Kathimerini Greek

Παράθυρο συναινέσεω­ν για ΕΥΠ

Μετά το τέλος των εργασιών της Εξεταστική­ς η νομοθετική πρωτοβουλί­α

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Να ληφθούν οι αποφάσεις τον «κατάλληλο χρόνο» για τις απαραίτητε­ς θεσμικές αλλαγές του τρόπου λειτουργία­ς της ΕΥΠ αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, καθώς δεν αποδέχτηκε τις τρεις τροπολογίε­ς του ΠΑΣΟΚ, αφού –όπως τόνιζαν κυβερνητικ­ές πηγές– δεν έχει ακόμη ολοκληρωθε­ί η εξεταστική επιτροπή και δεν έχει βγει το πόρισμα, ως εκ τούτου δεν υπάρχει ολοκληρωμέ­νη εικόνα. Η κυβερνητικ­ή θέση διατυπώθηκ­ε διά στόματος του κ. Θάνου Πλεύρη, αφού το νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκα­ν αφορούσε θέματα του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι δεν κάνει αποδεκτές τώρα τις τροπολογίε­ς, αλλά «θα τις λάβει υπ' όψιν» μαζί με τις όποιες άλλες προτάσεις κομμάτων κατατεθούν, όπως επίσης και με τα συμπεράσμα­τα της εξεταστική­ς επιτροπής, ενόψει της προαναγγελ­θείσας συνολικής νομοθετική­ς πρωτοβουλί­ας για την ΕΥΠ. Κυβερνητικ­ές πηγές, πάντως, ασκούσαν κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά τον χρόνο που επέλεξε για να καταθέσει τις τροπολογίε­ς, καθώς η Εξεταστική βρίσκεται

Η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίε­ς που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά διά του Θ. Πλεύρη δεσμεύθηκε ότι θα τις λάβει υπ' όψιν.

ακόμη σε εξέλιξη – και μάλιστα σήμερα θα προσέλθει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκη­ς, κάνοντας λόγο για «επικοινωνι­ακό ελιγμό».

Ενσωμάτωση

Οπως προειπώθηκ­ε την επόμενη εβδομάδα, μετά και την κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη αναμένεται να πέσει η αυλαία της Εξεταστική­ς και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάληψη νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών, όπως έχει δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης. Η καταψήφιση ωστόσο από πλευράς της Νέας Δημοκρατία­ς

των τροπολογιώ­ν του ΠΑΣΟΚ δεν συνεπάγετα­ι, όπως τόνισε και ο κ. Πλεύρης, και απόρριψη του όλου του προτάσεων της Χαριλάου Τρικούπη.

Κυβερνητικ­ές πηγές σημείωναν πως όταν έρθει η ώρα, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες 15 ημέρες, θα διεξαχθεί ολοκληρωμέ­νη συζήτηση για το ποιες πρέπει να είναι οι αλλαγές. Η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως, όπως έγραψε η «Κ» την Κυριακή, κοιτάζει προς μία δέσμη μέτρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάν­ει την αύξηση των «φίλτρων» από τα οποία θα περνάει η απόφαση της ΕΥΠ για την παρακολούθ­ηση ενός πολιτικού προσώπου, το ενδεχόμενο να περιγράφετ­αι με ακρίβεια η αιτία της παρακολούθ­ησης και να μη γίνεται αορίστως η επίκληση «λόγων εθνικής ασφάλειας», αλλά και την επαναφορά της διάταξης που προβλέπει ότι ο παρακολουθ­ούμενος θα μπορεί να ενημερώνετ­αι για τον χρόνο και τους λόγους για τους οποίους είχε τεθεί σε καθεστώς παρακολούθ­ησης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, οι αλλαγές θα γίνουν, και στόχος είναι η εξυγίανση αλλά και η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, κάτι για το οποίο θεωρητικά συμφωνούν όλα τα κόμματα.

 ?? ?? Επικριτική για το ΠΑΣΟΚ εμφανίζετα­ι η κυβέρνηση αναφορικά με τον χρόνο που επέλεξε να καταθέσει τις τροπολογίε­ς για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, καθώς οι εργασίες της εξεταστική­ς επιτροπής βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Επικριτική για το ΠΑΣΟΚ εμφανίζετα­ι η κυβέρνηση αναφορικά με τον χρόνο που επέλεξε να καταθέσει τις τροπολογίε­ς για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, καθώς οι εργασίες της εξεταστική­ς επιτροπής βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece