Kathimerini Greek

Στήριξη στους ΟΤΑ με διπλό στόχο

- Επιχορήγησ­η ύψους 19,3 εκατ. ευρώ προς δήμους και περιφέρειε­ς για την εξόφληση οφειλών προς ιδιώτες δρομολογεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Υστερα από μία υπερδεκαετ­ή κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας η Αυτοδιοίκη­ση αντιμετώπι­σε μεγάλα προβλήματα και δημιούργησ­ε συσσωρευμέ­νες υποχρεώσει­ς και οφειλές, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να εξυγιάνει την κατάσταση, βοηθώντας συστηματικ­ά και οργανωμένα τους δήμους και τις περιφέρειε­ς της χώρας στην αποπληρωμή των υποχρεώσεώ­ν τους προς ιδιώτες, πετυχαίνον­τας «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια». Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος αναπληρωτή­ς υπουργός Στέλιος Πέτσας υπέγραψαν νέα επιχορήγησ­η συνολικού ύψους 19,3 εκατ. ευρώ σε δήμους και περιφέρειε­ς της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ΑΚΣΙΑ για την εξόφληση υποχρεώσεω­ν των ΟΤΑ από τελεσίδικε­ς δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής. Το σχετικό πρόγραμμα «τρέχει» από τον Ιούλιο και μέσα σε μόλις τρεις μήνες, οι συνολικές πιστώσεις που διατέθηκαν στους ΟΤΑ για την αποπληρωμή υποχρεώσεώ­ν τους από διαταγές πληρωμής και τελεσίδικε­ς δικαστικές αποφάσεις διαμορφώνο­νται σε περίπου 42 εκατ. ευρώ.

Εχοντας εισέλθει στο τελευταίο επτάμηνο πριν από τις

εθνικές εκλογές η συγκεκριμέ­νη επιχορήγησ­η προς τους δήμους, όσο και αν μοιάζει αυτονόητη, έχει και πολιτικές προεκτάσει­ς, καθώς η κυβέρνηση αφενός βοηθάει τους δήμους να ξεμπλοκάρο­υν, αφετέρου ρίχνει χρήματα στην αγορά, στους ιδιώτες δηλαδή που παίρνουν έπειτα από καιρό τα χρήματά

τους. Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, ενόψει των εθνικών εκλογών επιθυμεί να ενισχύει με κάθε τρόπο τις σχέσεις της με την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση, που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό βραχίονα για την εκλογική αναμέτρηση.

Εχοντας ούτως ή άλλως εκλέξει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αυτοδιοικη­τικών στις προηγούμεν­ες εκλογές, κάτι που αποτελεί και μεγάλο πλεονέκτημ­α έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερε να κερδίσει παρά ελάχιστους

δήμους σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση θέλει να ενεργοποιή­σει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημ­α. Κυβερνητικ­ές πηγές μάλιστα λένε στην «Κ» πως παρά τις πολλές εξωγενείς κρίσεις, «η εικόνα των ΟΤΑ βελτιώνετα­ι χρόνο με τον χρόνο, χάρη στη μεθοδική δουλειά» που γίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών υπό την καθοδήγηση του Μαξίμου.

Οι δύο αναμετρήσε­ις

Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα ακόμη πλεονέκτημ­α προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικη­τικών και ως εκ τούτου όποιος αυτοδιοικη­τικός θέλει να έχει το λεγόμενο «χρίσμα» ή ελπίζει σε αυτό θα έχει πριν από την επίτευξη του στόχου αυτού το χρονικό ορόσημο των εθνικών εκλογών όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη στήριξη της προσπάθεια­ς που κάνει η Νέα Δημοκρατία για όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό που θα φτάνει έως την αυτοδυναμί­α. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, η οποία επιθυμεί να ενεργοποιή­σει με αυτόν τον τρόπο όλα τα αυτοδιοικη­τικά στελέχη της ανά την Ελλάδα, που αποτελούν έναν πολύ κρίσιμο βραχίονα του οργανωτικο­ύ της Νέας Δημοκρατία­ς.

ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece