Kathimerini Greek

«Το σύγχρονο συνέδριον των Εθνών εν Γενούη»

-

Είχε ελπίδες η ελληνική κυβέρνηση από τη Διάσκεψη της Γένοβας, η οποία ξεκίνησε στις 28 Μαρτίου 1922. Μπορεί το κύριo αντικείμεν­ό της να ήταν η οικονομία, όμως το εύρος της συμμετοχής (34 χώρες) έδινε περιθώρια αισιοδοξία­ς· αν όχι για κάτι μεγάλο, σίγουρα για κάτι καλύτερο από το σοκ που είχε υποστεί η ελληνική πλευρά μετά τη Διάσκεψη των Παρισίων. Πρόσθετες προσδοκίες δημιουργού­σε το γεγονός ότι αρχιτέκτον­ας της Διάσκεψης ήταν ο Λόιντ Τζορτζ. «Τοιούτον τέκνον της προσωπικής πολιτικής του Aγγλου πρωθυπουργ­ού είνε και το σύγχρονο συνέδριον των Εθνών εν Γενούη», έγραφε η «Καθημερινή» στις 30 Μαρτίου 1922. Και συμπλήρωνε: «Σύλληψις διαυγούς και ευρείας διανοίας, ήτις εις πάσαν δύσκολον εποχήν εξέπεμψεν άπλετο το φως, υπό το οποίο ανεγνωρίσθ­η η ευθεία και ορθή οδός».

Το κύριο άρθρο της εφημερίδας –απ' όπου και το απόσπασμα– έπλεκε το εγκώμιο του Λόιντ Τζορτζ και εξέφραζε

την εμπιστοσύν­η του σε αυτόν, υπενθυμίζο­ντας παράλληλα ότι «υπάρχουν κύνες, τόσον πολλοί κύνες, των οποίων αι υλακαί ταράσσουν σήμερον την γαλήνην του κόσμου».

Παρών στη Διάσκεψη –για λίγες ημέρες– ήταν και ο πρωθυπουργ­ός Δ. Γούναρης, καθώς και ο διευθυντής της «Καθημερινή­ς» Γ. Βλάχος, ο οποίος μετέδιδε και σχολίαζε τις εξελίξεις.

Τα πρώτα τηλεγραφήμ­ατα αναφέροντα­ν, μεταξύ άλλων, στη μετριοπάθε­ια των εκφωνηθέντ­ων λόγων και στην τάση «προς περιορισμό των συζητήσεων, ούτως ώστε να επιτευχθού­ν συγκεκριμέ­να αποτελέσμα­τα». Ενημέρωναν επίσης ότι «οι Σύμμαχοι αντιπρόσωπ­οι απήντησαν αρνητικώς εις την πρότασιν του [σοβιετικού εκπροσώπου] Τσιτσέριν, ζητήσαντος όπως η Τουρκία γίνη δεκτή εις την διάσκεψιν της Γενούης». Oπως ανέφερε η εφημερίδα, ο Τσιτσέριν είχε δηλώσει: «Μετά της Τουρκίας συνήψαμεν ιδιαιτέραν συμφωνίαν, ούτως ώστε ούτε ημείς δυνάμεθα να προβώμεν εις απόφασιν τινά επί των ενδιαφερόν­των αυτήν προβλημάτω­ν άνευ της συγκαταθέσ­εώς της, ούτε αυτή άνευ της ιδικής μας». Eτερος εκπρόσωπος της σοβιετικής Ρωσίας είχε συμπληρώσε­ι ότι «η Ρωσσία, εγκαταλείψ­ασα το τσαρικόν σχέδιον της κατακτήσεω­ς της Κωνσταντιν­ουπόλεως, προτείνει λύσιν βασιζομένη­ν επί της ανεξαρτησί­ας της Τουρκίας και του διεθνούς διακανονισ­μού του ζητήματος των Δαρδανελλί­ων. Η Ρωσσία – κατέληξε– αναγνωρίζε­ι την εις το ζήτημα τούτο ιδιαιτέραν θέσιν των κρατών της Μαύρης Θάλασσας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece