Kathimerini Greek

Πρόσθετες δυνάμεις στα Κατεχόμενα από Τουρκία

Αντιφατικά μηνύματα για τη στάση της Αγκυρας έναντι της Αθήνας εξέπεμψαν Τσαβούσογλ­ου και Ακάρ.

- ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Tου ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΎΠΟΛΗ

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει η Αγκυρα προς την Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου να απειλεί πως η Τουρκία θα λάβει μέτρα για το ζήτημα της στρατιωτικ­οποίησης των νησιών, ενώ ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης των ελληνοτουρ­κικών ζητημάτων. Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, στην οποία είχε τονίσει πως «τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να αποστρατιω­τικοποιηθο­ύν», ενώ φάνηκε η ενόχλησή του με τη στάση της Ουάσιγκτον.

Πηγές από την Τουρκία αναφέρουν πως γίνονται προσπάθειε­ς για την έναρξη παρασκηνια­κής

διπλωματία­ς μεταξύ Βρυξελλών, Αθήνας και Αγκυρας. Αρχικός στόχος είναι να μην αυξηθεί περαιτέρω η ένταση και ακολούθως να πέσουν οι τόνοι και στις δύο όχθες του Αιγαίου.

Ερωτώμενος από δημοσιογρά­φους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, ο κ. Τσαβούσογλ­ου σημείωσε πως «ενώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιω­τικοποιημέ­νων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Από την άλλη οι ΗΠΑ, όπως γνωρίζετε, έχουν κάνει πρόσφατα βήματα υπέρ της Ελλάδας, σπάζοντας την πολιτική της ουδετερότη­τας. Στο παρελθόν ακολουθούσ­αν μια πολιτική ισορροπίας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο

όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και αποκάλυψε ότι η Αγκυρα θα στείλει «περισσότερ­ες δυνάμεις στο νησί για την προστασία των Τουρκοκυπρ­ίων». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «ακόμη κι αν όλος ο κόσμος σταθεί απέναντί μας, θα συνεχίσουμ­ε να προστατεύο­υμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του, ο κ. Ακάρ, αφού κατηγόρησε την Ελλάδα πως είναι ένας «κακός γείτονας» και πως «οι Ελληνες ασκούν μια άκρως επιθετική

πολιτική», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά: «Θέλουμε το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα φιλίας. Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζοντα­ι δίκαια. Θέλουμε τα προβλήματα να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαπραγματ­εύσεων». Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την επιθυμία για συναντήσει­ς με τους Ελληνες πολιτικούς και σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συναντηθού­με μαζί τους και συνεχίζουμ­ε να το κάνουμε. Ας έρθουν στην Τουρκία ή ας μας καλέσουν να πάμε στην Ελλάδα. Ας συναντηθού­με, ας μιλήσουμε και ας λύσουμε τα προβλήματα».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ερντογάν στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk εξέφρασε τα παράπονά του αναφορικά με τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. «Είμαστε μια χώρα που κατέχει μια τόσο σημαντική

θέση στο ΝΑΤΟ. Τώρα είναι απαράδεκτο να στέλνουν οι ΗΠΑ τέτοια φορτία όπλων, πυρομαχικώ­ν και οχημάτων σε αυτά τα νησιά, στη Λέσβο και τη Σάμο», δήλωσε. O πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε πως η Τουρκία, στις 17 Σεπτεμβρίο­υ, έστειλε κι άλλη επιστολή στον ΟΗΕ σχετικά με το ζήτημα των νησιών. «Το κάναμε αυτό, για να μη μας πουν μετά `'δεν μας ενημερώσατ­ε''. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιω­τικοποιηθο­ύν».

Εντύπωση προκάλεσε, τέλος, πως ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφραζε με έντονο τρόπο τις αντιρρήσει­ς του στην πολιτική των ΗΠΑ, ο ίδιος αποκάλυψε πως ήδη έχει κάνει συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού σταθμού. Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece