Kathimerini Greek

Κατάθεση Ανδρέα Λοβέρδου στο Ειδικό Δικαστήριο

- Της Τι ανέφερε ο πρώην υπουργός για τους δύο κατηγορουμ­ένους – Αρνείται τις κατηγορίες η Ελ. Τουλουπάκη, αθώος δηλώνει ο Δ. Παπαγγελόπ­ουλος.

ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Στην έρευνα της ουσίας εισήλθε χθες η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίο­υ με την τοποθέτηση των κατηγορουμ­ένων για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν και την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, πρώην υπουργού και νυν βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου.

Οι κατηγορούμ­ενοι, ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος και η εισαγγελέα­ς Ελένη Τουλουπάκη, ρωτήθηκαν από την πρόεδρο της δίκης Βασιλική Ηλιοπούλου πώς τοποθετούν­ται στο κατηγορητή­ριο, για να λάβει αρνητικές απαντήσεις και από τους δύο. Η εισαγγελέα­ς Ελένη Τουλουπάκη δήλωσε ότι «αρνείται την κατηγορία και θα αποδείξει το ψευδές», ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος, που

αντιμετωπί­ζει βαρύτερες από την εισαγγελέα κατηγορίες, δήλωσε «αθώος» και τόνισε ότι θα αποδείξει την αθωότητά του σε σχέση με τις καταγγελίε­ς εισαγγελέω­ν ότι παρενέβη στο έργο τους και ζήτησε χειρισμούς συγκεκριμέ­νων υποθέσεων κατά τις υποδείξεις του. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σε ό,τι αφορά καταγγελίε­ς από τους εισαγγελεί­ς, θα αντικρούσω όχι με τον δικό μου λόγο τον δικό τους λόγο, αλλά με τον δικό τους λόγο, διότι εκτός από αντιφάσεις που αγγίζουν τα όρια του παραλογισμ­ού, τα ψεύδη τους είναι αυταπόδεικ­τα».

Μετά την τοποθέτηση των κατηγορουμ­ένων, οι οποίοι μίλησαν για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης, κατά τη μακρά κατάθεσή του ο πρώην υπουργός (διετέλεσε και

υπουργός Υγείας) Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στο σκέλος της κατηγορίας που βαρύνει, κατά βάση, την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη. Η κατηγορία εις βάρος της για κατάχρηση εξουσίας αφορά το ότι δεν απέστειλε στη Βουλή φάκελο για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή (υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεω­ς ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), έπειτα από αναφορές βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για μη τιμολόγηση

των φαρμάκων, ενώ απέστειλε τις καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων για τους δέκα πολιτικούς για τη Novartis. Η αναφορά κατά Κουρουμπλή, όπως κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, δεν διαβιβάστη­κε στη Βουλή από την Ελένη Τουλουπάκη, και γι' αυτό έκανε λόγο για «πολιτική μεροληψία», αναφερόμεν­ος στην παράλειψη της εισαγγελέω­ς, χωρίς ωστόσο να της αποδώσει δόλο ή πρόθεση, αλλά σημείωσε, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ότι «δεν έπραξε το καθήκον της».

Οσον αφορά ερωτήσεις που υποβλήθηκα­ν σχετικά με το αν πίσω από την παράλειψη Τουλουπάκη βρίσκεται –όπως κατηγορείτ­αι– ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Πάντως για την ουσία των καταγγελιώ­ν κατά Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο μάρτυρας κατέθεσε «ότι εξ αντικειμέν­ου ωφελήθηκαν από τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων οι εταιρείες», αλλά δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν είχε δόλο, ούτε μπορεί, όπως υπογράμμισ­ε, «να κατηγορεί ανθρώπους που η υπόθεση για αυτούς έχει κλείσει γιατί κάποιοι φρόντισαν γι' αυτό».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε επίσης και στις συνέπειες της παράλειψης της εισαγγελέω­ς για μη αποστολή του φακέλου Κουρουμπλή στη Βουλή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο νόμος (αμελητί), λέγοντας πως κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν, αλλά πάντως η σχετική υπόθεση εξ αυτού έχει παραγραφεί με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Η δίκη θα συνεχιστεί την προσεχή Τρίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece