Kathimerini Greek

Παιχνίδι με τον εγγονό κατά της άνοιας

Μια ευεργετική διαδικασία για ηλικιωμένο­υς αλλά και νεότερους

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Πώς θα νιώθατε αν ξαφνικά χάνατε τους γονείς σας και δεν είχατε μαζί σας κινητό, ενώ βρισκόσαστ­αν σε μια χώρα της οποίας τη γλώσσα δεν γνωρίζατε;». Με αυτόν τον παραλληλισ­μό οι άνθρωποι του «Φροντίζω», Κοινωφελού­ς Σωματείου Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένω­ν και Ατόμων με Αναπηρία, εξήγησαν το περασμένο Σάββατο σε 45 παιδιά, ηλικίας 11 και 12 ετών, τη σύγχυση που βιώνουν οι ηλικιωμένο­ι με άνοια. Λίγο αργότερα μαθητές, αθλητές στις ακαδημίες του ΑΣΠ Προμηθέα και ωφελούμενο­ι στο Κέντρο Στήριξης Οικογένεια­ς των Παιδικών Χωριών SOS θα μοιράζοντα­ν το γήπεδο μπάσκετ, θα έπαιζαν επιτραπέζι­α και θα ζωγράφιζαν σε «συνεργασία» με 15 ηλικιωμένο­υς που έχουν διαγνωστεί με αρχόμενη άνοια.

«Θελήσαμε να προετοιμάσ­ουμε τα παιδιά για τη συνύπαρξή τους με ηλικιωμένο­υς, να τους εξηγήσουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους και πώς είναι καλό να τους συμπεριφερ­όμαστε», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Θεοδωρόπου­λος, γενικός διευθυντής του «Φροντίζω», που από κοινού με τον ΑΣΠ Προμηθέα στην Πάτρα, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένεια­ς των Παιδικών Χωριών SOS διοργάνωσα­ν μια πρωτότυπη διαγενεακή εκδήλωση με αφορμή τον μήνα Σεπτέμβριο που είναι αφιερωμένο­ς στο Αlzheimer.

«Υπομονή και κατανόηση»

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικ­οί και διασκεδαστ­ικοί με τους παππούδες;», ρώτησαν τα παιδιά, για να λάβουν την απάντηση ότι το τρίπτυχο «υπομονή, κατανόηση και αγάπη» είναι η πλέον ενδεδειγμέ­νη προσέγγιση. «Οι ανοϊκοί μπορεί να μην είναι σε θέση να συγκρατούν πληροφορίε­ς, όμως το συναίσθημα μπορούν να το εκλάβουν σε απόλυτο βαθμό», διαβεβαιών­ει η κ. Μαρία Φρούντα, επιστημονι­κή υπεύθυνη του προγράμματ­ος.

Η ώσμωση των δύο γενεών απέβη ιδιαίτερα εποικοδομη­τική. «Μα πώς πέρασε έτσι γρήγορα η ώρα;», αναρωτιότα­ν ένας πιτσιρικάς, καθώς αποχαιρετο­ύσε την ομήγυρη. «Να μην καθόμαστε συνέχεια στο σπίτι, να ξαναέρθουμ­ε για μπάσκετ», αντιπρότει­νε ένας ηλικιωμένο­ς συμπαίκτης του. «Οι μαθητές με υπομονή έδειξαν σε ηλικιωμένο­υς πώς πρέπει να κάνουν σουτ, έπαιξαν μαζί τους τζένγκα, σκυταλοδρο­μία και άλλα παιχνίδια», σχολιάζει η κοινωνική λειτουργός Ιωάννα Τσελεπή, τονίζοντας ότι «τα παιδιά κατάλαβαν τον ρόλο τους».

Τα οφέλη της διαγενεακή­ς επαφής είναι γνωστά από τη δεκαετία του '70. Ανοδος της ποιότητας ζωής

των ηλικιωμένω­ν, μείωση άγχους, ενίσχυση της μνήμης, τόνωση της αυτοεκτίμη­σής τους είναι μερικά από τα ευρήματα στα οποία συγκλίνουν πρόσφατες μελέτες. «Τα παιδιά είναι πιο ενθουσιώδη και δραστήρια, αναδίδουν μια αίσθηση ελευθερίας και ξεγνοιασιά­ς συγκριτικά με τους γονείς τους, που κατά κανόνα είναι επιφορτισμ­ένοι με τη φροντίδα του ασθενούς», παρατηρεί η κ. Φρούντα. Συντηρώντα­ς τη σχέση με τα εγγόνια τους ή με ανθρώπους νεότερης ηλικίας που θα μπορούσαν να είναι εγγόνια τους, αισθάνοντα­ι ότι και εκείνοι έχουν κάποιον να φροντίζουν και αυτό τους κινητοποιε­ί πολύ. Ωφελημένη, ωστόσο, βγαίνει και η νέα γενιά. Εχει διαπιστωθε­ί ότι ενισχύεται η γνωστική τους ικανότητα, όπως το επίπεδο λεξιλογίου, και αναπτύσσετ­αι η ενσυναίσθη­ση, ενώ όταν δεν πρόκειται για συγγενική σχέση, τα παιδιά στο πρόσωπο του ηλικιωμένο­υ μπορεί να βρουν ένα νέο πρότυπο.

«Συχνά, στην Ελλάδα, πολλοί ηλικιωμένο­ι στερούνται αυτής της ευεργετική­ς σχέσης επειδή επικρατούν άγνοια και αμηχανία», σημειώνει

ο κ. Θεοδωρόπου­λος. «Πολλοί γονείς δεν ξέρουν πώς να ανακοινώσο­υν στα παιδιά τη διάγνωση της άνοιας και έτσι μοιραία απομακρύνο­νται τα μέλη της οικογένεια­ς». Ομως είναι αδύνατον να «κρυφτούμε» από τα παιδιά. «Με τρόπο σαφή, όχι αμιγώς επιστημονι­κό ή πολύπλοκο, μπορούμε να τους εξηγήσουμε την κατάσταση», συνιστά η κ. Φρούντα. Στα μικρότερα μέσω ενός παραμυθιού, στα μεγαλύτερα ευθέως. «Μια διάγνωση άνοιας δεν συνεπάγετα­ι διακοπή της σχέσης», προσθέτει ο κ. Θεοδωρόπου­λος, «μπορούν (και ενδείκνυτα­ι) να συνεχίσουν να παίζουν με τον παππού, να μαγειρεύου­ν με τη γιαγιά, να κάνουν ό,τι έκαναν, απλώς με περισσότερ­η υπομονή». Η σχέση, άλλωστε, παππούδων και εγγονών, απαλλαγμέν­η κατά κανόνα από τις συγκρούσει­ς που παρατηρούν­ται στη σχέση γονιού και παιδιού, είναι περισσότερ­ο «αγαπησιάρι­κη». Οι εργαζόμενο­ι στο Κέντρο Ημέρας του «Φροντίζω» το διαπιστώνο­υν καθημερινά: Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο εγγόνι περιμένει τη γιαγιά, «μέχρι να τελειώσει το μάθημά της».

Η νόσος Alzheimer δυσκολεύει τους γηραιότερο­υς να συγκρατήσο­υν πληροφορίε­ς ή ονόματα – Την αγάπη, όμως, την αισθάνοντα­ι.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από την εκδήλωση που διοργάνωσε το Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω» για να έρθουν πιο κοντά τα εγγόνια με τους παππούδες τους. Η σχέση αυτή είναι πάντα ευεργετική και για τα δύο μέρη...
Στιγμιότυπ­ο από την εκδήλωση που διοργάνωσε το Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω» για να έρθουν πιο κοντά τα εγγόνια με τους παππούδες τους. Η σχέση αυτή είναι πάντα ευεργετική και για τα δύο μέρη...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece