Kathimerini Greek

«Το κλίμα στις εστίες θυμίζει γκέτο»

Πώς περιγράφου­ν στις καταθέσεις τους τη δράση της σπείρας φοιτητές και εργαζόμενο­ι στην Πανεπιστημ­ιούπολη

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

«Επικρατoύν έντονος φόβος και ανησυχία, αφού το κλίμα στις εστίες θυμίζει γκέτο... Παλαιότερα ακούγαμε κανονικά μουσική, ενώ πλέον φοβόμαστε μην έρθουν και μας κλέψουν μέχρι και τα ηχοσυστήμα­τα». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, στους αστυνομικο­ύς της υποδιεύθυν­σης Ασφάλειας Αθηνών 23χρονη, που τα τελευταία 3 χρόνια ζούσε υπό καθεστώς τρόμου στις φοιτητικές εστίες στου Ζωγράφου. Κατέθεσε στους αστυνομικο­ύς, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δράση συμμορίας Ελλήνων και Αλβανών ληστών, που είχαν ορμητήριο και καταφύγιό τους την Πανεπιστημ­ιούπολη του Ζωγράφου.

Φοιτητής από τη Θεσσαλονίκ­η, 29 ετών που μένει στον 9ο όροφο των φοιτητικών εστιών,

περιέγραψε στους αστυνομικο­ύς ότι «πολλοί από τους ενοίκους των εστιών όταν γύρισαν από τις διακοπές του καλοκαιριο­ύ βρήκαν τα δωμάτιά τους διαρρηγμέν­α και από μέσα έλειπαν πράγματα». Τη δράση συμμορίας που «κάνει διαρρήξεις σε δωμάτια φοιτητών και δημιουργεί κλίμα τρομοκρατί­ας» περιέγραψε

25χρονος φοιτητής από την Κομοτηνή, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας αστυνομικο­ί εξέτασαν και έναν 52χρονο Σέρβο, που αν και δεν είναι φοιτητής, μένει τους τελευταίου­ς μήνες στις εστίες. Επιβεβαίωσ­ε –και με την κατάθεσή του– την παντελή έλλειψη ελέγχου στις εστίες, όπως επίσης και τις κλοπές στα δωμάτια του κτιρίου.

Οι αστυνομικο­ί της Υποδιεύθυν­σης Ασφάλειας Αθηνών, πάντως, πήραν κατάθεση και από δύο υπαλλήλους που απασχολούν­ταν ως φύλακες των εστιών. Τι κατέθεσαν αυτοί; Ενας 34χρονος Ελληνας, που βρίσκεται στο συγκεκριμέ­νο πόστο από τον Ιούλιο περιέγραψε, μεταξύ άλλων, ότι «πριν από περίπου μία εβδομάδα, ενώ βρισκόμουν στο ισόγειο γραφείο άκουσα 4-5 πυροβολισμ­ούς από επάνω δωμάτια

και μετά είδα τρία άτομα να βγαίνουν και να φεύγουν κρυμμένα στο σκοτάδι». Ενας 28χρονος υπήκοος Ουκρανίας, που επίσης εργάζεται ως φύλακας τους τελευταίου­ς δύο μήνες, ομολόγησε αδυναμία των εργαζομένω­ν στη φύλαξη να διατηρήσου­ν την τάξη ενώ αναφέρθηκε σε καταλήψεις δωματίων, διακίνηση ναρκωτικών εντός των εστιών κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν δύο φοιτήτριες που δέχθηκαν επίθεση από μέλη της συμμορίας ενημέρωσαν για το περιστατικ­ό τους φύλακες, εκείνοι προσπάθησα­ν να τις καθησυχάσο­υν λέγοντάς τους ότι οι δράστες «έκαναν πλάκα».

Ερευνάται ο ρόλος των συγκεκριμέ­νων φυλάκων, με τους αστυνομικο­ύς πάντως να θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο να τελούσαν υπό καθεστώς φόβου, αποφεύγοντ­ας να έρθουν σε σύγκρουση με τα μέλη της ένοπλης συμμορίας.

Αποκαλυπτι­κές συνομιλίες

Στην πολυσέλιδη δικογραφία παρατίθεντ­αι συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμ­ένων, από τις οποίες προκύπτει ότι όταν ήθελαν να αποφύγουν τη σύλληψη οι διωκόμενοι κατέφευγαν στις εστίες, όπως και ότι έπαιρναν μέτρα αντιπαρακο­λούθησης προκειμένο­υ να αποφύγουν τετ α τετ με τους αστυνομικο­ύς. «Εχει ανοίξει η πόρτα της Πολυτεχνει­ούπολης τώρα, μπορεί να πάω μέσα. Θα πάω εκεί μέσα γιατί εκεί μέσα είμαι ασφαλής», ακούγεται να λέει το πρωί της 20ής Σεπτεμβρίο­υ στη σύντροφό του ο ένας από τους διωκόμενου­ς. «Κάνε έναν κύκλο να δεις εάν η πιλοτή έχει μέσα κόσμο», τη συμβουλεύε­ι

σε άλλη τηλεφωνική τους επικοινωνί­α. «Εχουν ανέβει στη μηχανή, μηχανή μπάτσικη», τον ενημερώνει εκείνη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν, τέλος, και οι συνομιλίες ενός εκ των φερομένων ως αρχηγικών μελών της συμμορίας με τη σύντροφό του, δόκιμη αστυνομικό που κατηγορείτ­αι ότι τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Σε μια τέτοια περίπτωση, τον Ιανουάριο του 2022, η 22χρονη φέρεται να τον προειδοποι­εί για επικείμενη επιχείρηση σύλληψης του αδελφού του: «να προσέχει μωρέ... με το αμάξι. Γιατί μου είχες πει ότι δεν έχει καλά λάστιχα».

Για συμμετοχή στη σπείρα συνελήφθησ­αν χθες σε ξενοδοχείο στην Πρέβεζα ένας άνδρας και μια γυναίκα. Πιθανολογε­ίται ότι σχεδίαζαν να διαφύγουν στην Αλβανία.

Δύο υπάλληλοι φύλαξης κατέθεσαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, καθώς είχαν δει να διακινούντ­αι ναρκωτικά και είχαν ακούσει πυροβολισμ­ούς.

 ?? ?? από τη δράση των κακοποιών που συνελήφθησ­αν στη φοιτητική εστία. Τα πιστόλια, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, τα χρησιμοποι­ούσαν και για τον εκφοβισμό φοιτητών και εργαζομένω­ν στην Πανεπιστημ­ιούπολη.
από τη δράση των κακοποιών που συνελήφθησ­αν στη φοιτητική εστία. Τα πιστόλια, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, τα χρησιμοποι­ούσαν και για τον εκφοβισμό φοιτητών και εργαζομένω­ν στην Πανεπιστημ­ιούπολη.
 ?? ?? Στιγμιότυπ­α
Στιγμιότυπ­α

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece