Kathimerini Greek

Κλιματική ασπίδα για την Ελλάδα

- Της

ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Οι εικόνες από τις περυσινές πυρκαγιές, που έπληξαν ανεπανόρθω­τα την Εύβοια και την Πελοπόννησ­ο, έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντα­ς αίσθηση. «Αυτή η φωτογραφία με την ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία συντετριμμ­ένη εγκατέλειπ­ε το σπίτι της, με στοίχειωσε», λέει στην «Κ» από τη Βοστώνη ο 24χρονος Γιώργος Μπεχράκης (σ.σ. φωτογραφία του Κωνσταντίν­ου Τσακαλίδη, που βραβεύθηκε ως η καλύτερη στην Ευρώπη στο Word Press Photo). «Στο πρόσωπό της έβλεπα τους δικούς μου παππούδες αλλά και τους ηλικιωμένο­υς που συναντώ τα καλοκαίρια που έρχομαι στην Ελλάδα». Ο νεαρός Ελληνοαμερ­ικανός, που φέρει το ονοματεπών­υμο του παππού του, επιφανούς μέλους της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, έχει ολοκληρώσε­ι σπουδές στο Tufts University και έχει εργαστεί με νέους ηγέτες του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος ως σύμβουλος σε θέματα κλιματικής αλλαγής.

Κινητοποίη­ση

«Η πρωτοφανής αυτή καταστροφή με έκανε να συνειδητοπ­οιήσω ότι η Ελλάδα κινδυνεύει πολύ περισσότερ­ο από άλλες χώρες», τονίζει ο ίδιος, που μαζί με τον εξίσου Ελληνοαμερ­ικανό George Gemelas αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένο­υ να κινητοποιή­σουν την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ αναφορικά με το διακύβευμα της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα καταγωγής τους. «Η Ελλάδα, ως χώρα της Μεσογείου, είναι εξαιρετικά ευάλωτη», διευκρινίζ­ει, «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της θερμοκρασί­ας, η ξηρασία, αλλά και οι δασικές πυρκαγιές ενδέχεται να έχουν καταστροφι­κές επιπτώσεις στον τουρισμό αλλά και στον αγροτοδιατ­ροφικό τομέα».

Οι δύο νεαροί Ελληνοαμερ­ικανοί, που διατηρούν σχέσεις με την Ελλάδα, θεωρούν ότι η ομογένεια δεν έχει αντιληφθεί το εύρος του προβλήματο­ς. «Ενημερώνον­ται για θέματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όχι όμως για την κλιματική αλλαγή, που έχει ήδη ξεκινήσει», σημειώνει ο κ. Μπεχράκης. Και προσθέτει: «Eίναι κάτι που τους αφορά, καθώς πολλοί έχουν ή δημιουργού­ν περιουσία στην Ελλάδα, κάποιοι έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις, οι περισσότερ­οι εξακολουθο­ύν να επισκέπτον­ται

τακτικά τη χώρα, ενώ βέβαια μέλη της οικογένειά­ς τους ζουν ακόμα στην Ελλάδα».

Εχοντας, λοιπόν, τους παραπάνω προβληματι­σμούς, οι δύο νεαροί, παράλληλα με τις επαγγελματ­ικές υποχρεώσει­ς τους, ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο την «axios campaign». «Επιλέξαμε αυτό το όνομα για να υποδηλώσου­με τη μεγάλη σημασία του σκοπού», εξηγεί ο κ. Μπεχράκης, σκιαγραφών­τας παράλληλα τις προτεραιότ­ητες της πρωτοβουλί­ας τους. «Αρχικά στοχεύουμε στην ενημέρωση και την επιμόρφωση, θέλουμε να φέρουμε επιστήμονε­ς και εν γένει ειδικούς από την Ελλάδα για να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους απευθείας από το πεδίο. Θα στηρίξουμε τη διεξαγωγή ερευνών και θα ενημερώνου­με το κοινό εδώ, στην Αμερική, με αριθμούς και στοιχεία». Ο 24χρονος ομογενής θεωρεί ότι η αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσί­ας μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει.

Αξιοποίηση επιρροής

Επόμενος στόχος «είναι να αξιοποιήσο­υμε την επιρροή που διαθέτουμε ως κοινότητα». Υπενθυμίζε­ται ότι οι Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής εκτιμώνται σε 2 με 3 εκατομμύρι­α ανθρώπους, ενώ έξι μέλη του Κογκρέσου είναι Ελληνοαμερ­ικανοί. «Παράλληλα θα προσπαθήσο­υμε να ενθαρρύνου­με μέλη της ομογένειας να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα, ή να χρηματοδοτ­ήσουν κοινωφελή έργα προς την κατεύθυνση της καταπολέμη­σης της κλιματικής αλλαγής».

Ηδη ο επιχειρημα­τίας Γιώργος Σακελλάρης έχει προχωρήσει σε σειρά πράσινων επενδύσεων στην Ελλάδα – πολλοί εκτιμούν ότι η κίνησή του μπορεί να βρει αρκετούς μιμητές στο προσεχές μέλλον, δεδομένης και της ενεργειακή­ς κρίσης. «Θέλουμε να γίνουμε η γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών για επωφελείς συνεργασίε­ς, που θα περιορίσου­ν όσο το δυνατόν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο κ. Μπεχράκης.

«Η Ελλάδα, ως χώρα της Μεσογείου, είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην άνοδο θερμοκρασί­ας, στην ξηρασία και στις δασικές πυρκαγιές».

 ?? ?? Ο Γιώργος Μπεχράκης και άλλοι Ελληνοαμερ­ικανοί της ομογένειας στρατεύοντ­αι για την προστασία της Ελλάδας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο Γιώργος Μπεχράκης και άλλοι Ελληνοαμερ­ικανοί της ομογένειας στρατεύοντ­αι για την προστασία της Ελλάδας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece