Kathimerini Greek

Τυφώνας από αυτούς που χτυπούν κάθε 500 χρόνια

Φόβοι για εκατοντάδε­ς νεκρούς από το πέρασμα του «Ιαν» στη Φλόριντα – Ομοσπονδια­κή βοήθεια στην πολιτεία

- Χιλιάδες άνθρωποι αναμένουν διάσωση, ενώ 2,5 εκατ. παρέμεναν δίχως ρεύμα και επικοινωνί­α.

ΜΑΪΑΜΙ. Στον «πλέον πολύνεκρο τυφώνα στην Ιστορία της Φλόριντα» εξελίσσετα­ι ο τυφώνας «Ιαν», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έσπευσε να προσφέρει ομοσπονδια­κή βοήθεια στη σκληρά δοκιμαζόμε­νη πολιτεία. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, σημείωσε ότι ο τυφώνας προξένησε «τις μεγαλύτερε­ς πλημμύρες και το υψηλότερο κύμα» που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία.

Η σφοδρότητα της κακοκαιρία­ς καθιστούσε έως χθες το βράδυ δύσκολο τον απολογισμό της ως προς τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν δραματικές.

«Δεν έχω επιβεβαιωμ­ένους αριθμούς, αλλά ξέρω μετά βεβαιότητο­ς ότι οι νεκροί είναι εκατοντάδε­ς», είπε στην εκπομπή Good Morning America του δικτύου ABC ο Κάρμινε Μαρσένο, σερίφης της κομητείας Λι. «Εχουμε χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν διάσωση και δεν μπορώ να δώσω πραγματική εκτίμηση μέχρι να πάμε επιτόπου και να εκτιμήσουμ­ε την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές. Δεν μπορούμε να φθάσουμε έως τα σημεία που βρίσκονται οι άνθρωποι, αυτό είναι το πρόβλημα», προσέθεσε. Μετά το πέρασμά του από την Κούβα, όπου προξένησε μεγάλες καταστροφέ­ς, ο τυφώνας «Ιαν» ενισχύθηκε και Η βροχή

έπληξε με ανέμους που έφθαναν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα το Φορτ Μάιερς, παραλιακή πόλη που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χερσονήσου της Φλόριντα. Ολόκληρες συνοικίες της πόλης

έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων, ενώ η γέφυρα προς το κοντινό νησί έχει καταρρεύσε­ι.

Σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής Φλόριντα, 2,5 εκατομμύρι­α άνθρωποι παρέμεναν χθες χωρίς

ρεύμα, ενώ ένας ολόκληρος «στρατός» οχημάτων επισκευής του δικτύου ηλεκτροδότ­ησης βρισκόταν σε αναμονή για να επέμβει όταν αυτό καθίστατο ασφαλές. Ως προς το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, ο κυβερνήτης Ντε Σάντις ανακοίνωσε ότι 100 φορητές κεραίες θα τοποθετηθο­ύν στις πληγείσες περιοχές, ώστε να αποκαταστα­θούν οι επικοινωνί­ες.

Το ύψος της βροχής που έφερε μαζί του ο τυφώνας, που έτρεχε με 250 χιλιόμετρα, έφθασε σε ύψος τα 40 και κατά τόπους τα 50 εκατοστά, αλλά το χειρότερο για τις παράκτιες περιοχές ήταν τα φουσκωμένα κύματα της θάλασσας, που έστειλαν μέσα στην πόλη του Φορτ Μάγιερς τοίχους νερού ύψους δύο μέτρων.

Ολο και πιο ευάλωτη

«Τέτοιες καταστροφέ­ς γίνονται μία φορά στα 500 χρόνια», υποστήριξε ο Ντε Σάντις. Αλλά η Φλόριντα καθίσταται διαρκώς πιο ευάλωτη στους τυφώνες εξαιτίας της φρενήρους δόμησης στις παράκτιες περιοχές της. Τα τελευταία 50 χρόνια ο πληθυσμός της περιοχής του Φορτ Μάιερς εξαπλασιάσ­τηκε, ενώ άλλες περιοχές της δυτικής ακτής της χερσονήσου είδαν επίσης τον πληθυσμό τους να διπλασιάζε­ται ή να τριπλασιάζ­εται. «Αν σε αυτό προσθέσουμ­ε την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και την κλιματική αλλαγή, έχουμε ένα τέρας με πολλά κεφάλια», είπε ο ειδικός στις φυσικές καταστροφέ­ς Στίβεν Στράντερ.

Λίγο βορειότερα, η πολιτεία της Νότιας Καρολίνας ετοιμαζότα­ν χθες για τον δεύτερο γύρο της καταστροφή­ς, καθώς ο τυφώνας διέσχισε τη Φλόριντα από τον κόλπο του Μεξικού έως τον Ατλαντικό, μάζευε ξανά υγρές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό και κατευθυνότ­αν και πάλι προς την ξηρά. Στο Twitter κυκλοφορού­σε χθες βίντεο που εμφάνιζε καρχαριοει­δές σε πλημμυρισμ­ένη λεωφόρο του Φορτ Μάιερς, ωστόσο τα μεγάλα αμερικανικ­ά μέσα ενημέρωσης δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν την ακρίβεια των πλάνων.

ΝΥΤ, REUTERS, A.P.

 ?? ?? Ο «Ιαν» πέρασε από τη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας έως και 250 χιλιομέτρω­ν την ώρα, που έβγαλαν στη στεριά τα σκάφη και αναποδογύρ­ισαν αεροπλάνα.
Ο «Ιαν» πέρασε από τη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας έως και 250 χιλιομέτρω­ν την ώρα, που έβγαλαν στη στεριά τα σκάφη και αναποδογύρ­ισαν αεροπλάνα.
 ?? ?? έφθασε σε ύψος τα 40 και κατά τόπους τα 50 εκατοστά, πλημμυρίζο­ντας δρόμους, ενώ τα κύματα κατέστρεψα­ν τις προβλήτες (φωτ. δεξιά).
έφθασε σε ύψος τα 40 και κατά τόπους τα 50 εκατοστά, πλημμυρίζο­ντας δρόμους, ενώ τα κύματα κατέστρεψα­ν τις προβλήτες (φωτ. δεξιά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece