Kathimerini Greek

Μπολσονάρο κατά του συστήματος ψηφοφορίας

- Των και Θα αμφισβητήσ­ει την επικείμενη ήττα του, ενώ υπάρχει ανησυχία ότι ίσως ζητήσει βοήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις.

ΤΖΑΚ ΝΙΚΑΣ ΑΝΤΡΕ ΣΠΙΓΚΑΡΙΟΛ Επί μήνες ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο αμφισβητεί την εγκυρότητα του εκλογικού συστήματος της χώρας του, προκαλώντα­ς ανησυχίες ότι ετοιμάζετα­ι να αμφισβητήσ­ει την επικείμενη ήττα του στις προεδρικές εκλογές. Από την Τετάρτη, οι ανησυχίες αυτές εντάθηκαν.

Τέσσερις ημέρες πριν από την ψηφοφορία, το κόμμα του Μπολσονάρο ισχυρίστηκ­ε ότι υπάρχει μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων και εργολάβων που έχουν «την απόλυτη εξουσία να χειραγωγού­ν εκλογικά αποτελέσμα­τα χωρίς να αφήνουν ίχνη». Η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή εκλογών απέρριψε τους ισχυρισμού­ς ως «ψευδείς και δόλιες κατηγορίες που δεν βασίζονται στην πραγματικό­τητα. Πρόκειται για σαφή προσπάθεια παρεμπόδισ­ης της φυσικής εκλογικής διαδικασία­ς», σημείωσε, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε έρευνα εις βάρος του κυβερνώντο­ς κόμματος για τη διακίνηση του εγγράφου.

Προηγείται ο Λούλα

«Εβγαλαν αυτό το χαρτί τώρα γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν», είπε ο πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστημ­ίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, Μαουρίτσιο Σαντόρο. «Προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να δικαιολογή­σουν την ήττα στους υποστηρικτ­ές τους». Εδώ και ένα χρόνο, ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα

ντα Σίλβα προηγείται στις δημοσκοπήσ­εις ενόψει των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Αν κανένας υποψήφιος δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, οι δύο επικρατέστ­εροι θα αναμετρηθο­ύν στον δεύτερο γύρο στις 30 Οκτωβρίου. Η δημοτικότη­τα του Λούλα αυξάνεται διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες και υπάρχει πιθανότητα να επικρατήσε­ι από τον πρώτο γύρο. Ο Μπολσονάρο υποστηρίζε­ι ότι οι δημοσκοπήσ­εις κάνουν λάθος.

Τον Ιούλιο ο Βραζιλιάνο­ς πρόεδρος είχε φωνάξει στο προεδρικό μέγαρο ξένους διπλωμάτες

για να τους παρουσιάσε­ι τα στοιχεία που ισχυριζότα­ν ότι είχε ως προς την αξιοπιστία των εκλογών. Τελικά επρόκειτο για μια παλιά είδηση που αφορούσε διείσδυση σε ηλεκτρονικ­ά συστήματα άσχετα με τις μηχανές που χρησιμοποι­ούνται για την ψηφοφορία. Υπάρχουν ακόμη και φόβοι ότι ο Μπολσονάρο προκειμένο­υ να παραμείνει στην εξουσία μπορεί να ζητήσει βοήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece