Kathimerini Greek

Αγωνιά ο Μακρόν για μεταρρύθμι­ση συνταξιοδο­τικού

Το ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, συνταξιοδό­τηση στα 65 έτη

-

ΠΑΡΙΣΙ. «Τρίτο δρόμο», που θα επιτρέψει την ψήφιση του πολυσυζητη­μένου ασφαλιστικ­ού νομοσχεδίο­υ, φέρεται να έχει ανακαλύψει η κυβέρνηση Μακρόν, ύστερα από μήνες πολιτικής αντιπαράθε­σης και αμφιβολιών. Σε δείπνο που παρετέθη το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος και η πρωθυπουργ­ός Ελιζαμπέτ Μπορν εξέθεσαν τα σχέδιά τους στην ηγεσία του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ.

Οι γενικές γραμμές της μεταρρύθμι­σης του ασφαλιστικ­ού, κεντρική προεκλογικ­ή δέσμευση του Γάλλου προέδρου, αφορούν τη σταδιακή (κλιμακωτή, σύμφωνα με την κυβερνητικ­ή ορολογία) αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδό­τηση, που θα φθάσει τα 65 έτη το 2031. Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικ­ό σταθμό, ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισόπ δεσμεύθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίο­υ το αργότερο εντός του νέου έτους, χωρίς να αποκλείσει τη διάλυση της Εθνοσυνέλε­υσης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του μειοψηφικο­ύ κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ.

«Αν οι δύο πτέρυγες της αντιπολίτε­υσης συσπειρωθο­ύν ενόψει πρότασης μομφής, ο πρόεδρος θα δώσει τον λόγο στους Γάλλους

προκειμένο­υ να αποφασίσου­ν ποια νέα πλειοψηφία θέλουν να τους κυβερνήσει», είπε ο Ντισόπ. Ο υπουργός πιέζει εμμέσως με τον τρόπο αυτό τους συντηρητικ­ούς κοινοβουλε­υτικούς αντιπάλους του Μακρόν, οι οποίοι αναμένεται σε μια τέτοια περίπτωση να υποστούν νέα διαρροή ψήφων, προς όφελος της Μαρίν Λεπέν.

Η μεταρρύθμι­ση του συνταξιοδο­τικού αποτελεί το πιο εκρηκτικό ζήτημα για τον Μακρόν, με τα μεγαλύτερα συνδικάτα να έχουν κηρύξει κινητοποιή­σεις για σήμερα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επέλεξε αρχικά συμβιβαστι­κή στάση, καλώντας χθες συνδικάτα και εκπροσώπου­ς εργοδοτικώ­ν οργανώσεων σε διαβούλευσ­η υπό την αιγίδα της πρωθυπουργ­ού Μπορν. Η προθυμία της κυβέρνησης για διάλογο διαψεύδει όσους εμφάνιζαν τον πρόεδρο Μακρόν έτοιμο να αξιοποιήσε­ι πολιτικά αμφιλεγόμε­νο συνταγματι­κό «όπλο», που του επιτρέπει –για μία μόνο φορά σε κάθε κοινοβουλε­υτική περίοδο– να παρακάμπτε­ι την αρνητική ψήφο της Εθνοσυνέλε­υσης για την υιοθέτηση νομοθετήμα­τος.

Εξερχόμενη από το δείπνο της Τετάρτης, η πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι η κυβέρνηση «επέλεξε την οδό του διαλόγου και του συμβιβασμο­ύ», αφήνοντας ανοικτό

το χρονοδιάγρ­αμμα εφαρμογής της μεταρρύθμι­σης, εφόσον αυτή έχει ολοκληρωθε­ί «έως το καλοκαίρι του 2023». Η επικεφαλής της εκτελεστικ­ής εξουσίας δεσμεύθηκε επίσης να δημοσιοποι­ήσει το περιεχόμεν­ο και το αποτέλεσμα των συνομιλιών της με κοινωνικού­ς εταίρους και τον επιχειρημα­τικό κόσμο, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί «πριν από τα Χριστούγεν­να».

Η εικόνα που έδωσε, όμως, ο υπουργός Εργασίας για τις διαπραγματ­εύσεις δεν συνάδει με τη «χαλαρότητα» που διέκρινε την προσέγγιση της Μπορν το βράδυ της Τετάρτης. Παρατηρητέ­ς της γαλλικής πολιτικής σκηνής εκτιμούν ότι ο υπουργός Εργασίας ανέλαβε τον άχαρο ρόλο να πιέσει τα συνδικάτα για επιτάχυνση των διαπραγματ­εύσεων προκειμένο­υ να απομακρυνθ­εί το ενδεχόμενο διάλυσης της Εθνοσυνέλε­υσης και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, εξέλιξη που μόνο τη Μαρίν Λεπέν συμφέρει.

Με πρόωρες εκλογές απειλεί ο υπουργός Εργασίας εάν η Εθνοσυνέλε­υση απορρίψει το νομοθέτημα του Μακρόν.

 ?? ?? Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργ­ός Ελιζαμπέτ Μπορν εξέθεσαν τα σχέδιά τους στην ηγεσία του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργ­ός Ελιζαμπέτ Μπορν εξέθεσαν τα σχέδιά τους στην ηγεσία του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece