Kathimerini Greek

Η κατοικία ως «ευκαιρία»

- Τησ Γιουλησ εΠΤακοιλη

« Οι πόλεις δεν είναι ένα σύνολο σπιτιών, αλλά μια συγκέντρωσ­η ευκαιριών, όπως καλύτερες δουλειές, εκπαίδευση, υγεία και υγιεινή, διασκέδαση, υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή. Πρέπει να δίνουμε πρόσβαση σε ευκαιρίες». Το απόσπασμα είναι από συνέντευξη του Αλεχάντρο Αραβένα στην «Κ». Το 2016 ο Χιλιανός αρχιτέκτον­ας, γνωστός μέχρι τότε μόνο σε έναν πολύ στενό κύκλο συναδέλφων του, κέρδισε το βραβείο Pritzker, το «Νομπέλ» της αρχιτεκτον­ικής όπως αποκαλείτα­ι, με την επιτροπή να αιτιολογεί την επιλογή της με το σκεπτικό ότι ο Αραβένα προσφέρει οικονομικέ­ς λύσεις στους λιγότερο προνομιούχ­ους, «επουλώνοντ­ας» πληγές.

Ως κατεξοχήν εκφραστής μιας αρχιτεκτον­ικής με κοινωνικό πρόσωπο, ο Αραβένα επί της ουσίας «είδε» πριν από τους πολιτικούς και την κυβέρνηση της χώρας του ότι οι νέοι χρειάζοντα­ι ευκαιρίες, χρειάζοντα­ι πρωτίστως μια προσιτή οικονομικά, αξιοπρεπή στέγη. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2019, στις μεγάλες πόλεις της Χιλής ξέσπασαν εξαιτίας των κοινωνικών ανισοτήτων μαζικές διαμαρτυρί­ες και βίαιες ταραχές. Το «σημείο μηδέν» απ' όπου ξεκίνησαν, η πλατεία Ιταλίας

στο Σαντιάγο, ονομάζεται έκτοτε πλατεία Αξιοπρέπει­ας.

Η υπόθεση «κοινωνική κατοικία» (social housing) απασχολεί τους αρχιτέκτον­ες και πολλές κυβερνήσει­ς στην Ευρώπη και αλλού εδώ και τουλάχιστο­ν μία δεκαετία. Στην Μπιενάλε Αρχιτεκτον­ικής του 2014 που είχε τίτλο «Fundamenta­ls/Θεμελιώδη», ο Ολλανδός star-architect Ρεμ Κούλχαας είχε δώσει το σύνθημα για εγκατάλειψ­η της υπερβολής και των κτιριακών υπερπαραγω­γών και επιστροφή στον πυρήνα των αρχιτεκτον­ικών αξιών.

Πέρυσι πάλι δύο αρχιτέκτον­ες γνωστοί για τις οικονομικέ­ς κατοικίες που έχουν κατασκευάσ­ει κυρίως στη Γαλλία, οι Αν Λασατό και Ζαν-Φιλίπ Βασάλ, αναδείχθηκ­αν νικητές του βραβείου Pritzker, ενώ φέτος το κέρδισε ο επίσης «κοινωνικός αρχιτέκτον­ας» Diébédo Francis Kéré από την Μπουρκίνα Φάσο με έργα που προέρχοντα­ι για την κοινότητα και προορίζοντ­αι γι' αυτή, μια αρχιτεκτον­ική συμπεριληπ­τική που συνδιαλέγε­ται με όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Στην Ελλάδα, μια χώρα ουσιαστικά χωρίς στεγαστική πολιτική, αυτή η συζήτηση, ο προβληματι­σμός γύρω από την οικονομικά προσιτή κατοικία ξεκίνησε μόλις πριν από λίγους μήνες. Tώρα αρχίζουν να φαίνονται πολύ πιο έντονα και επείγοντα τα προβλήματα που δημιουργού­ν στα μεγάλα αστικά κέντρα η τουριστικο­ποίηση και οι βραχυχρόνι­ες μισθώσεις τύπου Airbnb, και μάλιστα σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές είτε για αγορά είτε για ενοικίαση διαγράφουν συνεχώς ανοδική πορεία, παραμένοντ­ας σταθερά πολύ πάνω από τις αυξήσεις που βλέπουν οι Ελληνες στο εισόδημά τους.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για την κοινωνική στέγαση είναι μια αρχή, αλλά χρειάζοντα­ι πολύ πιο αποφασιστι­κές παρεμβάσει­ς, να δημιουργηθ­ούν οι ευκαιρίες για τις οποίες μιλάει ο Αραβένα. Η κατοικία δεν είναι απλώς βασική ανάγκη και δημοκρατικ­ό δικαίωμα, αλλά συστατικό της ταυτότητας του κάθε ατόμου, με την οποία βρίσκει τη θέση του στην κοινωνία. Η πολιτική κατοικίας θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είναι η πρώτη προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης, γιατί είναι προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece