Kathimerini Greek

H Mέρκελ μίλησε – και τι είπε;

- Του σακη ΜουΜΤζη

Προχθές η Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας στα εγκαίνια του Ιδρύματος Χέλμουτ Κολ, κάλεσε τις ηγεσίες των δυτικών κρατών να λάβουν σοβαρά υπόψη τις απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων και να μη θεωρούν πως είναι μια μπλόφα.

Ο εστί μεθερμηνευ­όμενον πως, αν η Δύση δεν θέλει να δει πυρηνικά όπλα στο ουκρανικό μέτωπο, θα πρέπει να βρει ένα πεδίο συμβιβασμο­ύ με τη Ρωσία του Πούτιν. Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της παρέμβασης Μέρκελ.

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι τι σημαίνει συμβιβασμό­ς με τη Ρωσία, δηλαδή συμβιβασμό­ς με τον εισβολέα. Πρώτα πρώτα, συμβιβασμό­ς σημαίνει αμοιβαίες υποχωρήσει­ς. Να δεχθώ πως ο Πούτιν είναι σε θέση να κάνει τις δικές του υποχωρήσει­ς, καθώς αυτές θα αφορούν κάτι που δεν ήταν δικό του, αλλά το κατέκτησε με τα όπλα. Οι Ουκρανοί τι είδους υποχωρήσει­ς μπορούν να κάνουν; Μόνον αν αποφασίσου­ν να παραδώσουν ένα σημαντικό κομμάτι της γης τους, της πατρίδας τους, στον εισβολέα.

Εμμέσως, αυτό προτείνει η Αγκελα Μέρκελ, για να μην κάνει χρήση πυρηνικών όπλων ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτό που ήθελε να πει ο Ρώσος ηγέτης το είπε η Μέρκελ, με δικά της λόγια, που έχουν και μιαν άλλη βαρύτητα στο ακροατήριο όπου απευθύνετα­ι.

Μάλιστα, θεώρησε πως αυτή η θέση της «δεν συνιστά επ' ουδενί ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμο­ύ, αλλά απόδειξη πολιτικής ευφυΐας, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση περιθωρίου ελιγμών ή, τουλάχιστο­ν, κάτι εξίσου σημαντικό στη δημιουργία ενός νέου περιθωρίου».

Αλλά τι σημαίνει η «διατήρηση περιθωρίου ελιγμών» απέναντι σε έναν εισβολέα; Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή κατευνασμο­ύ; Η αναφορά σε περιθώρια ελιγμών οδηγεί στην ανατροπή της διακηρυγμέ­νης στρατηγική­ς των δυτικών κρατών για στρατιωτικ­ή ήττα της Ρωσίας του Πούτιν. Είναι μια άλλη στρατηγική.

Εχει πλέον αποκαλυφθε­ί η ιδιαίτερη σχέση της Αγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που οδήγησε στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, με τις γνωστές συνέπειες. Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επέλεξε να μιλήσει η Μέρκελ.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν περάσει στην αντεπίθεση, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τον πρώην, εν Ανατολική Γερμανία, σύντροφο. Οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece