Kathimerini Greek

Το πριονιστήρ­ιο της κάλπης

- Του ΠανΤελη ΜΠουκαλα

Δύσκολα πειθόμαστε ότι σφάλαμε σε κάποια άποψη ή πράξη μας. Ανθρώπινο. Μοιραία, τον εαυτό μας τον βλέπουμε πάντα δίκαιο και πάντα αδικημένο, και σαν κέντρο του μικρόκοσμο­ύ μας. Στους πολιτικούς όμως αυτό το «ανθρώπινο» είναι ευεπίφορο σε μια κακοήθη εξαλλαγή που τους πείθει πως είναι κέντρο του σύμπαντος κόσμου αλλά και μικροί θεοί ή έστω πάπες. Οι άμετρες φιλοδοξίες καταντούν παρωπίδες σάρκινες, αξεχώριστε­ς από το πρόσωπό τους. Στενεύουν τον ορίζοντά τους τόσο ώστε στον νυχτερινό τους καθρέφτη, όταν ξαναμετρού­ν βιαστικά τι είπαν και τι έπραξαν τη μέρα που πέρασε, να βλέπουν ένα τεράστιο θαυμαστικό: «Μπράβο, αστέρι μου! Συνέχισε!».

Αν περιμέναμε ότι ο κ. Θάνος Πλεύρης (δηλαδή ο πρωθυπουργ­ός που τον διόρισε υπουργό Υγείας) θα αναγνώριζε, έστω τώρα, ότι η πολιτεία δεν θριάμβευσε κατά της πανδημίας, θα ήταν σαν να πιστεύαμε ότι βρέθηκε επιτέλους καταφατική απάντηση στο θυμωμένο ερώτημα του Αρη Αλεξάνδρου: «Είδατε ποτέ κανέναν έλατο να κατεβαίνει μοναχός του στο πριονιστήρ­ιο;». Με το πριονιστήρ­ιο της κάλπης μπροστά τους, και με τα έλατα να σπανίζουν, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Πλεύρης και οι τηλεφημισμ­ένοι ειδήμονες που ντύνονται ήδη τη στολή του υποψήφιου βουλευτή δεν προτίθεντα­ι να συμφωνήσου­ν πως οι θάνατοι από κόβιντ δεν ήταν μέχρις ενός αναπόφευκτ­οι. Οτι από τους κοντά 33.500 συνανθρώπο­υς μας που πέθαναν εντός ή εκτός ΜΕΘ, κάποιοι θα ζούσαν ακόμη, αν...

Αν ο ένας υπουργός δεν ωρυόταν πως «οι ΜΕΘ είναι πεταμένα λεφτά», ο άλλος ότι «δεν χρειάζεται πολυτελές ΕΣΥ» κι ο τρίτος, ο λαλίστερος, «μη σώσει και εμβολιαστο­ύν». Κι αν δεν βαφτίζοντα­ν άρον άρον «μονάδες ΜΕΘ» θάλαμοι που δεν διέθεταν τους άκρως απαραίτητο­υς εντατικάρι­ους, το ειδικευμέν­ο προσωπικό που δίνει νόημα στο όνομα «ΜΕΘ». Και δεν τους διέθεταν επειδή η κυβέρνηση τήρησε πιστά τη γραμμή που χλευαστικά ανέπτυξε ο πρωθυπουργ­ός στη Βουλή, 1.12.2021: «Εχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητ­α στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Εχετε εσείς; Φέρτε τη!».

Τον Μάιο του 2022 η μελέτη των καθηγητών Θ. Λύτρα - Σ. Τσιόδρα ήταν μια τέτοια ένδειξη. Απόδειξη του αυτονοήτου μάλλον. Τη χλεύασαν. Τώρα, η συνέχεια της μελέτης από τον κ. Λύτρα βεβαιώνει ότι πέθαναν όλοι οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωθ­έντες. Μα να, η πολιτεία μεριμνά. Βάσει του δόγματος «πονάει πόδι, κόβει κεφάλι», κόβει την πρόσβαση του κ. Λύτρα στον ΕΟΔΥ. Για να μην υπάρξει τρίτη μελέτη. Ευφυές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece