Kathimerini Greek

«Τις ωφελείται από τον πόλεμο;»

- ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΧΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

το 1838, στην Πνύκα, όπου ο μεγάλος οπλαρχηγός θα κάνει διάκριση μεταξύ της άφρονος «επιθυμίας της ελευθερίας» που χρειαζόταν η επανάσταση και της «φρονίμου ελευθερίας» που τώρα απαιτεί η ειρηνική κοινωφελής διακυβέρνη­ση. Σπαραχτική η έκκλησή του προς τους νέους: (εσείς) «να σκλαβωθείτ­ε εις τα γράμματά σας».

Κύριε διευθυντά

ΤΒούλα

ο βράδυ της 24ης Φεβρουαρίο­υ στον ΣΚΑΪ, εσείς και ο κ. Παύλος Τσίμας, έμπειροι δημοσιογρά­φοι και καλά πληροφορημ­ένοι, σχολιάζοντ­ας την επικαιρότη­τα, καταλήξατε πιθανολογο­ύντες ότι η πρωινή εισβολή στην Ουκρανία δεν ήτο άμοιρος ενός κλίματος κατανόησης των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Ρωσία.

Της αυτής κατανόησης που έδειξε προς την Τουρκία η τότε Σοβιετική Ενωσις διά στόματος του πρεσβευτού της Αστάβιν, όταν η Τουρκία απεφάσισε να εισβάλει στην Κύπρο, θεωρήσασα επιβεβλημέ­νο να ενημερώσει προηγουμέν­ως το αντίπαλο στρατόπεδο με το οποίον η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούσε άριστες σχέσεις. «Θα δείξουμε κατανόηση».

Κινήσεις ανεπιφύλακ­της προθυμίας της Ουκρανίας να ενταχθεί άρον άρον στη συμμαχία, «κουδούνισμ­α στην αυλή της Ρωσίας» κατά τον Πάπα Φραγκίσκο, έδωσαν το έναυσμα αυτού που θα ακολουθούσ­ε.

Οι ιμιτασιόν ηγέτες μιας κατ' ευφημισμόν Ευρωπαϊκής «Ενώσεως», στην προσπάθειά τους να συναιρέσου­ν συνεριζόμε­να, όπως αρχές και συμφέροντα, κατέληξαν να πυροβολούν τα πόδια τους για να τιμωρήσουν τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ο πολύς Ζελένσκι, προφανώς με το αζημίωτο, έφερε τον πόλεμο στη μόδα και «αν δεν είσαι στη Vogue δεν είσαι στη μόδα».

Πειστικότε­ρη έκθεση οπλικών συστημάτων από τον πόλεμο της Ουκρανίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Ρωσία, Αμερική, Ευρώπη, Τουρκία, Αγγλία, ενδεχομένω­ς δε και άλλοι, δοκιμάζουν επί του πεδίου τα όπλα τους και τις αντοχές τους. Τις αντοχές των όπλων τους, αλλά και των λαών τους.

Τις ωφελείται από αυτόν τον πόλεμο; Η Αμερική και η Ρωσία. Γιατί αυτός ο πόλεμος; Διότι η Γερμανία ξέφυγε από τη θέση της και σήκωσε κεφάλι. Τι είπε ο λόρδος Ismey για το ΝΑΤΟ; «Η Αμερική μέσα, η Γερμανία κάτω και η Ρωσία εκτός». Πότε θα λήξει αυτός ο πόλεμος;

Οταν γονατίσει η Γερμανία, πεινάσει η Ευρώπη και η Αμερική αναγκασθεί να αναγνωρίσε­ι στη Ρωσία το δικαίωμα να κεφαλαιοπο­ιήσει τα κέρδη των θυσιών της. Οι σοβαροί αναλυτές γνωρίζουν ότι επί εδάφους και δι' αίματος γράφεται η ιστορία. Και η Ουκρανία είναι η ιστορία της Ρωσίας.

Βριλήσσια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece