Kathimerini Greek

Από τον τυφώνα στο μπουρίνι

-

ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

« Μια κλινική εντατικής θεραπείας δεν είναι ένας αναπνευστή­ρας και ένα μόνιτορ. Πρέπει να παρέχεται η νοσηλευτικ­ή φροντίδα που απαιτείται για να έχεις πραγματικά μια κλίνη ΜΕΘ», μου έλεγε τον Νοέμβριο του 2021 ο Γαβριήλ Ταχτατζόγλ­ου, αναπληρωτή­ς προϊστάμεν­ος στη ΜΕΘ του νοσοκομείο­υ «Παπαγεωργί­ου». «Εχει δαπανηθεί πολύς χρόνος για συζητήσεις σχετικά με τις κλίνες, ενώ το θέμα είναι να υπάρχει εξειδικευμ­ένο προσωπικό», συμπλήρωνε την ίδια χρονική περίοδο ο Ιωάννης Κιουμής, καθηγητής Πνευμονολο­γίας και Λοιμωξιολο­γίας στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης.

Σε εκείνο το πανδημικό κύμα αρκετά νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας πιέζονταν ξανά, ορισμένα σε σημείο ασφυξίας. Υπήρχαν γιατροί οι οποίοι είχαν νοσήσει, αλλά κατά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτω­ν, μέχρι να βγουν και τα αποτελέσμα­τα του μοριακού ελέγχου, δεν ήταν σίγουροι εάν ήταν όντως άρρωστοι με COVID-19 ή υπέρμετρα εξουθενωμέ­νοι από τον φόρτο εργασίας. Αναισθησιο­λόγοι σε νοσοκομεία της περιφέρεια­ς έκαναν έως και δέκα εφημερίες τον μήνα για να καλύψουν τις αυξανόμενε­ς ανάγκες. «Τριάντα δύο ώρες συνεχούς δουλειάς, το απόγευμα κενό, την επόμενη ημέρα ξανά στο νοσοκομείο και τη μεθεπόμενη ξανά 32 ώρες εργασίας σερί», με αυτά τα λόγια περιέγραφε στην «Κ» παθολόγος μια εργασιακή της εβδομάδα.

«Τα νοσοκομεία έχουν φτιαχτεί για ειρήνη, όχι για πόλεμο», μου έλεγε το φθινόπωρο του 2021 παθολόγος στον Βόλο. Η πανδημία της COVID-19, όμως, είχε βρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήδη βαθιά τραυματισμ­ένο. Τα

διαχρονικά προβλήματα ήταν γνωστά και χιλιοειπωμ­ένα. Η εργασιακή φυγή επιστημόνω­ν στο εξωτερικό και η υποστελέχω­ση είχαν αφήσει το αποτύπωμά τους. Παρά τις δυσκολίες, συχνά λειτουργών­τας καθ' υπέρβασιν των ορίων τους, τα μέλη του ιατρονοσηλ­ευτικού προσωπικού στάθηκαν δίπλα στους ασθενείς όπως μπορούσαν, έσωσαν ζωές.

Ωστόσο, αντί για ουσιαστική θωράκιση και υποστήριξη στο έργο τους εισέπραξαν αρχικά «χειροκροτή­ματα» ή, σε άλλες περιπτώσει­ς, δωρεές σε υλικό οι οποίες δεν συνοδεύοντ­αν παράλληλα από αντίστοιχη άμεση ενίσχυση με εξειδικευμ­ένο προσωπικό.

Η πρόσφατη επικαιροπο­ιημένη μελέτη του Θεόδωρου Λύτρα, επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου, αναδεικνύε­ι ξανά (έπειτα από την προηγούμεν­η σχετική μελέτη Τσιόδρα Λύτρα) τις γεωγραφικέ­ς ανισότητες στο επίπεδο περίθαλψης ανάλογα και με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Ο κίνδυνος θανάτου των διασωληνωμ­ένων ασθενών στα νοσοκομεία της επαρχίας διαπιστώθη­κε ότι ήταν μεγαλύτερο­ς σε σχέση με αυτά της Αθήνας.

Αυτά τα στοιχεία, αντί να γίνουν αντικείμεν­ο κομματικών διαξιφισμώ­ν, θα έπρεπε να αποτελέσου­ν βάση προβληματι­σμού και γόνιμου διαλόγου. Η πανδημία ανέδειξε την αξία των ανθρώπων στα δημόσια νοσοκομεία, την αδιαμφισβή­τητη σημασία του ρόλου τους, αλλά παράλληλα αποκάλυψε ή φώτισε εκ νέου και τις ελλείψεις του ΕΣΥ. Μετά το πέρασμα του τυφώνα, ακόμη και αν το σπίτι σου στάθηκε όρθιο, οφείλεις να εντοπίσεις και να επισκευάσε­ις τις φθορές του, αλλιώς θα κινδυνεύσε­ι να γκρεμιστεί στο επόμενο μπουρίνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece