Kathimerini Greek

H Αλεξανδρού­πολη και η Μαύρη Θάλασσα

- Του ςΤαυρου Τζιμα

Γιατί έχει θυμώσει τόσο με την Αλεξανδρού­πολη ο Ερντογάν και «αφρίζει» ο Πούτιν; Τι φοβούνται οι δύο γεωπολιτικ­οί συνεταίροι και «φίλοι» και έχουν στοχοποιήσ­ει το έως πρόσφατα ψαρολίμανο του βορείου Αιγαίου, μη διστάζοντα­ς να εκτοξεύουν ανοιχτές ή συγκαλυμμέ­νες απειλές εναντίον της Ελλάδας;

Ο Ερντογάν πνέει τα μένεα θεωρώντας ότι η αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή παρουσία στην Αλεξανδρού­πολη θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να επιτηρούν από απόσταση αναπνοής ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στα Δαρδανέλλι­α, αλλά και τη θαλάσσια κινητικότη­τα στο βόρειο Αιγαίο, και, βεβαίως, θωρακίζει τα ελληνοτουρ­κικά σύνορα στον Εβρο.

Ο δε Πούτιν, διότι το ΝΑΤΟ μεταφέρει μέσω του λιμανιού της στρατεύματ­α και οπλισμό στην καυτή ζώνη, δηλαδή στην Ουκρανία και στα δυτικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Υπάρχει όμως και ένας λόγος στρατηγικό­ς: με τον εναλλακτικ­ό διάδρομο Αλεξανδρού­πολης - Μπουργκάς, παρακάμπτε­ται ο υψίστης σημασίας για τις διεθνείς μεταφορές και τους πολεμικούς στόλους θαλάσσιος δίαυλος προς και από τον Εύξεινο Πόντο και τις αγορές του Καυκάσου, για τον οποίο έγιναν πόλεμοι και χύθηκε αίμα, από την εποχή της Τροίας ακόμη.

Σήμερα, η ρωσοτουρκι­κή συμμαχία ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου εμποδίζοντ­ας (αποκλείοντ­ας) κάθε ανεπιθύμητ­η πρόσβαση των Δυτικών στη Μαύρη Θάλασσα και στα ταραγμένα παράλιά της.

Στην πράξη, η Συνθήκη του Μοντρέ, που ρυθμίζει την ελεύθερη

ναυσιπλοΐα, έχει καταστρατη­γηθεί με διάφορα προσχήματα από την τουρκική πλευρά. Ο Εύξεινος Πόντος είναι τούτες τις κρίσιμες ώρες ρωσοτουρκι­κό «οικόπεδο».

Ο Ερντογάν βοηθάει τον Πούτιν, ο οποίος έχει το κεφάλι του ήσυχο πως δεν θα περάσουν μέσω Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα στρατεύματ­α και οπλισμός του ΝΑΤΟ προς ενίσχυση των Ουκρανών και της αναπτυσσόμ­ενης άμυνας στον άξονα Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Ο Τούρκος ηγέτης πουλάει στον «αδελφό Βλαντιμίρ» εξυπηρέτησ­η και ταυτόχρονα εκβιάζει τη Δύση κραδαίνοντ­ας το «κλειδί» των Στενών, ως διαπραγματ­ευτικό εργαλείο στους γεωπολιτικ­ούς σχεδιασμού­ς του.

Και οι δύο μαζί επιδιώκουν τη μετατροπή της Μαύρης Θάλασσας σε de facto κλειστή λίμνη «τους», όπου θα κάνουν κουμάντο τα ρωσοτουρκι­κά συμφέροντα, θέτοντας έτσι υπό την επιρροή και εξάρτησή τους τις οικονομίες και τις κοινωνίες των χωρών που εκτείνοντα­ι στα παράλιά της και στον Καύκασο. Ο διάδρομος της Αλεξανδρού­πολης τούς χαλάει τα μακροπρόθε­σμα σχέδια. Εναν υπό διαμόρφωση «χερσαίο Ελλήσποντο» θέλει να αποτρέψει ο Ερντογάν· αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Πούτιν φοβερίζει την Ελλάδα και επιχειρεί να αποσταθερο­ποιήσει τη Βουλγαρία, εργαλειοπο­ιώντας τους εκεί ισχυρούς φιλορωσικο­ύς πυρήνες στην κοινωνία, στην οικονομία, στην Εκκλησία και στην πολιτική τάξη. Το αν θα το πετύχουν θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την έκβαση της ουκρανικής σύγκρουσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece