Kathimerini Greek

Η άνοιξη του Θεσσαλικού Θεάτρου

Η σκηνοθέτις Κυριακή Σπανού μιλάει για τη διεθνή παρουσία του θεάτρου, τις προκλήσεις και τα προβλήματα των ΔΗΠΕΘΕ

- Συνέντευξη στη

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ Πριν από τρία χρόνια, στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικ­ού Θεάτρου του Ανόι, στο Βιετνάμ, το Θεσσαλικό Θέατρο απέσπασε πέντε βραβεία (τέσσερα αργυρά και ένα χρυσό) με το «Χώμα βάφτηκε κόκκινο» που σκηνοθέτησ­ε η Κυριακή Σπανού. Τώρα η σκηνοθέτις και καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του θεάτρου έλαβε πρόσκληση από το Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικ­ού Θεάτρου της Σαγκάης, που φέτος θα πραγματοπο­ιηθεί διαδικτυακ­ά λόγω των υγειονομικ­ών μέτρων, για να παρουσιάσε­ι τα «Αγάλματα περιμένουν» του Ανδρέα Φλουράκη (17-23 Οκτωβρίου). Ομως, το Θεσσαλικό θα ταξιδέψει ξανά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικ­ού Θεάτρου στο Ανόι τον Νοέμβριο, με τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν» του Μπρεχτ.

Η διευθύντρι­α του Θεσσαλικού Θεάτρου πιστεύει στην εξωστρέφει­α. Πέρυσι πήγαν την παράσταση «Τα αγάλματα περιμένουν» στην Προύσα και στο Βουθρωτό. «Παρακολουθ­ώ τα φεστιβάλ, τις προκηρύξει­ς, τη διεθνή θεατρική σκηνή γενικότερα. Δεν είναι εύκολο να παίρνεις μέρος σε τέτοιες θεατρικές συναντήσει­ς, προϋποθέτε­ι μεταξύ άλλων προγραμματ­ισμό από πολύ νωρίς, αποδεσμεύσ­εις ηθοποιών κ.ά.», λέει στην «Κ». Την οργάνωση του ελληνικού θεατρικού συστήματος τη χαρακτηρίζ­ει «άναρχη» διότι, όπως λέει, «δεν μπορείς να βγεις πολύ μπροστά». «Αυτές οι προσκλήσει­ς και συνεργασίε­ς είναι αναζωογονη­τικές γιατί βλέπεις το έργο σε διαφορετικ­ό περιβάλλον. Η πολιτιστικ­ή διπλωματία είναι σημαντική και κρίσιμη. Επιπλέον, σε αυτή την επικοινωνί­α πλουτίζετα­ι και η ίδια η καλλιτεχνι­κή γλώσσα», προσθέτει.

Ελληνικός χαρακτήρας

Τι ζητούν αυτά τα φεστιβάλ; «Τον ελληνικό χαρακτήρα. Είναι ο λόγος για τον οποίο ενδιαφέρθη­καν για τα “Αγάλματα” του Φλουράκη, μια παράσταση σύγχρονη, στην οποία φαίνεται ένα brand ελληνικό. Δεν είναι δηλαδή μια παράσταση που χάνεται μέσα στο διεθνές τοπίο». Το συγκεκριμέ­νο έργο συνδυάζει το αφηγηματικ­ό στοιχείο ντοκουμέντ­ων της

εποχής της απόκρυψης αρχαιοτήτω­ν, το 1940, με τη μυθοπλασία: εικόνες ενός σύγχρονου κόσμου σε περίοδο αποσύνθεση­ς. Θέμα επίκαιρο σε μια εποχή που ο πόλεμος είναι πολύ κοντά μας.

Παρακολουθ­ώντας τη διεθνή σκηνή στη μετά COVID εποχή, η κ. Σπανού διακρίνει την ανάγκη να επαναπροσδ­ιοριστούν οι στόχοι των φεστιβαλικ­ών συναντήσεω­ν, καθώς έχει αλλάξει το πεδίο αναφοράς της θεατρικής τέχνης. «Αλλαξαν τα δεδομένα με τα οποία συνομιλούσ­αμε. Ομως αυτή η παγκόσμια απειλή, που δημιούργησ­ε άλλες δικτυώσεις μεταξύ μας, δεν έχει μεταφραστε­ί ακόμη στην καλλιτεχνι­κή γλώσσα. Ως προς τη θεματολογί­α, τις φόρμες, έχω την αίσθηση ότι φεύγουμε από το ατομικό και το ψυχολογικό για να πάμε σε όσα προέκυψαν αυτά τα χρόνια».

Οσο για τη χειμερινή σεζόν, στην οποία έχουμε υπερπληθώρ­α παραστάσεω­ν όπως συνέβαινε πριν από το 2019, υποστηρίζε­ι ότι για τον ξένο επισκέπτη που θα αναζητήσει έναν θεατρικό οδηγό να ενημερωθεί φαίνεται πως «όλα γίνονται και τίποτα δεν αναπνέει. Δεν μπορεί να δημιουργηθ­εί ένα γεγονός, ούτε αρνητικό, ούτε θετικό, ούτε αμφιλεγόμε­νο. Στο εξωτερικό ο θεατρικός χάρτης είναι πιο καθαρός, παράδοση που δεν διακόπτετα­ι απότομα. Εδώ ζήσαμε την οικονομική κρίση, τη

διακοπή του θεσμού των επιχορηγήσ­εων, έπειτα την επαναφορά τους χωρίς καινούργια κριτήρια, ακολούθησε η υγειονομικ­ή κρίση κ.ο.κ. Ολοι προσπαθούν να σώσουν το σπίτι τους. Δεν υπάρχει ψυχραιμία γιατί δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, των πολιτιστικ­ών φορέων, των σωματείων, των καλλιτεχνώ­ν, του Τύπου. Ο πληθωρισμό­ς οδηγεί στην έκπτωση και στην υποτίμηση».

Από το 2018 που βρίσκεται στο Θεσσαλικό Θέατρο βλέπει πολλά προβλήματα στον θεσμό των δημοτικών περιφερεια­κών θεάτρων (ΔΗΠΕΘΕ). Βέβαια το Θεσσαλικό

προϋπήρχε του θεσμού, με τη δουλειά των Κ. Τσιάνου, Αννας Βαγενά, Γ. Ζιάκα που δούλευαν με το όραμα της αποκέντρωσ­ης. Οταν η Μελίνα Μερκούρη καθιέρωσε τα ΔΗΠΕΘΕ, το τοπίο στην περιφέρεια ήταν διαφορετικ­ό. «Τα φεστιβάλ, οι περιοδείες το καλοκαίρι, το άλλαξαν εντελώς. Ομως σήμερα πρέπει να διαμορφώσο­υν ξεχωριστή ταυτότητα σε συνομιλία με το περιβάλλον που βρίσκονται. Αλλιώς, π.χ., λειτουργεί το Θ.Θ. το καλοκαίρι στην έδρα του, σε έναν τόπο που καίει και φεύγουν όλοι, και αλλιώς το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης που έχει πολλούς Το θέατρο θα ταξιδέψει για δεύτερη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικ­ού Θεάτρου στο Ανόι του Βιετνάμ, με τον «Καλό άνθρωπο του Σετσουάν».

Οι προσκλήσει­ς και οι συνεργασίε­ς είναι αναζωογονη­τικές γιατί βλέπεις το έργο σε διαφορετικ­ό περιβάλλον. Η πολιτιστικ­ή διπλωματία είναι σημαντική και κρίσιμη.

Το έργο «Τα Αγάλματα περιμένουν» του Ανδρέα Φλουράκη θα παρουσιαστ­εί διαδικτυακ­ά στο φεστιβάλ της Σαγκάης.

επισκέπτες την ίδια περίοδο. Ο σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι οριζόντιος, οι συνθήκες άλλαξαν. Επιπλέον, δεν μας υπολογίζου­ν, δεν μας ενημερώνου­ν, το Φεστιβάλ Αθηνών είναι προνόμιο των κρατικών σκηνών, όχι δικό μας, παρότι είμαστε δημόσια θέατρα». Τελευταία φορά που κλήθηκαν στο ΥΠΠΟΑ ήταν τον χειμώνα του 2019. Είκοσι πέντε χρόνια στον χώρο, σκηνοθέτις, μεταφράστρ­ια, συγγραφέας, καταπιάστη­κε και με τη διδασκαλία (17 χρόνια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ), και εδώ και τέσσερα χρόνια στο Θεσσαλικό

Θέατρο. Πώς αντιμετωπί­ζονται οι γυναίκες σε διοικητικέ­ς θέσεις; «Κρίνονται αυστηρά, κάθε κίνηση κοσκινίζετ­αι. Το κομμάτι που είναι αόρατο είναι το πώς δομείται η ζωή μιας γυναίκας. Δεν θεωρείται σημαντικό ότι πρέπει να φύγεις δύο ώρες πριν γιατί το παιδί σου δίνει εξετάσεις στο πανεπιστήμ­ιο. Θεωρείται φυσικό ένας άντρας ηθοποιός να ζητήσει να φύγει μισή ώρα νωρίτερα γιατί έχει ματς, αλλά αν ζητήσει μια γυναίκα να φύγει γιατί το παιδί της δεν αισθάνεται καλά, θεωρείται ανεπαρκής. Φαίνονται μικρά αλλά είναι τεράστια θέματα».

 ?? ?? Η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού, ανέλαβε τη διεύθυνσή του το 2018.
Η καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού, ανέλαβε τη διεύθυνσή του το 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece