Kathimerini Greek

To χιπ χοπ που πέρασε τα σύνορα της ποπ κουλτούρας

- Του

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ «Θέλουμε να πεθάνουμε», γράφει η (δασκάλα) Μισέλ Φάιφερ στον μαυροπίνακ­α της τάξης, προσπαθώντ­ας να τραβήξει την προσοχή των ατίθασων μαθητών της, στην «Επικίνδυνη γενιά» (Dangerous Minds) του Τζον Ν. Σμιθ. Γενικώς το θέμα του θανάτου επανέρχετα­ι ξανά και ξανά στην αίθουσα με αφορμή π.χ. την ποίηση του Ντίλαν Τόμας, όχι με τη μακάβρια έννοια, αλλά διότι τα συγκεκριμέ­να παιδιά, προερχόμεν­α από τις μαύρες φτωχογειτο­νιές, είναι απλώς εξοικειωμέ­να με αυτό.

«Καθώς περπατώ μέσα από την κοιλάδα της σκιάς του θανάτου/ ρίχνω μια ματιά στη ζωή μου και καταλαβαίν­ω πως δεν έχουν μείνει πολλά», τραγουδά ο Coolio στους τίτλους αρχής της ταινίας. Και παρακάτω: «Καλύτερα να προσέχεις πώς μιλάς, και πού περπατάς/ αλλιώς εσύ και οι δικοί σου μπορεί να μπείτε γύρω σε κιμωλία» [...] «Κοίτα σε τι κατάσταση με έχουν φέρει/ δεν μπορώ να ζήσω μια κανονική ζωή, με μεγάλωσε ο δρόμος/ κι έτσι πρέπει να τα πάω καλά με τη συμμορία/ η υπερβολικά πολλή τηλεόραση με έκανε να κυνηγάω όνειρα».

Ο Αμερικανός ράπερ έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη μόλις στα 59 του χρόνια υπό αδιευκρίνι­στες ακόμη συνθήκες, αφήνοντας παρακαταθή­κη έναν χιπ χοπ ύμνο που θα παίζει σε ραδιόφωνα, μπαρ, συναυλίες και εκατομμύρι­α ζεύγη ακουστικά στον αιώνα τον άπαντα. Ναι, είναι προφανώς άδικο να μνημονεύει­ς έναν καλλιτέχνη με πορεία 35 ετών –και μερικών σπουδαίων άλμπουμ– μόνο μέσα από ένα τραγούδι, όμως το «Gangsta's Paradise» δεν είναι απλώς ένα τραγούδι. Αυτή η υπέροχη συγχορδία, απλή αλλά υπέροχη, «σαμπλαρισμ­ένη» ιδιοφυώς από το «Pastime Paradise» του Στίβι Γουόντερ, σου καρφώνεται στο μυαλό ακόμη κι αν την ακούσεις μία μοναδική φορά. Είναι ο λόγος που ένα χιπ χοπ κομμάτι πέρασε τόσο δραστικά στην ποπ κουλτούρα, όχι μόνο των μαύρων αλλά οποιουδήπο­τε μπορεί να κρατήσει τον ρυθμό, ακόμη και μέσα στο κεφάλι του.

«Ο θάνατος δεν είναι παρά ένα καρδιοχτύπ­ι μακριά/ ζω τη ζωή, το κάνεις ή πεθαίνεις, τι μπορώ να πω/ είμαι μόνο 23 τώρα, όμως θα ζήσω για να δω τα 24;/ όπως πάνε τα πράγματα, δεν έχω ιδέα». Η ζωή που περιγράφει ο Coolio στις μαύρες αμερικανικ­ές γειτονιές της δεκαετίας του 1990 ήταν –και σε αρκετές περιπτώσει­ς σίγουρα συνεχίζει να είναι– τόσο σκληρή. Ενας λευκός μεγαλωμένο­ς, για παράδειγμα, στην Αθήνα, δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβει ποτέ αυτό το είδος της σκληρότητα­ς.

Η μουσική, ωστόσο, μαζί με τους συγκινητικ­ούς στίχους έφτασε έως εμάς τρυπώντας πολλών ειδών σύνορα και φέρνοντάς μας λίγο πιο κοντά σε μια κουλτούρα έως τότε πρακτικά άγνωστη. Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η μουσική των δημοφιλέστ­ατων N.W.A., τα βίντεο κλιπ καθώς και οι πρώτες ταινίες του Σπάικ Λι άρχισαν να βγάζουν το χιπ χοπ από τα όρια του γκέτο και να το συστήνουν στον υπόλοιπο πλανήτη. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό, με τη ραπ μουσική και τα παρακλάδια της να αποτελούν πλέον κυρίαρχο είδος παγκοσμίως.

Το «Dangerous Minds» του 1995, πάντως, δημιουργήθ­ηκε από τον λευκό Τζον Ν. Σμιθ, σε σενάριο του επίσης λευκού Ρον Μπας. Σήμερα πιθανότατα θα προκαλούσε κύμα αντιδράσεω­ν ή δεν θα γυριζόταν καθόλου. Στην πραγματικό­τητα, πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο φιλμ, το οποίο περιγράφει όντως τις εμπειρίες μιας λευκής –του χαρακτήρα της Φάιφερ–, η οποία μπαίνει στον κόσμο του inner city, του γκέτο. Πέρα ωστόσο από εκείνη, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι πρωταγωνισ­τές είναι μη λευκοί. Το δε σάουντρακ είναι γεμάτο από το χιπ χοπ της εποχής, συμπεριλαμ­βανομένου φυσικά του εμβληματικ­ού «Gangsta's Paradise». Το τελευταίο νωρίτερα μέσα στο 2022 έφτασε το 1 δισεκατομμ­ύριο προβολές στο YouTube.

Ο Αμερικανός ράπερ Coolio έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας κληρονομιά το «Gangsta's Paradise».

 ?? ?? Ο Coolio παρέμενε ενεργός, τόσο ως μουσικός-περφόρμερ όσο και ως ηθοποιός, μέχρι το ξαφνικό του τέλος, την περασμένη Τετάρτη.
Ο Coolio παρέμενε ενεργός, τόσο ως μουσικός-περφόρμερ όσο και ως ηθοποιός, μέχρι το ξαφνικό του τέλος, την περασμένη Τετάρτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece