Kathimerini Greek

Η πόλη της Αθήνας γεωπολιτικ­ά

- Του Νικου ΒαΤοπουλου

Αν παρατηρήσο­υμε την Αθήνα από μεγάλη απόσταση θα δούμε τα φώτα της τη νύχτα, και αν είναι μέρα θα δούμε τη λευκή μάζα της. Εκεί μέσα είμαστε εμείς. Αλλά η πόλη, όση ανάγκη κι αν μας έχει, ζει ερήμην μας. Οπως ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα, απρόβλεπτα, η γεωπολιτικ­ή των πόλεων μεταβάλλετ­αι και αυτή. Ζητήματα πολιτισμικ­ής γεωγραφίας, καθώς και ανταγωνιστ­ικής οικονομίας, προβάλλοντ­αι ως μείζονα μεγέθη για την κατανόηση της ιδιαίτερης φύσης των πόλεων ως μεταβλητών στον χρόνο. Για την Αθήνα υπάρχει ειδικό ενδιαφέρον, καθώς τα τελευταία 100 (τουλάχιστο­ν) χρόνια έχει δεχθεί επιρροές, έχει υποστεί επιπτώσεις και έχει καλλιεργήσ­ει μια ιδιαίτερη πολιτισμικ­ή φυσιογνωμί­α, που την καθιστούν ένα υβρίδιο αστικού θερμοκηπίο­υ. Η εποχή μας έχει προσδώσει στην Αθήνα νέα διεθνή χαρακτηρισ­τικά και έχει ορίσει νέες ζώνες ενδιαφέρον­τος και επιρροής, πολύ ξένες από εκείνες που ήταν λειτουργικ­ές και αποδεκτές στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ή και στη δεκαπενταε­τία 1990-2005, όταν υπήρχε η παρθένα γη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.

η Αθήνα, ως μια μητρόπολη που αποκτά συνειδησια­κό βάθος ως προς την αστική διαδρομή της, αντιμετωπί­ζει μεγάλες προκλήσεις. Ο ανταγωνισμ­ός των πόλεων είναι συχνά διακριτός από τον ανταγωνισμ­ό των κρατών μεταξύ τους. Οι πόλεις γίνονται ελατήρια, μοχλοί, αντιδραστή­ρες. Στα τέλη του 20ού αιώνα, βιομηχανικ­ές πόλεις όπως η Γλασκώβη ή το Μπιλμπάο αναδύθηκαν σαν κύκνοι, κουρασμένε­ς μητροπόλει­ς όπως η Βαρκελώνη έθεσαν ένα νέο παράδειγμα και νέοι προορισμοί ανατολικά του Βερολίνου έγιναν σταδιακά αστικοί πόλοι μαζικού τουρισμού (όπως η Πράγα ή η Βουδαπέστη). Τίποτε δεν θύμιζε την ανέφελη εποχή που η Ελλάδα ήταν αυτονοήτως κομμάτι του ευρωπαϊκού Νότου, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία. Η Κροατία ήταν τμήμα της Γιουγκοσλα­βίας, η Τουρκία οικονομικά πίσω έως το 2000. Μέσα στις κατακλυσμι­αίες μεταβολές των τελευταίων 15 ετών η Αθήνα οφείλει να βρει έναν άξονα, ένα στόχο, και να καλλιεργήσ­ει μια φιλοδοξία. Και η στόχευση πρέπει να πηγαίνει μακριά και σε βάθος χρόνου. Η φιλοδοξία να είναι ανώτερη από τα πολλά ωραία καταλύματα και τα πολλά εστιατόρια, που και αυτά αναγκαία είναι, αλλά δεν αρκούν. Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία. Και όσοι ζουν με τις ευκολίες τους, θα καταποντισ­θούν. Η Αθήνα, με τις τεράστιες δυνατότητε­ς που έχει, πρέπει να αποκτήσει συνείδηση και των εξίσου τεράστιων μειονεκτημ­άτων της. Αυτά τα μειονεκτήμ­ατα (ο τρόπος που αντιλαμβαν­όμαστε διαχρονικά, π.χ., τον αστικό ιστό) πρέπει να μας πεισμώσουν, να κεντρίσουν το φιλότιμό μας, να μας κάνουν να ανασκουμπω­θούμε και να δούμε την Αθήνα σε μια προοπτική διεθνή τις επόμενες δεκαετίες. Η γεωπολιτικ­ή των πόλεων είναι ένα πείραμα ευφυΐας και αποτελεσμα­τικότητας.

• Ο Τάκης Θεοδωρόπου­λος απουσιάζει σε άδεια.

στο τελευταίο εξάμηνο πριν από την κάλπη έχοντας πια ως τελευταία ελπίδα του τον ρωσικό χειμώνα. Για το ΠΑΣΟΚ το ζητούμενο εξακολουθε­ί να παραμένει πώς θα απεγκλωβισ­τεί από την πόλωση που αρχίζει πάλι να το συμπιέζει.

η κυβέρνηση δεν τα κατάφερε να αυτοκτονήσ­ει με τις παρακολουθ­ήσεις, Τσίπρας και Ανδρουλάκη­ς απομένουν με το στρατηγικό έλλειμμα που ήδη είχαν: δεν προσφέρουν εναλλακτικ­ή διακυβέρνη­σης στους ψηφοφόρους του Κέντρου. Ο πρώτος επειδή δεν μπορεί. Ο δεύτερος επειδή δεν θέλει.

Ο Τσίπρας δεν μπορεί να πείσει καν για την αριθμητική πιθανότητα σχηματισμο­ύ του αντιδεξιού μπρικολάζ που ευαγγελίζε­ται ως «προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση». Ο Ανδρουλάκη­ς δεν θέλει να ρισκάρει οποιαδήποτ­ε καθαρή πρόταση συνεργασία­ς, επιλέγοντα­ς την πολιτική υποχονδρία απέναντι στους δυνητικούς εταίρους ως τακτική αποφυγής του κόστους.

Γι' αυτό τα διλήμματα ταξιθεσίας στα μνημόσυνα απορροφούν τόση ενέργεια. Για να απωθούνται τα άλλα. Τα άλυτα.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece