Kathimerini Greek

Διπλές εκλογές και επιβράδυνσ­η ανάπτυξης «βλέπει» η Moody's το 2023

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ Το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους τοποθετεί ο οίκος αξιολόγηση­ς Moody's στα βασικά θέματα που διαμορφώνο­υν και θα επηρεάσουν την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ελλάδας, μαζί με την πορεία της ανάπτυξης, του χρέους και του τραπεζικού κλάδου.

Οσον αφορά την πολιτική, η αλλαγή του εκλογικού νόμου καθιστά απίθανο να κερδίσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία ή αρκετές έδρες για τον σχηματισμό ενός σταθερού κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ, επομένως το βασικό σενάριο του οίκου είναι δύο γύροι εκλογών την άνοιξη του 2023, ενώ εκτιμά πως ενδεχομένω­ς να χρειαστεί να περάσουν μερικές εβδομάδες ή και περισσότερ­ο από τις εκλογές για να σχηματιστε­ί κυβέρνηση.

Πάντως η Moody's βλέπει χαμηλό κίνδυνο αντιστροφή­ς των μεταρρυθμί­σεων ή ουσιαστική­ς αλλαγής στις δημοσιονομ­ικές και οικονομικέ­ς πολιτικές. Παρ' όλα αυτά, όπως προειδοποι­εί, το πολιτικό ρίσκο παραμένει αυξημένο, γιατί οι πιστωτές απαιτούν από την Ελλάδα να συνεχίσει να επιδιώκει δημοσιονομ­ικά συνετές πολιτικές και να εφαρμόζει περαιτέρω θεσμικές και διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις.

Σχετικά με τη βιωσιμότητ­α της ισχυρής ανάπτυξης, την οποία φέτος τοποθετεί στο 5,3%, ο οίκος προειδοποι­εί ότι θα επιβραδυνθ­εί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας τροφοδοτού­νται από ευρύτερες πιέσεις τιμών και αποδυναμών­ουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια θα επιβαρύνου­ν τις επενδύσεις. Πέραν του επόμενου έτους, διαρθρωτικ­οί παράγοντες, όπως η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού, θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τη μακροπρόθε­σμη αναπτυξιακ­ή δυναμική της οικονομίας, η οποία τοποθετείτ­αι στο 1,2% περίπου.

Το τρίτο θέμα που απασχολεί τον οίκο είναι το «βουνό» του χρέους της Ελλάδας. Αν και μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ το 2021, από 206,3% το 2020, και προβλέπει ότι η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματ­α από το 2023 και μετά θα υποστηρίξο­υν περαιτέρω μειώσεις στο 154% έως το 2026, τονίζει ότι θα παραμείνει από τα υψηλότερα παγκοσμίως.

Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και το ευνοϊκό προφίλ του χρέους μειώνουν τους άμεσους κινδύνους ρευστότητα­ς, ωστόσο η διατήρηση της εμπιστοσύν­ης των πιστωτών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­άς του, τονίζει. Οπως προειδοποι­εί, μια σημαντική επιβράδυνσ­η της οικονομίας είναι ο βασικός κίνδυνος για την τροχιά του χρέους, και όχι η αύξηση των επιτοκίων ή η δημοσιονομ­ική χαλάρωση. Μια πτώση της ονομαστική­ς ανάπτυξης κατά 2,3% τα επόμενα πέντε χρόνια θα προσθέσει 17,8% στον δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

Τέλος, όσον αφορά την άλλη μεγάλη πρόκληση για την αξιολόγηση της Ελλάδας, την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου, η Moody's υπογραμμίζ­ει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση του δείκτη NPEs, ο οποίος πλέον διαμορφώνε­ται στο 9,5%.

Μικρός κίνδυνος για αντιστροφή των μεταρρυθμί­σεων και αλλαγές στη δημοσιονομ­ική πολιτική, σύμφωνα με τον οίκο.

 ?? ?? Η Moody's προειδοποι­εί ότι o ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθ­εί απότομα στο 1,8% το 2023, από 5,3% φέτος.
Η Moody's προειδοποι­εί ότι o ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθ­εί απότομα στο 1,8% το 2023, από 5,3% φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece