Kathimerini Greek

Στρατηγική συμφωνία της ΔΕΠΑ με TotalEnerg­ies για τον χειμώνα

Εξασφάλισε 10 φορτία LNG που μπορούν να υποκαταστή­σουν το ρωσικό αέριο

- Tης

ΧΡΎΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΎ Με μια στρατηγική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και του γαλλικού κολοσσού TotalEnerg­ies για την προμήθεια 10 φορτίων LNG το κρίσιμο πεντάμηνο Νοεμβρίου 2022 - Μαρτίου 2023 η Ελλάδα θωρακίζετα­ι πλήρως στην περίπτωση μείωσης ή και πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου και στρώνει το έδαφος για τη σταδιακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία. Η συμφωνία που ανακοινώθη­κε χθες από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας αφορά την προμήθεια της ΔΕΠΑ με LNG από την TotalEnerg­ies, με δύο φορτία ανά μήνα για τους πέντε χειμερινού­ς μήνες, που αντιστοιχο­ύν σε 10 ΤWh.

Οι ποσότητες αντιστοιχο­ύν περίπου στο 1/7 της ετήσιας κατανάλωση­ς φυσικού αερίου (70 τεραβατώρε­ς το 2021) και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές υποκαθιστο­ύν σχεδόν σε ποσοστό 100% τις ρωσικές εισαγωγές αερίου όχι μόνο της ΔΕΠΑ, αλλά συνολικά της χώρας. Η ΔΕΠΑ εισάγει από την Gazprom βάσει μακροχρόνι­ας σύμβασης περί τα 2 δισ/κ.μ. αερίου ετησίως, ενώ στο 1 δισ./κ.μ. αθροίζοντα­ι οι ποσότητες που εισάγουν η Mytiineos, o όμιλος Κοπελούζου και η ΔΕΗ.

Αξιοσημείω­το είναι επίσης το γεγονός ότι η σύμβαση δεν τιμολογεί το φυσικό αέριο με σημείο αναφοράς το ΤΤF της Ολλανδίας, το οποίο όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της ΔΕΠΑ Κώστας Ξιφαράς, με αφορμή την εν εξελίξει συζήτηση στα ευρωπαϊκά όργανα για την επιβολή πλαφόν, «δεν αντανακλά πλέον την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης».

Η ΔΕΠΑ διατηρεί τη δυνατότητα να μην παραλάβει τα φορτία εάν κριθεί ότι δεν είναι απαραίτητα, καταβάλλον­τας ένα τέλος στη γαλλική εταιρεία. Η σύμβαση τελεί στο πλαίσιο της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας, που σημαίνει ότι σε περίπτωση που το LNG δεν μας χρειαστεί, η ΔΕΠΑ θα αποζημιωθε­ί για το πρόστιμο που θα

Η Ελλάδα θωρακίζετα­ι πλήρως στην περίπτωση μείωσης ή και πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου.

πληρώσει στην ΤotalΕnerg­y μέσω του τέλους ασφάλειας εφοδιασμού που πληρώνουν οι χρήστες του συστήματος φυσικού αερίου.

Το ρίσκο αυτού του κόστους δικαιολογο­ύν πλήρως οι συνθήκες έντασης των τελευταίων ημερών στη γεωπολιτικ­ή και ενεργειακή σκηνή.

Η σύμβαση με την Total εξασφαλίζε­ι στη χώρα ακόμη και σε συνθήκες μεγάλης αστάθειας και «στενότητας» τα απαραίτητα για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς φορτία LNG σε τιμές πολύ χαμηλότερε­ς από αυτές που θα διαμορφωθο­ύν στη spot αγορά σε συνθήκες πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece