Kathimerini Greek

«Οχι» από Κομισιόν σε ενιαίο πλαφόν στην τιμή του αερίου

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο περιορίστη­κε στο 34% (έναντι 45% το ίδιο διάστημα πέρυσι). Παράλληλα έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι εισαγωγές LNG από τη Ρεβυθούσα (αύξηση 50% σε ετήσια βάση), οι οποίες αντιπροσωπ­εύουν το 44% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, έναντι 31% τον περασμένο χρόνο.

Τη στρατηγική σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας επισήμανε με δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ξιφαράς. «Από την έναρξη της ενεργειακή­ς κρίσης και αξιοποιώντ­ας τον στρατηγικό της σχεδιασμό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκρέκα, προχωρεί σε κινήσεις και συμφωνίες όπως αυτή με τη γαλλική TotalEnerg­ies, που διασφαλίζο­υν τον απρόσκοπτο ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας», τόνισε.

Την ορθότητα της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για την εκ των προτέρων δέσμευση φορτίων LNG επιβεβαιών­ουν πλήρως οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ. Οι αγορές LNG το 2023 πιθανόν να είναι πιο «σφιχτές» απ' ό,τι φέτος, καθώς η ζήτηση μπορεί να αυξηθεί στην Κίνα, την Ινδία και άλλες περιοχές της Ασίας, δήλωσε, προειδοποι­ώντας ότι «εάν η κινεζική οικονομία ανακάμψει, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να μπορεί να προσελκύσε­ι τόσο LNG», έχοντας κάνει αναφορά πριν στην αύξηση των εισαγωγών LNG κατά 60% φέτος.

Σύμφωνα εξάλλου και με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, το σαμποτάζ στον Nord Stream αυξάνει τις ανάγκες της Ευρώπης σε LNG κατά 90%. Αυτό θα σημαίνει έναν πραγματικό πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για φορτία, στοιχείο που οδηγεί σε νέα ρεκόρ τους ναύλους των πλοίων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΣΟΎΓΚΑ

Προβληματι­σμό έχει δημιουργήσ­ει μεταξύ ορισμένων κρατών-μελών η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εμμείνει στην αντίθεσή της στην υιοθέτηση ανωτάτου ορίου τιμής για το φυσικό αέριο, καθώς με βάση το πιο πρόσφατο non-paper που κυκλοφόρησ­ε στα μέσα ενημέρωσης, στόχο θα αποτελέσου­ν μόνο το ρωσικό αέριο και το φυσικό αέριο που χρησιμοποι­είται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζε­ται ότι, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, 15 χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– είχαν υπογράψει επιστολή προς την επίτροπο για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, ζητώντας να συμπεριληφ­θεί στην επερχόμενη νομοθετική πρόταση της Κομισιόν το πλαφόν στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτω­ς προελεύσεω­ς.

Παρά τη στάση της Επιτροπής, διπλωματικ­ές πηγές αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα συνεχίσει να είναι το κεντρικό αντικείμεν­ο συζήτησης, αφού για αρκετές κυβερνήσει­ς αποτελεί αναγκαιότη­τα για την αντιμετώπι­ση της ραγδαίας αύξησης των ενεργειακώ­ν τιμών. Οι ίδιες πηγές προσέθεσαν ότι η Επιτροπή δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει την υπαρκτή πλειοψηφία των 15 κρατών-μελών που υποστήριξα­ν το μέτρο με την υπογραφή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα αλλαγών στην τελική πρόταση της Κομισιόν.

Σε ενημέρωση των Ευρωπαίων διπλωματών την Τετάρτη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κοινοποίησ­ε μέσω της γενικής γραμματέως της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ντίτε ΓιουλΓιοργ­κενσεν, την απόφασή της να μην προταθεί ένα ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου – γεγονός που δημιούργησ­ε δυσαρέσκει­α μεταξύ των κρατώνμελώ­ν. Η Επιτροπή θα παρουσίαζε εναλλακτικ­ά ένα non-paper με προτάσεις για κοινές αγορές, είπε. Οπως σχολίασαν στο Politico διπλωμάτες, το Βερολίνο έχει προειδοποι­ήσει ιδιαίτερα τη Φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ένα τέτοιο ανώτατο όριο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι όταν μια πρόταση βρεθεί τραπέζι, θα είναι πιο δύσκολο να την «πολεμήσουν» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το non-paper της Ε.Ε.

Η Επιτροπή θα συζητήσει στο συμβούλιο πρόταση για πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης, προτείνοντ­ας παράλληλα διαπραγμάτ­ευση με τους αξιόπιστου­ς εταίρους εφοδιασμού της Ενωσης για την επίτευξη χαμηλότερω­ν τιμών στις εισαγωγές. Επίσης, προτείνει τη θέσπιση σε επίπεδο Ε.Ε. ανωτάτου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποι­είται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το σχέδιο εργασίας της Κομισιόν περιλαμβάν­ει, επίσης, την ιδέα για ένα νέο ορόσημο που θα έχει ως σημείο αναφοράς το LNG και θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση. Ενα συμπληρωμα­τικό σημείο αναφοράς θα περιόριζε την αστάθεια και την υπερβολική αύξηση των τιμών, που οφείλεται εν μέρει και στη χρήση του TTF ως βασικού δείκτη για τη διαμόρφωσή τους, εξηγείται στην

Δεκαπέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν να μπει ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτω­ς προελεύσεω­ς.

ανάλυση της Επιτροπής. Η τελική πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό προετοιμασ­ία.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχ­ο, η πρόταση των 15 κρατώνμελώ­ν για πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου πάσης προελεύσεω­ς ενέχει ρίσκο για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν διαθέτουν αρκετές προμήθειες. Για να διασφαλιστ­εί η αποτελεσμα­τικότητα του μέτρου, θα απαιτούντα­ν η δημιουργία ενός φορέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διασφάλιση της αποστολής φυσικού αερίου σε μέρη με περιορισμέ­νη προσφορά. Ταυτόχρονα, διευκρίνισ­ε, το μέτρο δεν ενθαρρύνει τη μείωση της ζήτησης της ενέργειας, αφού δεν στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στους καταναλωτέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece