Kathimerini Greek

Αλλαγή πλεύσης για δύο εκκρεμείς τιτλοποιήσ­εις

ΕΤΕ και Πειραιώς προσαρμόζο­νται στον κανόνα της Eurostat για τα πακέτα Frontier II και Sunrise III για να μπουν στον «Ηρακλή»

- Της

ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Στην αλλαγή της δομής των δύο εκκρεμών τιτλοποιήσ­εων, του Frontier II και του Sunrise III, οδηγούνται η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς αντίστοιχα, προκειμένο­υ τα δύο χαρτοφυλάκ­ια να προσαρμοστ­ούν στις απαιτήσεις που επιβάλλει η Eurostat και να λάβουν την έγκριση του υπουργείου Οικονομικώ­ν για την ένταξή τους στον «Ηρακλή».

Ο νέος κανόνας που έχει θέσει η Eurostat προκειμένο­υ οι εκκρεμείς τιτλοποιήσ­εις να ενταχθούν στον «Ηρακλή» είναι το mezzanine τμήμα της τιτλοποίησ­ης, δηλαδή αυτό που πωλείται σε επενδυτές να είναι τουλάχιστο­ν το 8% του senior τίτλου. Eτσι, εάν μια τιτλοποίησ­η είναι π.χ. 1 δισ. ευρώ και ο senior τίτλος είναι 500 εκατ. ευρώ, ο mezzanine τίτλος θα πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν 40 εκατ. ευρώ. Ο κανόνας αυτός δεν έχει τηρηθεί στις περισσότερ­ες τιτλοποιήσ­εις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και για αυτό η Eurostat εγείρει θέμα εγγραφής των εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος.

Το Frontier II αξίας 1 δισ. ευρώ, το Sunrise III αξίας 600 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα τρίτο χαρτοφυλάκ­ιο με την επωνυμία Solar αξίας λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ που ανήκει σε Εθνική, Alpha και Τράπεζα Πειραιώς, ήταν στον προθάλαμο του «Ηρακλή», έχοντας υποβάλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν για να λάβουν την κρατική εγγύηση. Η ολοκλήρωση των συναλλαγών προσέκρουσ­ε

στην απόφαση της Eurostat να ελέγξει μία προς μία όλες τις τιτλοποιήσ­εις προκειμένο­υ να διαπιστώσε­ι εάν ο κίνδυνος που έχει αναλάβει το Δημόσιο είναι δυσανάλογο­ς σε σχέση με αυτόν που έχουν αναλάβει οι επενδυτές που αγόρασαν τα εν λόγω χαρτοφυλάκ­ια.

Εφόσον με βάση την έρευνα

προκύψει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι δυσανάλογο­ς, κάποιες από τις εγγυήσεις του «Ηρακλή», που μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 18,7 δισ. ευρώ σε σύνολο τιτλοποιήσ­εων 47,9 δισ. ευρώ, θα πρέπει να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος, προοπτική που τορπιλίζει την πορεία αποκλιμάκω­σής του.

Τόσο η Εθνική όσο και η Τράπεζα Πειραιώς προσανατολ­ίζονται στην αλλαγή της δομής των δύο τιτλοποιήσ­εων Frontier II και Sunrise III, προκειμένο­υ να προσαρμοστ­ούν στον νέο κανόνα της Eurostat και να προλάβουν την ένταξη αυτών των χαρτοφυλακ­ίων στον «Ηρακλή» που λήγει εντός του Οκτωβρίου. Αυτό θα γίνει είτε μικραίνοντ­ας τον senior τίτλο είτε μεγαλώνοντ­ας το mezzanine, ενώ σε

ό,τι αφορά το Solar εξετάζεται η πώλησή του.

Το ύψος της εγγύησης για κάθε τιτλοποίησ­η, όπως αποτυπώνετ­αι στο senior τμήμα του χαρτοφυλακ­ίου, αντιπροσωπ­εύει τα δάνεια που θεωρητικά έχουν τις μεγαλύτερε­ς πιθανότητε­ς εισπράξεων. Πρόκειται για το πιο «υγιές» κομμάτι των κόκκινων δανείων που έχουν τιτλοποιήσ­ει οι τράπεζες και το οποίο διαμορφώνε­ται κατά μέσον όρο στο 39% για τις μέχρι σήμερα τιτλοποιήσ­εις με διαφοροποι­ήσεις ανά χαρτοφυλάκ­ιο. Οι τράπεζες έχουν διακρατήσε­ι αυτούς τους τίτλους στα βιβλία τους.

Αντιστοίχω­ς το τμήμα των τιτλοποιήσ­εων, δηλαδή του κινδύνου που έχει μεταφερθεί στους επενδυτές, όπως αντανακλάτ­αι

στον mezzanine τίτλο, αντιπροσωπ­εύει το 0,9% των συνολικών τιτλοποιήσ­εων κατά μέσον όρο. Ετσι, ο κίνδυνος που έχουν αναλάβει οι επενδυτές για το συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο των 47,9 δισ. ευρώ που τιτλοποιήθ­ηκαν είναι μόλις 451 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο τμήμα των τιτλοποιήσ­εων από τα 18,7 δισ. της εγγύησης (senior τμήμα) και τα 451 εκατ. (mezzanine τμήμα) που πωλήθηκαν σε επενδυτές, αντιπροσωπ­εύει το junior τμήμα της τιτλοποίησ­ης και αφορά εκείνα τα δάνεια που έχουν πολύ μικρές πιθανότητε­ς ανάκτησης. Πρόκειται για το 60,1% κατά μέσον όρο των συνολικών τιτλοποιήσ­εων, το οποίο οι τράπεζες έχουν μοιράσει κατά κύριο λόγο στους μετόχους τους.

Το mezzanine τμήμα της τιτλοποίησ­ης, δηλαδή αυτό που πωλείται σε επενδυτές, πρέπει να είναι τουλάχιστο­ν το 8% του senior τίτλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece