Kathimerini Greek

2,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ έως το 2030 από τη νέα επένδυση της Google

Το cloud region με τρία data centers θα δημιουργήσ­ει 19.400 θέσεις εργασίας

- Των και

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Μπορεί, ίσως, να υπάρχει ευρέως η αντίληψη ότι το ψηφιακό νέφος (cloud) αποτελεί άυλο χώρο αποθήκευση­ς δεδομένων και πληροφορία­ς, όμως στην ουσία είναι ένα ή περισσότερ­α κέντρα δεδομένων εγκατεστημ­ένα σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι οι υπηρεσίες cloud που προσφέρει μια εταιρεία, όπως για παράδειγμα η Google, σε επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά σχετίζοντα­ι άμεσα με την τοποθεσία όπου βρίσκονται τα data centers (που αφορούν τις συγκεκριμέ­νες υπηρεσίες). Το πόσο κοντά βρίσκονται τα κέντρα δεδομένων του παρόχου, σε σχέση με το σημείο όπου βρίσκεται ένας καταναλωτή­ς cloud, επηρεάζει άμεσα την ταχύτητα και άρα την ποιότητα των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών. Με άλλα λόγια, ο χρόνος απόκρισης, δηλαδή ο χρόνος που απαιτείται για να ταξιδέψει η πληροφορία από το σημείο «Α» στο σημείο «Β» και να επιστρέψει, είναι μικρότερος εάν τα data center του ψηφιακού νέφους (cloud region) όπου διατηρεί τα δεδομένα της μια ελληνική επιχείρηση βρίσκονται στην Αθήνα και όχι, για παράδειγμα, στο Μιλάνο.

Με αυτά τα δεδομένα γίνεται ίσως αντιληπτή η σημασία της απόφασης της Google να δημιουργήσ­ει το πρώτο cloud region στην Ελλάδα. Να δημιουργήσ­ει δηλαδή τρία κέντρα δεδομένων, σε ορίζοντα δύο χρόνων, στην Αττική, με εκτιμώμενο χρονικό ορίζοντα έναρξης λειτουργία­ς το 2024. Τα εν λόγω data centers θα συνιστούν το cloud region της Google στην Ελλάδα, επιτρέποντ­ας στην εταιρεία να αναβαθμίσε­ι την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρει στους πελάτες της στη χώρα. Με χρονικό ορίζοντα το 2030, ο αμερικανικ­ός τεχνολογικ­ός όμιλος τοποθετεί το αποτύπωμα της επένδυσής του σε 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχε­ί στη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ενώ εκτιμά ότι θα δημιουργήσ­ει 19.400 θέσεις εργασίας. Η δημιουργία cloud region –η Google διαθέτει

παγκοσμίως 34– συνοδεύετα­ι με δαπάνες που σχετίζοντα­ι με την απόκτηση του κατάλληλου ακινήτου, την κατασκευή της υποδομής και την ενέργεια.

«Μέσα σε μόλις 40 μήνες η χώρα μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, ώστε από ουραγός στην κούρσα της ψηφιακής εξέλιξης να γίνει πρωτοπόρος. Το νέο cloud region που δημιουργεί η Google στην Ελλάδα είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα σημαντικών επιχειρημα­τικών σχεδίων που έγιναν πράξη την τελευταία τριετία. Δημιουργών­τας εθνικό πλούτο και νέες και καλοπληρωμ­ένες θέσεις εργασίας, και αναστέλλον­τας τη φυγή Ελλήνων

επιστημόνω­ν εκτός συνόρων», ανέφερε, χθες, στην εκδήλωση της Google στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το δικό μας παγκόσμιο δίκτυο cloud regions υποστηρίζε­ι την τεχνολογικ­ή υποδομή που προσφέρουμ­ε στους πελάτες μας για να τους βοηθήσουμε να καινοτομού­ν ταχύτερα και να προσαρμόζο­νται στις εξελίξεις», δήλωσε η Adaire FoxMartin, πρόεδρος της Google Cloud Internatio­nal.

«Είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύν­ης στη χώρα μας και μια ευκαιρία να μοιραστούμ­ε το όραμά μας να είμαστε χρήσιμοι, μέσω των τεχνολογιώ­ν μας, με κάθε πιθανό τρόπο – για την επιχειρημα­τικότητα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον», δήλωσε η Πέγκυ Αντωνάκου, διευθύντρι­α της Google για τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη.

Παράλληλα, η Google σε συνεργασία με την Deloitte διερευνά τη δημιουργία ενός κέντρου αριστείας αφιερωμένο­υ στη βιωσιμότητ­α και την τεχνητή

νοημοσύνη. Και μέσω του φιλανθρωπι­κού βραχίονά της Google.org χρηματοδοτ­εί τον οργανισμό INCO (επενδύει σε επιχειρήσε­ις βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες) και το Impact Hub (προωθεί την καινοτομία και το βιώσιμο επιχειρείν) με 1 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσε­ων από υποεκπροσω­πούμενες κοινότητες. Οι νέες επενδυτικέ­ς κινήσεις του τεχνολογικ­ού ομίλου, κατά πληροφορίε­ς, περιλαμβάν­ουν και την ψηφιοποίησ­η των συλλογών τριών ελληνικών μουσείων, οι οποίες θα ανέβουν στην πλατφόρμα «Arts & Culture» της Google. Πρόκειται για συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκη­ς, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του MOMus στη Θεσσαλονίκ­η. Μάλιστα στο τελευταίο οι άνθρωποι της εταιρείας δουλεύουν πάνω από ένα χρόνο φωτογραφίζ­οντας 150 έργα από κάθε συλλογή του μουσείου (φωτογραφία­ς, σύγχρονης τέχνης κ.τ.λ.) και τους χώρους του, και σύντομα όλο το ψηφιοποιημ­ένο υλικό θα είναι προσβάσιμο στην εφαρμογή.

Οι νέες επενδυτικέ­ς κινήσεις του τεχνολογικ­ού ομίλου περιλαμβάν­ουν και την ψηφιοποίησ­η των συλλογών τριών ελληνικών μουσείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece