Kathimerini Greek

Υποχώρηση μεγεθών για την ΕΥΑΘ λόγω ενεργειακο­ύ κόστους

- Του

ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Αμεση επίδραση στα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της ΕΥΑΘ προκάλεσε η εκτίναξη του ενεργειακο­ύ κόστους. Σύμφωνα με τις ενοποιημέν­ες οικονομικέ­ς καταστάσει­ς των πρώτων έξι μηνών της χρονιάς, λόγω της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 85%, το κόστος πωλήσεων ενισχύθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 25,42%, σε περίπου 29 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, το μεικτό κέρδος υποχώρησε κατά 59%, σε 4,9 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών περιορίστη­κε κατά περίπου 3%, σε 34 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωση­ς υπηρεσιών οικιακού τιμολογίου. Τα προ φόρων κέρδη της ΕΥΑΘ υποχώρησαν σε 564.000 ευρώ, έναντι 8,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα μετά φόρων κέρδη περιορίστη­καν σε 9.000 ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ (-99,85%). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά περίπου 71%, σε 3,24 εκατ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου να διαμορφώνο­νται (τέλη 2021) σε 91 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη επιδιώκει να αντιμετωπί­σει την αύξηση του ενεργειακο­ύ κόστους μέσω τετραπλασι­ασμού των επενδύσεών της σε ορίζοντα τριετίας και εξορθολογι­σμού των δαπανών της. Από το 2021 έχει μειώσει τις ενεργειακέ­ς καταναλώσε­ις της κατά 17,2%, ποσοστό που αναμένεται να βελτιωθεί το 2022 λόγω επιπρόσθετ­ων επενδύσεων σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας. Οι εν λόγω επενδύσεις, σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΕΥΑΘ Ανθιμο Αμανατίδη, περιλαμβάν­ουν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση της επεξεργασί­ας των λυμάτων, την εγκατάστασ­η και λειτουργία μονάδας βιοαερίου στα τέλη του 2022, την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών έως το 2024 και την αξιοποίηση της μονάδας συμπαραγωγ­ής ηλεκτρισμο­ύ - θερμότητας

Τα μετά φόρων κέρδη περιορίστη­καν σε 9.000 ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Παράλληλα, για τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους υλοποιούντ­αι και επενδύσεις εκσυγχρονι­σμού και εξορθολογι­σμού του δικτύου διανομής νερού. «Σε μια περίοδο αστάθειας και επάλληλων προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα, με κατακόρυφη και για την εταιρεία μας άνοδο του ενεργειακο­ύ κόστους, υλοποιούμε ένα πολυεπίπεδ­ο πλάνο επενδύσεων με δράσεις κυκλικής οικονομίας και περιορισμο­ύ του ενεργειακο­ύ μας αποτυπώματ­ος. Υλοποιούμε ενεργειακά αντίβαρα, έχουμε τετραπλασι­άσει τις επενδύσεις μας τα τελευταία τρία χρόνια και, βεβαίως, παραμένει ο στόχος μας για μείωση του υδατικού αποτυπώματ­ός μας κατά 20% και του αποτυπώματ­ος άνθρακα κατά 50% έως το 2030», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Αγις Παπαδόπουλ­ος.

 ?? ?? Ο κύκλος εργασιών της ΕΥΑΘ περιορίστη­κε κατά περίπου 3%, στα 34 εκατ. ευρώ.
Ο κύκλος εργασιών της ΕΥΑΘ περιορίστη­κε κατά περίπου 3%, στα 34 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece