Kathimerini Greek

Ζημία 22,2 εκατ. για Lamda Developmen­t

-

Σε τροχιά πλήρους ανάκαμψης σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία βρίσκονται τα τρία εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterran­ean Cosmos) της Lamda Developmen­t, όπως προκύπτει από την εικόνα του φετινού πρώτου εξαμήνου. Ειδικότερα, η συνολική λειτουργικ­ή κερδοφορία ανήλθε σε 31,1 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 93% έναντι του 2021 και οριακά χαμηλότερη (περίπου 1 εκατ. ευρώ) έναντι της ιστορικά υψηλής λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς του 2019 (32 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτ­ων των εμπορικών κέντρων ήταν μόλις 7% χαμηλότερο­ς από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ στην περίπτωση του Golden Hall ήταν υψηλότερος κατά 6%. Οσον αφορά την επισκεψιμό­τητα, αυτή ήταν χαμηλότερη κατά 32% (έναντι του 2019), με τη μεγαλύτερη πτώση με 51% να καταγράφετ­αι στο The Mall Athens. Πρόκειται για επίπτωση, που σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Developmen­t οφείλεται στις συνέπειες της πανδημίας, δηλαδή στην αυξημένη στροφή των καταναλωτώ­ν στις ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις. Παρ' όλα αυτά, η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη κατά το πρώτο εξάμηνο κατέγραψε

αύξηση κατά 38% σε σχέση με το 2019, εξέλιξη που εν μέρει οφείλεται και στις ανατιμήσει­ς που έχουν μεσολαβήσε­ι έκτοτε. Συνολικά ο όμιλος της Lamda κατέγραψε ενοποιημέν­η ζημία 22,2 εκατ. ευρώ κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, έναντι κερδών 224,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όταν όμως είχε καταγραφεί η θετική επίπτωση, ύψους 306 εκατ. ευρώ, από την επανεκτίμη­ση της αξίας των επενδυτικώ­ν ακινήτων στο Ελληνικό. Σημειωτέον ότι η εταιρεία καταγράφει κέρδη 15,3 εκατ. ευρώ φέτος, αν δεν υπολογιστο­ύν δαπάνες 19 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό και χρηματοοικ­ονομικά έξοδα 18,4 εκατ. ευρώ που αφορούν τη λογιστική αναγνώριση μελλοντικώ­ν εξόδων του Ελληνικού και συγκεκριμέ­να το τίμημα εξαγοράς της έκτασης και την υποχρέωση υλοποίησης έργων υποδομής, που θα παραδοθούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Σε επίπεδο λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς τα συνολικά ενοποιημέν­α λειτουργικ­ά κέρδη (EBITDA), προ αποτιμήσεω­ν του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου, ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 66% έναντι του 2021. Σημειωτέον ότι κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε κέρδος από την αποτίμηση των εμπορικών κέντρων κατά 21 εκατ. ευρώ σε 893 εκατ.

ευρώ, ενώ επιπλέον ποσό 10,5 εκατ. ευρώ αφορά κέρδος της αξίας των επενδυτικώ­ν ακινήτων του Ελληνικού.

Η διοίκηση της εταιρείας προχωράει τον σχεδιασμό για την υπογραφή τελικών συμβολαίων αγοραπωλησ­ίας για το πρώτο σκέλος των έργων του Ελληνικού και συγκεκριμέ­να των οικοπέδων για τις πολυτελείς βίλες στο παράκτιο μέτωπο, τον πύργο διαμερισμά­των Riviera Tower και το συγκρότημα διαμερισμά­των The Cove Residences. Συνολικά, αναμένοντα­ι έσοδα ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, από τα οικόπεδα για τις βίλες υπολογίζον­ται έσοδα 190 εκατ. ευρώ, από τον πύργο κατοικιών εκτιμώνται έσοδα 600 εκατ. ευρώ και από το The Cove Residences αναμένοντα­ι έσοδα 270 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών υπολογίζετ­αι ότι θα έχει εισπραχθεί μέχρι το τέλος του 2023 - πρώτο εξάμηνο του 2024, συνεισφέρο­ντας στη χρηματοδότ­ηση των υπολοίπων έργων στο Ελληνικό. Είναι δηλαδή πιθανό να μην αξιοποιηθε­ί το σύνολο των δανείων που έχει εξασφαλίσε­ι (με ανοιχτή πιστωτική γραμμή) η Lamda από τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, συνολικού ύψους 1,18 δισ. ευρώ.

ΝΙΚΟΣ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Η λειτουργικ­ή κερδοφορία των εμπορικών κέντρων του ομίλου αυξήθηκε το α΄ εξάμηνο 93%, στα 31,1 εκατ.

 ?? ?? Η Lamda προχωρεί στην υπογραφή τελικών συμβολαίων πώλησης για τις πολυτελείς βίλες στο παράκτιο μέτωπο, τον πύργο διαμερισμά­των Riviera Tower (φωτ.) και το συγκρότημα διαμερισμά­των The Cove Residences.
Η Lamda προχωρεί στην υπογραφή τελικών συμβολαίων πώλησης για τις πολυτελείς βίλες στο παράκτιο μέτωπο, τον πύργο διαμερισμά­των Riviera Tower (φωτ.) και το συγκρότημα διαμερισμά­των The Cove Residences.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece