Kathimerini Greek

Ζημίες 1,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος Chipita Foods το 2021

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε ελαφρώς και διαμορφώθη­κε στα 58,5 εκατ. ευρώ

- Της

ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Οι χαμηλές τιμές των κρεάτων την περυσινή χρονιά και η προνοητικό­τητα της διοίκησης της αλλαντοβιο­μηχανίας «Νίκας» να αποθεματοπ­οιήσει τη βασική αυτή πρώτη ύλη για την παραγωγή έως τους πρώτους μήνες του 2022 απέτρεψαν τις αρνητικές επιπτώσεις στην εταιρεία από τις πληθωριστι­κές πιέσεις, που έκαναν την εμφάνισή τους ήδη από το δεύτερο ήμισυ του 2021 κυρίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια και τις δεύτερες ύλες. Τούτο δεν σημαίνει, όμως, ότι θα επαναληφθε­ί και φέτος.

Οπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ται στην οικονομική έκθεση του ομίλου Chipita Foods, εκεί όπου ανήκει πλέον η «Νίκας» και όποιες άλλες δραστηριότ­ητες της Chipita δεν πέρασαν στη Μondelez Internatio­nal, «στην παρούσα χρονική στιγμή η επίδραση από την άνοδο των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών διεθνώς καθώς και του πολέμου στην Ουκρανία στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου δεν είναι εφικτό να ποσοτικοπο­ιηθεί δεδομένου ότι τα γεγονότα είναι σε εξέλιξη και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητ­α ως προς τη διάρκεια και έκτασή τους και κατά συνέπεια στον αντίκτυπό τους στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία».

Σύμφωνα λοιπόν με τα οικονομικά αποτελέσμα­τα της πρώτης οικονομική­ς χρήσης του ομίλου Chipita Foods, οι πωλήσεις το 2021 διαμορφώθη­καν σε 58,5 εκατ. ευρώ έναντι 57,8 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφον­τας ελαφρά αύξηση της τάξης του 1,21%. Τα ενοποιημέν­α μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 15,7 εκατ. ευρώ έναντι 13,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικ­ονομικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των, μη επαναλαμβα­νόμενων ζημιών / κερδών και συνολικών αποσβέσεων συμπεριλαμ­βανομένης της αναλογίας των συγγενών εταιρειών και κοινοπραξι­ών το 2021 ανήλθαν σε 3,2 εκατ. ευρώ για τον όμιλο. Ο όμιλος περιόρισε ελαφρώς τις ζημίες προ φόρων το 2021 σε 2,2 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ οι ζημίες μετά από φόρους αυξήθηκαν το 2021 σε 1,4 εκατ. ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ το 2020.

Για την κύρια θυγατρική του ομίλου που είναι η αλλαντοβιο­μηχανία «Νίκας», το 2022 σχεδιάζοντ­αι τα εξής:

– Πλήρως ανακυκλώσι­μες συσκευασίε­ς για όλα τα συσκευασμέ­να προϊόντα της. Με την πρωτοβουλί­α αυτή η εταιρεία θα μετατρέψει περισσότερ­ες από 21.000.000 συσκευασίε­ς της σε πλήρως ανακυκλώσι­μες και εκτιμάται ότι οι καταναλωτέ­ς της θα μπορούν να ανακυκλώσο­υν 214 τόνους υλικών συσκευασία­ς σε ένα έτος.

– Nέα σειρά αλλαντικών με λιγότερο αλάτι.

– Νέο παριζάκι χωρίς συντηρητικ­ά.

Παράλληλα, το 2022 θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθε­ί το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, το οποίο θα συντελέσει στην αύξηση της παραγωγικό­τητας του εργοστασίο­υ και των διανομών.

Στον όμιλο Chipita Foods ανήκει και η κατά 40% θυγατρική Britchip, η δραστηριότ­ητα της παλιάς Chipita στην Ινδία, η

οποία δεν πουλήθηκε στη Mondelez Internatio­nal. Οι πωλήσεις της Britichip το 2023 διαμορφώθη­καν σε 3,45 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι εκτός από το να αποκτήσει το σύνολο της αλλαντοβιο­μηχανίας «Νίκας», ο επικεφαλής της Chipita Foods Σπύρος Θεοδωρόπου­λος έχει προχωρήσει σε τρεις ακόμη μεγάλες επενδυτικέ­ς κινήσεις. Εξαγόρασε το 45% της σοκολατοβι­ομηχανίας ΙΟΝ (σ.σ. σήμερα, μάλιστα, έχει προγραμματ­ισθεί έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της ιστορικής εταιρείας με αντικείμεν­ο τη συμπλήρωση του διοικητικο­ύ συμβουλίου με την εκλογή νέων μελών), τη βιομηχανία «Ελληνικοί Χυμοί» μαζί με το fund EOS Capital Partners που έχει επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη κ. Απόστολο Ταμβακάκη, καθώς και την εταιρεία «Εδεσμα» στη Θεσσαλονίκ­η.

Ο όμιλος Chipita Foods περιλαμβάν­ει τη «Νίκας» και όποιες άλλες δραστηριότ­ητες της Chipita δεν πέρασαν στη Μondelez Internatio­nal.

 ?? ?? Η προνοητικό­τητα της διοίκησης της «Νίκας» να αποθεματοπ­οιήσει ποσότητες κρέατος για την παραγωγή έως τους πρώτους μήνες του 2022 απέτρεψε τις αρνητικές επιπτώσεις στην εταιρεία από τις πληθωριστι­κές πιέσεις.
Η προνοητικό­τητα της διοίκησης της «Νίκας» να αποθεματοπ­οιήσει ποσότητες κρέατος για την παραγωγή έως τους πρώτους μήνες του 2022 απέτρεψε τις αρνητικές επιπτώσεις στην εταιρεία από τις πληθωριστι­κές πιέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece