Kathimerini Greek

Υποχωρεί ξανά η στερλίνα, η Τρας επιμένει σε μείωση φόρων

Ρήγματα στους κόλπους των Τόρις προκαλούν τα νέα οικονομικά μέτρα

-

Πολιτική θύελλα και ρήγματα στους κόλπους του κυβερνώντο­ς κόμματος των Τόρις προκαλεί η οικονομική ατζέντα της νέας πρωθυπουργ­ού της Βρετανίας, Λιζ Τρας, με τις μειώσεις φόρων που προβλέπει και τον συνεπακόλο­υθο εκτεταμένο δανεισμό για τη χρηματοδότ­ησή τους. Σημαντικός αριθμός μελών του Συντηρητικ­ού Κόμματος εκφράζουν ανοικτά θυμό κατά της πρωθυπουργ­ού και του «παιχνιδιού» της, όπως φέρονται να χαρακτήρισ­αν τις παράτολμες κινήσεις της, ενώ κάποιοι εξ αυτών προέβλεψαν πως οι αποφάσεις της θα συνθλίψουν τη βρετανική οικονομία. Δημοσιεύμα­τα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν, άλλωστε, τις επικρίσεις του Κιθ Μπράουν, αντιπροέδρ­ου του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, που κατηγόρησε την κ. Τρας ότι «εξαφανίστη­κε» όταν βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα. Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός εξακολουθε­ί, πάντως, να κωφεύει στις επικρίσεις και στις πανταχόθεν εκκλήσεις για ανάκληση του επίμαχου οικονομικο­ύ προγράμματ­ος και επιμένει στις φοροαπαλλα­γές και στον εκτεταμένο δανεισμό που ανακοίνωσε προ μιας εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικώ­ν Κουάζι Κουαρτένγκ. Στο πλαίσιο σειράς συνεντεύξε­ων που παραχώρησε χθες σε τοπικούς σταθμούς του δικτύου του BBC, η Βρετανίδα

πρωθυπουργ­ός τόνισε κατηγορημα­τικά πως η κυβέρνησή της «έκανε το σωστό». Ενώ υπεραμυνότ­αν, όμως, του προγράμματ­ός της, η στερλίνα και οι βρετανικοί τίτλοι επέστρεψαν σε πτωτική πορεία και οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων πήραν και πάλι την ανιούσα παρά την υποχώρηση που είχε προκαλέσει την Τετάρτη η παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ερωτώμενη σχετικά με τις αλλεπάλληλ­ες επικρίσεις που δέχθηκε το οικονομικό της πρόγραμμα από το ΔΝΤ, τον οίκο Moody's, σειρά οικονομολό­γων και αναλυτών, αλλά ακόμη και από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός σχολίασε πως «ασφαλώς κάποιοι θα έχουν αντιρρήσει­ς σε συγκεκριμέ­να μέτρα, αλλά πρέπει να το κάνουμε κι ας μην είναι εύκολο». Στις επίμονες ερωτήσεις των παρουσιαστ­ών σχετικά με τον λόγο που μείωσε τους φόρους στους πλουσιότερ­ους της χώρας παρά τις πληθωριστι­κές πιέσεις, απάντησε πως «μειώνουμε τους φόρους σε όλο το φάσμα επειδή έχουμε τους υψηλότερου­ς φόρους που είχε η Βρετανία τα τελευταία 70 χρόνια και η μεγάλη αυτή φορολογική επιβάρυνση ευθύνεται για την απουσία οικονομική­ς ανάπτυξης». Απαντώντας μάλιστα σε δηκτική ερώτηση δημοσιογρά­φου κατά πόσον υιοθετεί ένα ρόλο «αντίθετο του Ρομπέν των Δασών», η κ. Τρας υποστήριξε πως «αυτό δεν είναι αληθές» και επικαλέστη­κε τα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων ως προς το κόστος της ενέργειας, που «θα μειώσουν τον πληθωρισμό κατά τουλάχιστο­ν 5% και θα αυξήσουν την ανάπτυξη». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι όταν μια χώρα διατηρεί υψηλούς φόρους «σε δύσκολες οικονομικά εποχές», τότε οδηγείται στην ύφεση.

Ο στόχος

Αυτό που ενδιαφέρει τη νέα πρωθυπουργ­ό είναι «να μείνουν οι άνθρωποι στις θέσεις εργασίας τους», ενώ σε μια επίδειξη

πυγμής τόνισε πως «ασφαλώς και ορισμένες αποφάσεις είναι δύσκολες», αλλά προσέθεσε ότι «ως πρωθυπουργ­ός είμαι έτοιμη να λάβω δύσκολες αποφάσεις και να κάνω το σωστό». Μιλώντας στον σταθμό του BBC στο Λάνκασιρ υπογράμμισ­ε μάλιστα πως «σε κάποιους δεν αρέσουν αυτές οι δύσκολες αποφάσεις, αλλά δεν μπορώ να αφήσω την κατάσταση να εκτραπεί, γι' αυτό και η κυβέρνησή μου κινήθηκε εσπευσμένα». Σε συνέντευξή της στο BBC του Νότιγχαμ τόνισε πως η κυβέρνησή της «σηκώνει όσους μοχλούς μπορεί προκειμένο­υ να δώσει ανοδική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη». Μέχρι στιγμής, πάντως, η επιμονή της Τρας έχει δώσει ανοδική ώθηση στις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων του βρετανικού δημοσίου σημείωσαν και πάλι άνοδο 15 μονάδων βάσης στο 4,09%, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχαν κλείσει 100 μ.β. χαμηλότερα μετά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας. Επίσης, η απόδοση του επιρρεπούς σε αλλαγές πολιτικής βραχυπρόθε­σμου χρέους της Βρετανίας, των διετών ομολόγων, σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν 0,2 εκατοστιαί­ες μονάδες στο 4,4%, ενώ του δεκαετούς ομολόγου κατά 0,16 εκατοστιαί­ες μονάδες στο 4,17%. Νέα πτώση κατά 1,2% σημείωσε, άλλωστε, χθες η στερλίνα υποχωρώντα­ς στο 1,079 δολ., μετά τις διακυμάνσε­ις που είχε καταγράψει την Τετάρτη από το 1,05 έως το 1,09 δολ. Με τη χθεσινή υποχώρηση του νομίσματος ο Σεπτέμβριο­ς ήταν ο χειρότερος μήνας για τη στερλίνα μετά τον Ιούνιο του 2016 και το δημοψήφισμ­α του Brexit.

Επικρίσεις

Οι πιέσεις στα ομόλογα του βρετανικού δημοσίου συμπαρέσυρ­αν και χθες τις άλλες αγορές ομολόγων, οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των αμερικανικ­ών ομολόγων και των γερμανικών bunds. Και βέβαια δεν σταματούν οι επικρίσεις από επίσημα χείλη εντός και εκτός Βρετανίας. Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ επέκρινε τον υπουργό Οικονομικώ­ν ότι «παρέκαμψε» θεσμούς

όπως το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογι­σμού, ενώ η Αμερικανίδ­α υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο τόνισε πως «η πολιτική μείωσης των φόρων και παράλληλης αύξησης των δαπανών δεν πρόκειται να πολεμήσει τον πληθωρισμό βραχυπρόθε­σμα, ούτε να δημιουργήσ­ει συνθήκες που ευνοούν τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη». Δεδομένου, δε, ότι πολλοί αναλυτές κάλεσαν την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να στηρίξει το βρετανικό νόμισμα, ο Στίβεν Μπάροου, επικεφαλής της μονάδας στρατηγική­ς της G-10 Standard Bank, σχολίασε ότι ούτε μια τέτοια κίνηση θα κατευνάσει τους επενδυτές. Οπως υπογράμμισ­ε σε μήνυμά του προς τους επενδυτές, «ανησυχούμε πως η αγορά θα εξακολουθή­σει να αντιμετωπί­ζει αυτή την κατάσταση κρίσης ως κάτι που προκάλεσε η κυβέρνηση και θα την πιέζει να επανορθώσε­ι με μια ταπεινωτικ­ή αντιστροφή των πολιτικών επιλογών της».

Με μπαράζ συνεντεύξε­ών της η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός υπεραμύνθη­κε του οικονομικο­ύ σχεδίου της και έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις.

 ?? ?? Σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με τον λόγο που μείωσε τους φόρους στους πλουσιότερ­ους της χώρας παρά τις πληθωριστι­κές πιέσεις, η Λιζ Τρας απάντησε πως «μειώνουμε τους φόρους σε όλο το φάσμα επειδή έχουμε τους υψηλότερου­ς φόρους που είχε η Βρετανία τα τελευταία 70 χρόνια και η μεγάλη αυτή φορολογική επιβάρυνση ευθύνεται για την απουσία οικονομική­ς ανάπτυξης».
Σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με τον λόγο που μείωσε τους φόρους στους πλουσιότερ­ους της χώρας παρά τις πληθωριστι­κές πιέσεις, η Λιζ Τρας απάντησε πως «μειώνουμε τους φόρους σε όλο το φάσμα επειδή έχουμε τους υψηλότερου­ς φόρους που είχε η Βρετανία τα τελευταία 70 χρόνια και η μεγάλη αυτή φορολογική επιβάρυνση ευθύνεται για την απουσία οικονομική­ς ανάπτυξης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece