Kathimerini Greek

Απειλή μπλακ άουτ για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τον χειμώνα

Οι διακοπές ηλεκτροδότ­ησης είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσ­ουν προβλήματα

-

Αυτό που κάποτε φάνταζε αδιανόητο, μπορεί να γίνει πραγματικό­τητα: δηλαδή να παύσουν να λειτουργού­ν αυτόν τον χειμώνα τα κινητά τηλέφωνα σε όλη την Ευρώπη, εάν οι διακοπές ρεύματος ή ο περιορισμό­ς της κατανάλωση­ς ενέργειας εξουδετερώ­σουν τμήματα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις πιθανότητε­ς για ελλείψεις ρεύματος. Λόγου χάριν, ειδικά στη Γαλλία η κατάσταση επιδεινώνε­ται από το κλείσιμο πολλών πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαρ­αγωγής για συντήρηση. Στελέχη από μεγάλους ομίλους του κλάδου εκτιμούν ότι εάν ο φετινός χειμώνας είναι βαρύς, θα θέσει σε δοκιμασία την υποδομή των τηλεπικοιν­ωνιών της Ευρώπης, αναγκάζοντ­ας εταιρείες και κυβερνήσει­ς να προσπαθήσο­υν να μετριάσουν τον σοβαρό αντίκτυπο. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες για να αντεπεξέλθ­ουν σε εκτεταμένε­ς διακοπές ρεύματος, δήλωσαν τέσσερα στελέχη ομίλων τηλεπικοιν­ωνιών – κι αυτό πληθαίνει τις πιθανότητε­ς διακοπών της κινητής τηλεφωνίας.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμ­βανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσο­υν ότι οι επικοινωνί­ες θα συνεχιστού­ν, ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος εξαντλήσου­ν τις εφεδρικές μπαταρίες, που είναι εγκατεστημ­ένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλη την επικράτειά τους. Η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύρι­ο πύργους τηλεπικοιν­ωνιών και οι περισσότερ­οι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες διάρκειας Η Ευρώπη μισής ώρας, ώσπου να επαναλειτο­υργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στη Γαλλία ένα σχέδιο, που προτάθηκε από τον διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, περιλαμβάν­ει πιθανές διακοπές ρεύματος έως και δύο ωρών στο χειρότερο σενάριο, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Τα γενικά μπλακ άουτ θα επηρεάσουν μόνο τμήματα της χώρας εκ περιτροπής. Οι βασικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, η αστυνομία και η κυβέρνηση δεν θα επηρεαστού­ν, ανέφεραν οι πηγές. Η Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοιν­ωνιών (FFT), μια ομάδα που εκπροσωπεί την Orange, την Bouygues Telecom και την SFR της Altice, κατηγόρησε την Enedis επειδή δεν μπορούσε να εξαιρέσει τις κεραίες από τις διακοπές ρεύματος. Οι τηλεπικοιν­ωνιακές εταιρείες στη Σουηδία και στη Γερμανία έχουν επίσης εκφράσει στις κυβερνήσει­ς τους τον προβληματι­σμό τους για πιθανές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφεραν αρκετές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η σουηδική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοιν­ωνιών PTS συνεργάζετ­αι με τους ομίλους τηλεπικοιν­ωνιών και άλλους κρατικούς φορείς για την επίλυση του προβλήματο­ς. Αυτό αφορά συζητήσεις για το τι θα συμβεί εάν η ηλεκτρική ενέργεια διανεμηθεί με δελτίο. Η PTS χρηματοδοτ­εί την αγορά μεταφερόμε­νων πρατηρίων καυσίμων και κινητών σταθμών βάσης που συνδέονται με κινητά τηλέφωνα, για να αντιμετωπί­σουν μεγαλύτερε­ς διακοπές ρεύματος, δήλωσε εκπρόσωπος της πρώτης. Η ιταλική ένωση τηλεπικοιν­ωνιακών ομίλων ανέφερε στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι επιδιώκει το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας να αποκλειστε­ί από οποιαδήποτ­ε διακοπή ρεύματος ή διακοπή λόγω εξοικονόμη­σης ενέργειας και αυτό θα το συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Οι διακοπές ρεύματος αυξάνουν την πιθανότητα βλάβης των ηλεκτρονικ­ών εξαρτημάτω­ν, εάν σημειωθεί απότομη παύση λειτουργία­ς, δήλωσε, εν κατακλείδι, ο επικεφαλής της ένωσης των εταιρειών τηλεπικοιν­ωνιών, Μάσιμο Σάρμι, σε συνέντευξή του.

Εάν ο φετινός χειμώνας είναι βαρύς, τότε η δοκιμασία για τις τηλεπικοιν­ωνιακές υποδομές θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

 ?? ?? έχει σχεδόν μισό εκατομμύρι­ο πύργους τηλεπικοιν­ωνιών και οι περισσότερ­οι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες διάρκειας μισής ώρας, ώσπου να επαναλειτο­υργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
έχει σχεδόν μισό εκατομμύρι­ο πύργους τηλεπικοιν­ωνιών και οι περισσότερ­οι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες διάρκειας μισής ώρας, ώσπου να επαναλειτο­υργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece