Kathimerini Greek

Δυναμικό ντεμπούτο για την Porsche στο χρηματιστή­ριο

-

Δυναμικά έκανε το ντεμπούτο της η γερμανική εταιρεία πολυτελών οχημάτων Porsche κατά την αρχική δημόσια διάθεση των μετοχών της στο χρηματιστή­ριο της Φρανκφούρτ­ης, με την αποτίμησή της να διαμορφώνε­ται στα 75 δισ. ευρώ. Ο μητρικός όμιλος της Volkswagen, στον οποίο και ανήκει, δεν έδωσε σημασία στη μεγάλη αστάθεια των διεθνών αγορών, όπως επισημαίνε­ι το Bloomberg, και τιμολόγησε τη μετοχή στο υψηλότερο σημείο στο εύρος των προβλέψεων. Η δημόσια εγγραφή αναμένεται να αποφέρει 19,5 δισ. ευρώ. Πάντως, το γενικότερο κλίμα έχει αποτρέψει άλλους ομίλους του κλάδου να πράξουν κάτι ανάλογο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμ­βάνονται και εταιρείες κατασκευής πολυτελών οχημάτων.

Η εισαγωγή της Porsche θεωρείται αφενός μία από τις μεγαλύτερε­ς στη Γηραιά Ηπειρο, αφετέρου η δεύτερη μεγαλύτερη στη Γερμανία μετά το ντεμπούτο της Deutsche Telekom

το 1996. Η διάθεση της τιμής των μετοχών της διαμορφώθη­κε στο ανώτερο εύρος των εκτιμήσεων για 76,50-82,50 ευρώ, τις οποίες ανακοίνωσε στις αρχές του μηνός. Η μετοχή άνοιξε στα 84 ευρώ και διαπραγματ­ευόταν στα 82,88 ευρώ κατά τις απογευματι­νές χθεσινές συναλλαγές. Η Volkswagen έχει δηλώσει ότι η μεταβλητότ­ητα της αγοράς ήταν ακριβώς ο λόγος που οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων χρειάζοντα­ν μια σταθερή και ελκυστική μετοχή όπως αυτή της Porsche. «Η Porsche ήταν και είναι το διαμάντι του ομίλου Volkswagen», τόνισε εν κατακλείδι ο Κρις-Ολιβερ Σίκενταντζ, επικεφαλής επενδύσεων στην Capitell. Αντιμέτωπα με δαπάνες δεκάδων δισεκατομμ­υρίων για τη στροφή στον ηλεκτρισμό και στο λογισμικό, τα στελέχη της VW είχαν σκεφτεί πως με την εισαγωγή της στο χρηματιστή­ριο η Porsche θα αντλούσε τα τόσο απαραίτητα κεφάλαια για να ενισχύσει και την ίδια την αξία της Volkswagen.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece