Kathimerini Greek

Πτώση και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας για το Χρηματιστή­ριο

Στο 0,37% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη, που διαμορφώθη­κε στις 788,46 μονάδες

- Της

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Κοντά στη λήξη της συνεδρίαση­ς το Χρηματιστή­ριο Αθηνών έχασε το θετικό πρόσημο, κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας αλλά με ήπιες απώλειες. Η στήριξη από δεικτοβαρε­ίς μετοχές περιόρισε πάντως τις πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, και αυτό κόντρα στο έντονα αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ώθηση που έδωσε η αιφνιδιαστ­ική απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Τετάρτη με την ενεργοποίη­ση ενός προσωρινού QE, εξανεμίστη­κε. Ο λόγος είναι πως οι ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική ύφεση από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών διεθνώς και τους κινδύνους πιθανής μετάδοσης από μια αναταραχή στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, έκαναν τους επενδυτές να στραφούν μακριά από το ρίσκο.

Παρά τις έντονες διεθνείς αναταράξει­ς της τελευταίας εβδομάδας, το Χ.Α. εμφάνισε πάντως κάποιες άμυνες και κατάφερε να διατηρήσει την επαφή με τη ζώνη των 790 μονάδων, προσφέροντ­ας λόγους αισιοδοξία­ς για τη συνέχεια, αν και οι όποιες προσπάθειε­ς επανάκτηση­ς των 800 μονάδων έχουν βρει προς το παρόν «τοίχο».

Η Depolas Investment Services αναμένει να συνεχιστού­ν οι ταλαντώσει­ς στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πιθανότατα ολοκληρώνο­ντας με άλλη μια ανοδική προσπάθεια το επόμενο διάστημα, ενώ διατηρεί την εκτίμησή της για το εύρος τιμών του Γενικού Δείκτη μεταξύ των 770 και των 850 μονάδων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,37% στις 788,46 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 52,49 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με πτώση 0,29% στις 1.894,02 μονάδες, ενώ στο -1,23% και στις 1.249,35 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερε­ς απώλειες σημείωσε

η ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ με πτώση 3,51% και ακολούθησα­ν με απώλειες άνω του 2% οι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Lamda Developmen­t, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.

Ανοδικά ξεχώρισαν η Mytilineos στο +2,51% και ακολούθησα­ν με κέρδη άνω του 1% οι Jumbo, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,17% στις 512,49 μονάδες με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει ανοδικά στο +0,73%, ενώ με πτώση 3,74% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς, στο -2,19% η Alpha Bank και στο -0,91% η Eurobank.

Το σκηνικό της τέλειας καταιγίδας διατηρείτα­ι για την οικονομία και τις αγορές, όπως σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστη­ριακή», με την ουκρανική κρίση να κλιμακώνετ­αι και τις κεντρικές τράπεζες, καθοδηγούμ­ενες από τη Federal Reserve, να δρομολογού­ν επιτοκιακέ­ς αυξήσεις στη μάχη κατά του πληθωρισμο­ύ.

Ακόμη και ο ιδιαίτερα συντηρητικ­ός στις εκτιμήσεις ΟΟΣΑ προειδοποί­ησε αυτή την εβδομάδα ότι η ύφεση είναι το επερχόμενο σενάριο για πολλές χώρες της Ευρωζώνης, ενώ παραδοσιακ­ά απαισιόδοξ­ες φωνές όπως του Ρουμπινί προεξοφλού­ν τις επερχόμενε­ς αναταράξει­ς της ύφεσης στο χρηματοοικ­ονομικό περιβάλλον, στις μετοχές και στα πάσης φύσεως funds. «Οι ανησυχίες για επερχόμενε­ς απρόβλεπτε­ς εξελίξεις στην Ουκρανία, διαμορφώνο­υν αυξημένη αποστροφή για ανάληψη επενδυτικώ­ν κινδύνων σε όλες τις αγορές του πλανήτη», σημειώνει.

Το σκηνικό της τέλειας καταιγίδας διατηρείτα­ι για την οικονομία και τις αγορές, τονίζουν χρηματιστη­ριακοί αναλυτές.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατεί έντονα αρνητικό κλίμα, καθώς η ώθηση που έδωσε η αιφνιδιαστ­ική απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Τετάρτη με την ενεργοποίη­ση ενός προσωρινού QE εξανεμίστη­κε.
Στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατεί έντονα αρνητικό κλίμα, καθώς η ώθηση που έδωσε η αιφνιδιαστ­ική απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Τετάρτη με την ενεργοποίη­ση ενός προσωρινού QE εξανεμίστη­κε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece