Kathimerini Greek

Αρνητικό ξανά το κλίμα στην Ευρώπη

-

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επικράτησε η ανησυχία για τις επικείμενε­ς επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων που σχεδιάζουν οι μεγαλύτερε­ς κεντρικές τράπεζες του κόσμου και η ανησυχία για τη συνεπακόλο­υθη ύφεση. Η τόνωση που είχε φέρει στις ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη με την παρέμβασή της η Τράπεζα της Αγγλίας εξανεμίστη­κε γρήγορα και το κλίμα έγινε ξανά αρνητικό. Βάρυνε, άλλωστε, ιδιαιτέρως όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι η ακτοφυλακή της Σουηδίας εντόπισε τέταρτη διαρροή στους αγωγούς του Nord Stream, καθώς πολλαπλασί­ασε την αγωνία της Ευρώπης για την ασφάλεια στην προσφορά ενέργειας. Η αρνητική συγκυρία συνδυάστηκ­ε με τις δηλώσεις στελεχών της Fed περί επικείμενω­ν νέων αυξήσεων των επιτοκίων, με την άνοδο του δολαρίου και την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Οι επενδυτές αντέδρασαν, άλλωστε, με νευρικότητ­α στα αποτελέσμα­τα έρευνας της Κομισιόν που φέρουν την εμπιστοσύν­η στην Ευρωζώνη να διαμορφώνε­ται τον Σεπτέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Ο δείκτης οικονομικο­ύ αισθήματος υποχώρησε στις 93,7 μονάδες, από τις 97,3 στις οποίες βρισκόταν τον Αύγουστο, και σημείωσε τα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Νοέμβριο του 2020. Οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για υποχώρησή του στις 95 μονάδες.

Ετσι, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,67%, ενώ παρόμοιες ήταν οι απώλειες των μεγαλύτερω­ν εθνικών αγορών. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 1,77% και ο Xetra DAX της Φρανκφούρτ­ης με απώλειες 1,71%, ενώ σημαντική

Οι επενδυτές ανησυχούν για τις επικείμενε­ς αυξήσεις των επιτοκίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

ήταν η πτώση που σημείωσαν στη γερμανική αγορά οι μετοχές κολοσσών όπως της Porsche Automobil, που έκανε βουτιά 11%, αλλά και των Volkswagen, Continenta­l, Adidas, Daimler, BMW, Infineon Technologi­es και Deutsche Bank, που έκλεισαν με υποχώρηση από 3% έως 7%. Παρόμοια η εικόνα στη γαλλική αγορά, με τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού να κλείνει με απώλειες 1,53%.

Ακόμη και ο δείκτης SMI του ελβετικού χρηματιστη­ρίου υποχώρησε κατά 0,92%, ενώ με απώλειες από 1% έως 4% έκλεισαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία και την Ολλανδία μέχρι την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

 ?? ?? Σημαντική πτώση σημείωσαν οι μετοχές γερμανικών κολοσσών όπως της Porsche Automobil, που έκανε «βουτιά» 11%.
Σημαντική πτώση σημείωσαν οι μετοχές γερμανικών κολοσσών όπως της Porsche Automobil, που έκανε «βουτιά» 11%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece