Kathimerini Greek

Σε άνοδο οι τιμές του πετρελαίου λόγω ΟΠΕΚ, τυφώνα και κυρώσεων

Μείωση της παραγωγής εξετάζει την επόμενη εβδομάδα το διεθνές καρτέλ

-

Την ώρα που η κρίση του φυσικού αερίου οδηγεί καταναλωτέ­ς και χώρες ξανά στο πετρέλαιο, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες δύο ημέρες, αντιστρέφο­ντας την προηγούμεν­η πτωτική πορεία. Αργά το βράδυ το αργό Δυτικού Τέξας σημείωνε άνοδο 0,39% στα 82,47 δολ. το βαρέλι, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίαση­ς το Brent πλησίασε τα 90 δολ. το βαρέλι.

Αιτία οι πληροφορίε­ς που θέλουν τις ισχυρότερε­ς χώρεςμέλη του ΟΠΕΚ, ή μάλλον του ΟΠΕΚ+ όπως αποκαλείτα­ι πλέον το διεθνές καρτέλ πετρελαίου μετά τη συμμαχία του με τη Ρωσία, να προσανατολ­ίζονται σε μείωση της παραγωγής στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας. Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί πληροφορίε­ς του Reuters πως η Ρωσία, πλέον άτυπο μέλος του ΟΠΕΚ εδώ και περισσότερ­ο από δύο χρόνια, θα προτείνει μείωση της παραγωγής κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια

Το πέρασμα του τυφώνα «Ιαν» από τον κόλπο του Μεξικού έχει διακόψει προς το παρόν την παραγωγή περίπου 157.706 βαρελιών αμερικανικ­ού αργού την ημέρα.

την ημέρα. Την ίδια στιγμή, όμως, το πέρασμα του τυφώνα «Ιαν» από τον κόλπο του Μεξικού έχει διακόψει προς το παρόν την παραγωγή περίπου 157.706 βαρελιών αμερικανικ­ού αργού την ημέρα. Και στο μεταξύ τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α η αμερικανικ­ή υπηρεσία ενημέρωσης για θέματα ενέργειας. Στη συγκυρία προστίθετα­ι ο νέος γύρος κυρώσεων που αποφάσισε η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και απαγορεύει εφεξής στις ευρωπαϊκές εταιρείες να μεταφέρουν πετρέλαιο του ΟΠΕΚ σε τρίτες χώρες πουλώντας σε τιμές άνω του πλαφόν.

Συνδυασμός παραγόντων

εξωθεί έτσι ανοδικά τις τιμές του πετρελαίου που υποχωρούσα­ν μέχρι πρότινος, καθώς καλλιεργού­ν αρνητικές προσδοκίες για την παγκόσμια ζήτηση οι δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και οι αλλεπάλληλ­ες προειδοποι­ήσεις διεθνών οργανισμών για τον διαφαινόμε­νο κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. Τις τιμές του μαύρου χρυσού είχε, άλλωστε, συμπιέσει η εκτόξευση του δολαρίου, στο οποίο τιμολογούν­ται τόσο το πετρέλαιο όσο και τα σημαντικότ­ερα εμπορεύματ­α ανά τον κόσμο, που γίνονται λιγότερο ελκυστικά όταν ανατιμάται το αμερικανικ­ό νόμισμα. Στις αρχές της εβδομάδας άρχισαν, πάντως, να ανακάμπτου­ν οι τιμές τόσο του αργού όσο και του Brent από τα χαμηλότερα

επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, όταν ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε προσωρινά.

Πέραν των κινήσεων του ΟΠΕΚ+, πάντως, η Ευρώπη θα αντιμετωπί­σει πιθανότατα άνοδο των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας μείωσης της παραγωγής των ευρωπαϊκών διυλιστηρί­ων πετρελαίου. Στη Γαλλία, απεργίες σε έξι διυλιστήρι­α έχουν μειώσει την παραγωγή τους κατά 740.000 βαρέλια την ημέρα, που αντιπροσωπ­εύουν πάνω από το 60% της συνολικής παραγωγική­ς δυνατότητα­ς των γαλλικών διυλιστηρί­ων. Η Exxon Mobil, που διαχειρίζε­ται τα δύο από τα διυλιστήρι­α στα οποία έχει διακοπεί η παραγωγή, ανέφερε στο Reuters ότι έχει ήδη θέσει όρια στα αιτήματα των πελατών της για παραδόσεις,

όπως, άλλωστε, προβλέπουν οι όροι των συμβολαίων που έχει συνάψει. Την ίδια στιγμή αναμένεται να διακόψουν τη λειτουργία τους για έργα αποκατάστα­σης διυλιστήρι­α της Eni στην περιοχή Σανατζάρο της Ιταλίας και της Repsol στην Ταραγόνα της Ισπανίας. Και στο μεταξύ η Ε.Ε. θα διακόψει κάθε αγορά ρωσικού αργού μεταφερόμε­νου διά θαλάσσης από τον Δεκέμβριο και δύο μήνες αργότερα τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων διύλισης. Σύμφωνα με τον Μαρκ Γουίλιαμς, αναλυτή της Woodmac, «οι τιμές θα εκτοξευθού­ν γύρω στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά είναι πιθανή μια άνοδός τους νωρίτερα αν επικρατήσε­ι πανικός στην αγορά»

 ?? ?? Η Ρωσία, άτυπο πλέον μέλος του ΟΠΕΚ εδώ και περισσότερ­ο από δύο χρόνια, θα προτείνει μείωση της παραγωγής κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η Ρωσία, άτυπο πλέον μέλος του ΟΠΕΚ εδώ και περισσότερ­ο από δύο χρόνια, θα προτείνει μείωση της παραγωγής κατά περίπου ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece