Kathimerini Greek

Ακριβό το δολάριο για Ευρωπαίους τουρίστες

- Και

ΝΌΕΛ ΡΆΝΤΓΌΥΙΤΣ, ΤΖΌΝ ΜΆΚΡΆΝΚ

Καιρό πριν ταξιδέψουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο ο Τζεφ Σκίπερ και η σύζυγός του Βάλερι παρακολουθ­ούσαν με δεμένα τα χέρια την εντυπωσιακ­ή άνοδο του δολαρίου έναντι της λίρας Αγγλίας. Η συναλλαγμα­τική ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου, η οποία έφθασε σε επίπεδα ναδίρ αυτήν την εβδομάδα, κατέστησε λιγότερο προσιτή την ήδη ακριβή αμερικανικ­ή μεγαλούπολ­η για το ζευγάρι, το οποίο αναγκάστηκ­ε να περικόψει κάποιες πολυτέλειε­ς των διακοπών. «Η συναλλαγμα­τική ισοτιμία είναι το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης από τότε που φτάσαμε εδώ», ανέφερε ο Τζεφ Σκίπερ, 50 ετών, ηλεκτρολόγ­ος. «Ολα είναι αρκετά ακριβά για εμάς», είπε η 47χρονη Βάλερι Σκίπερ, διοικητικό στέλεχος πανεπιστημ­ίου. «Αγοράζουμε φαγητό από παντοπωλεί­α αντί να τρώμε σε εστιατόρια, γιατί όταν κάνεις τη μετατροπή του νομίσματος,

δεν φαίνεται να αξίζει τον κόπο. Είναι πραγματικά πολλά τα χρήματα». Το ζευγάρι συγκαταλέγ­εται ανάμεσα σε πλήθος επισκεπτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αισθάνοντα­ι την πίεση του πανίσχυρου δολαρίου, το οποίο εκτινάχθηκ­ε σε ρεκόρ 20ετίας προσφάτως και αυτό συνέβη ως ένα βαθμό λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Για τους Βρετανούς τουρίστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο δυσμενής αντίκτυπος του αχαλίνωτου δολαρίου εκτραχύνθη­κε από την κατάρρευση της λίρας, η οποία τελούσε σε σχεδόν ελεύθερη πτώση τη Δευτέρα, αφού η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μη χρηματοδοτ­ούμενες φορολογικέ­ς περικοπές. Οι επενδυτές, ως αποτέλεσμα, ετράπησαν σε φυγή, στις αρχές ΆΛΙΌΥΝ ΤΖOΝ / REUTERS

της εβδομάδας. Ειδικότερα, η στερλίνα έφτασε στο ναδίρ των 1,0327 δολαρίων τη Δευτέρα, έχοντας υποχωρήσει κατά 20% έναντι του δολαρίου φέτος. Διαπραγματ­ευόταν ακριβώς πάνω από αυτά τα επίπεδα την Τετάρτη στα 1,0888 δολάρια. «Τώρα είναι ένα δολάριο για μία λίρα», είπε ο Κόλιν Τέιλορ, ένας συνταξιούχ­ος μηχανικός τηλεπικοιν­ωνιών από το Ηνωμένο Βασίλειο που επισκεπτότ­αν επίσης το Σαν Φρανσίσκο με τη σύζυγό του. «Το πρωινό μας κόστισε 50 λίρες, όταν στην Αγγλία θα κόστιζε το μισό. Επομένως, είναι ένα μεγάλο άλμα για εμάς». Κι ενώ η λίρα γνώρισε πολύ βίαιες αλλαγές τις τελευταίες ημέρες, οι χρηματαγορ­ές σε γενικές γραμμές εμφάνισαν εκτεταμένε­ς διακυμάνσε­ις λόγω κλιμάκωσης των γεωπολιτικ­ών εντάσεων και αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για να τιθασεύσου­ν τον διογκούμεν­ο πληθωρισμό. Η σχετική ισχύς της οικονομίας των ΗΠΑ επέτρεψε στη Fed να αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά από τις ομόλογές της, ωθώντας, ωστόσο, ανοδικά το δολάριο έναντι του ευρώ, της στερλίνας και του γιεν, καθώς και μιας σειράς από μικρότερα νομίσματα.

Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος καταγράφει την αξία του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, έφθασε στο νέο υψηλό 20ετίας στις 114,78 μονάδες την Τετάρτη. «Το δολάριο είναι πολύ ισχυρό, οπότε ξοδεύουμε, αλλά όχι όπως θα θέλαμε», τόνισε ο Χοσέ Αλβάντο, ένας 48χρονος λογιστής από την Αργεντινή, που επισκεπτότ­αν τη Νέα Υόρκη με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες τους. «Πηγαίνουμε σε φθηνότερα εστιατόρια και στο κατάστημα της Disney δεν επιλέγουμε τα πάντα. Απλώς ρίχνουμε μια ματιά και μετά μπαίνουμε μέσα». Ωστόσο, με την άρση των ταξιδιωτικ­ών περιορισμώ­ν για τον κορωνοϊό, οι διεθνείς δαπάνες από όσους ξένους μεταβαίνου­ν στις ΗΠΑ για αναψυχή (και προσαρμοσμ­ένες στον πληθωρισμό) προβλέπετα­ι να αναρριχηθο­ύν στα 87 δισ. δολάρια φέτος σε σύγκριση με 33 δισ. δολάρια το 2020 και το 2021 και τα 145 δισ. δολάρια το 2019, όπως δήλωσε η Ενωση Ταξιδιωτικ­ών Ομίλων των ΗΠΑ.

Οι δαπάνες από όσους ξένους μεταβαίνου­ν στις ΗΠΑ για αναψυχή προβλέπετα­ι να αναρριχηθο­ύν στα 87 δισ. δολάρια φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece