Kathimerini Greek

Aλλο υγεία, άλλο επικοινωνί­α

-

Είναι μάχιμος γιατρός που μετράει πολλές δεκαετίες σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν ανήκει σε κάποιον πολιτικό χώρο. Κάνει τη δουλειά του, 24 ώρες το 24ωρο, με αγωνία και ενδιαφέρον για όποιον προστρέχει σε αυτόν για συμβουλή ή βοήθεια.

Η σκιαγράφησ­η του προφίλ, απαραίτητη για να περάσουμε στην ομολογία του: «Οι εκτός ΜΕΘ διασωληνωμ­ένοι, εξ ορισμού, έχουν ελάχιστες πιθανότητε­ς επιβίωσης. Δεν χρειάζεται μελέτη για να στοιχειοθε­τηθεί αυτό. Oσο για τον τρόπο που οργανώθηκα­ν οι επιπλέον ΜΕΘ στη διάρκεια της πανδημίας, ήταν εξαιρετικά επισφαλής. Δεν υπήρχε επαρκής αριθμός μονάδων αλλά και όταν αποκτήθηκα­ν οι επιπλέον, δεν μπορούσαν να λειτουργήσ­ουν όπως έπρεπε. Δεν υπήρχε εξειδικευμ­ένο προσωπικό για να στελεχωθού­ν μέσα σε ανύπαρκτα χρονικά περιθώρια. Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είμαστε σε χειρότερη μοίρα… Πώς θα στηριχθεί το ΕΣΥ όταν οι γιατροί δεν αντέχουν τις συνθήκες εργασίας τους; Oταν έχουμε 11 κενές θέσεις για παθολόγους (σ.σ. στο νοσοκομείο που εργάζεται) και δεν υπάρχει προσφορά;».

Η πραγματικό­τητα είναι κοντά στην έρευνα και μακριά από όποια επικοινωνι­ακή διαχείρισή της: Η θνητότητα από COVID-19 στη χώρα μας σχετίζεται άμεσα «με το πόσο “φορτωμένο” είναι το σύστημα Υγείας και από τις γεωγραφικέ­ς ανισότητες στο επίπεδο περίθαλψης». Η πρώτη μελέτη που συνυπέγραφ­αν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Θεόδωρος Λύτρας είχε πρόσφατα και συνέχεια: όσοι νοσηλεύοντ­αν διασωληνωμ­ένοι σε νοσοκομεία της επαρχίας είχαν 64% μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν σε σχέση με όσους νοσηλεύοντ­αν, στην ίδια συνθήκη, σε νοσοκομεία της Αθήνας. Η διαφορά ανάμεσα στην Αθήνα και στην επαρχία δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Απλώς με την πανδημία επιδεινώθη­κε ανησυχητικ­ά.

Εχει νόημα να μάχεται να αντιστρέψε­ι την εικόνα ο υπουργός Υγείας παρουσιάζο­ντας στοιχεία ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οργανισμών ότι η χώρα μας έχει από τις χαμηλότερε­ς τιμές «υπερβάλλου­σας θνησιμότητ­ας» στην Ε.Ε.; Καθησυχάζο­υν αυτές οι αναφορές όταν οι γιατροί και οι συγγενείς των θανόντων από COVID έχουν άλλα «στοιχεία» στα χέρια τους; Και ο κ. Τσίπρας σε τι συμβάλλει επί του θέματος με το αντιπολιτε­υτικό του ρεπερτόριο; Προσφέρετα­ι η θνησιμότητ­α στις ΜΕΘ για πολιτική εκμετάλλευ­ση, ένθεν κακείθεν, ενόψει εκλογών;

Ούτε η επικοινωνί­α ούτε η ρητορεία (ανέξοδες και οι δύο) συμβάλλουν στη λύση του προβλήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece