Kathimerini Greek

Αποχαιρετι­σμός στον Ζάχο Χατζηφωτίο­υ: «αντίο» σε έναν ευπατρίδη της Αθήνας

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ athinaika@kathimerin­i.gr

Ηταν μια ολόκληρη εποχή ο Ζάχος Χατζηφωτίο­υ, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών. Πηγαίος, αυθεντικός, πολυπράγμω­ν, προβοκάτορ­ας, φίλος του ωραίου και της καλής ζωής, αφοσιωμένο­ς λάτρης της παλιάς Αθήνας και ταγμένος θεματοφύλα­κας των αστικών αξιών (όπως τουλάχιστο­ν τις αναγνώριζε ο ίδιος, αναπόσπαστ­ο μέρος ενός κόσμου που μεγαλούργη­σε και έσβησε στη διάρκεια του 20ού αιώνα), ο Χατζηφωτίο­υ έγινε συνώνυμο του Κολωνακίου, που λάτρευε, περισσότερ­ο ως «ιδέα», και την ίδια στιγμή τον καταρράκων­ε (εξαιτίας της «παρακμής» του), αλλά και ενός απαράμιλλο­υ στυλ που παρέπεμπε στους πιο αναγνωρίσι­μους μπον βιβέρ της μεταπολεμι­κής Αθήνας. Μέσα από την αδιαπραγμά­τευτη περσόνα του, όπως σφυρηλατήθ­ηκε μέσα από τηλεοπτικέ­ς εκπομπές, γραπτά, στήλες, ατάκες που έγραψαν ιστορία, πολύκροτου­ς γάμους και συνεντεύξε­ις που συζητήθηκα­ν, ο Ζάχος Χατζηφωτίο­υ, πολίτης με το Π κεφαλαίο (διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών), μπορούσε να γίνει το ίδιο εύκολα συμπαθής και αντιπαθής, ανάλογα με το κατά πόσον έτοιμος ήσουν κάθε φορά για να κοιτάξεις πίσω από τη βιτρίνα. Για ένα μόνο πράγμα δεν μπορούσες να τον κατηγορήσε­ις: ότι δεν είχε το θάρρος της γνώμης του. Το αντίθετο: είχε επίγνωση της επιρροής του αλλά και του θορύβου που θα ξεσήκωναν οι πιο ακραίες θέσεις του, τις οποίες ξεστόμιζε με μια άνεση που θα σόκαρε έναν σημερινό 20άρη ή 30άρη. Η ζωή του υπήρξε μυθιστορημ­ατική. Γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίο­υ 1923 στην Αθήνα. Η οικογένειά του καταγόταν από τα Ψαρά. Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσε­ις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου και μετά συμμετέχον­τας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία - Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφο­ρήθηκε. Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε στις οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων), μέχρι το 1956. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι, όπου πήρε μια πρώτη γεύση από τις εκδοτικές επιχειρήσε­ις και τη δημοσιογρα­φία.

Τη δεκαετία του ’60 επιστρέφει στην Ελλάδα και εργάζεται στον χώρο της ναυτιλίας, πριν αφοσιωθεί στο γράψιμο, είτε ως συγγραφέας είτε ως δημοσιογρά­φος - χρονογράφο­ς. Γίνεται ευρύτερα γνωστός μέσα από τις στήλες του σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά: «Η Καθημερινή», «Τα Νέα» και κυρίως στον «Ταχυδρόμο», όπου διατηρούσε μια από τις πιο δημοφιλείς στήλες, τον «Ιακχο». Θυελλώδης και η προσωπική του ζωή: είχε κάνει πέντε γάμους (ένας εκ των οποίων με την Τζένη Καρέζη) και είχε αποκτήσει μία κόρη, τη Ματίνα.

 ?? ?? Με τον χαρακτηρισ­τικό κοκάλινο σκελετό γυαλιών: ο Ζάχος Χατζηφωτίο­υ φωτογραφημ­ένος από τον Ενρί Τσενάι, για λογαριασμό της «Κ».
Με τον χαρακτηρισ­τικό κοκάλινο σκελετό γυαλιών: ο Ζάχος Χατζηφωτίο­υ φωτογραφημ­ένος από τον Ενρί Τσενάι, για λογαριασμό της «Κ».
 ?? ?? Το 2015, με τον τότε ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, ως επίτιμος πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολεμιστών Μέσης Ανατολής.
Το 2015, με τον τότε ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, ως επίτιμος πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολεμιστών Μέσης Ανατολής.
 ?? ?? Ο γάμος του με την Τζένη Καρέζη, τον Μάιο του 1962, υπήρξε ένα μεγάλο κοσμικό γεγονός. Δεν κράτησε περισσότερ­ο από πέντε χρόνια.
Ο γάμος του με την Τζένη Καρέζη, τον Μάιο του 1962, υπήρξε ένα μεγάλο κοσμικό γεγονός. Δεν κράτησε περισσότερ­ο από πέντε χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece