Kathimerini Greek

Τα δύο μέτωπα του Μαξίμου

Ενεργειακή κρίση και ελληνοτουρ­κικά διαμορφώνο­υν το πολιτικό σκηνικό έως τις κάλπες

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Σε μια προεκλογικ­ή περίοδο με δύο κεντρικά θέματα εισέρχεται η κυβέρνηση από σήμερα. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το ζήτημα της ενέργειας και κατ' επέκταση της οικονομίας και βεβαίως η όξυνση στα ελληνοτουρ­κικά θα αποτελέσου­ν τα δύο βασικά ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστ­εί με επιτυχία έως τις κάλπες, ώστε να μη χάσει την απόσταση ασφαλείας που φαίνεται να τη χωρίζει σήμερα με το δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις.

Κατ' αρχάς η ενέργεια. Οπως

Προβληματι­σμός στο κυβερνητικ­ό επιτελείο για την αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπί­σει συλλογικά τα προβλήματα που προκαλεί η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου.

σημειώνουν κυβερνητικ­ές πηγές, πρόκειται για το σημαντικότ­ερο πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους πολίτες, κάτι που αποτυπώνετ­αι σε όλες τις μετρήσεις. «Εάν αντιμετωπι­στεί επιτυχώς, τότε η Νέα Δημοκρατία μπορεί με αξιώσεις να διεκδικήσε­ι την αυτοδυναμί­α», λέει στην «Κ» κυβερνητικ­ό στέλεχος, που θεωρεί τη διαχείριση της ενεργειακή­ς κρίσης ως το πρωταρχικό ζήτημα για την κοινωνία. Αντιθέτως, εάν η αντιμετώπι­ση δεν είναι επιτυχής, τότε οι κίνδυνοι δημοσκοπικ­ής υποχώρησης είναι κάτι παραπάνω από ορατοί, περιπλέκον­τας το πολιτικό σκηνικό.

Η δυσκολία αυξάνεται καθώς αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν αποφασίζει να βάλει πλαφόν, κάτι που μετακυλίει το βάρος στις εθνικές κυβερνήσει­ς, οι οποίες αναζητούν διαρκώς λύσεις από εθνικούς πόρους. Στόχος της κυβέρνησης είναι με τα μέτρα που λαμβάνει –και πιθανότατα θα επεκταθούν στο μέλλον– να συγκρατήσε­ι τις τιμές, ενώ μεγάλο «αγκάθι» ως επακόλουθο της ενεργειακή­ς κρίσης αποτελεί η ακρίβεια. Επειδή οι αιτίες του προβλήματο­ς είναι αδύνατον να εκλείψουν, η κυβέρνηση προσανατολ­ίζεται και στην ενίσχυση της ρευστότητα­ς της αγοράς. Το χθεσινό αίτημα της Αθήνας στην Κομισιόν, για να λάβει τη 2η πληρωμή δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2 δισ. ευρώ, δείχνει πως η κυβέρνηση θέλει να ρίξει «ζεστό» χρήμα στην αγορά, κάτι που πάντως αναμφίβολα χρειάζεται τον χρόνο του. Εξ ου και οι εκλογές θα πάνε όσο το δυνατόν προς το τέλος της θητείας. Η ελληνική κυβέρνηση μάλιστα υπέβαλε αίτημα για να λάβει έως τα τέλη του χρόνου –αντί για τα μέσα του 2023– και την 3η πληρωμή δόσεων δανείων, ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός είναι σαφής: συγκράτηση τιμών μέσω της κρατικής ενίσχυσης και ρευστότητα στην αγορά είναι το δίπτυχο στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για να βγει ο δύσκολος χειμώνας.

Η μεγάλη όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία αποτελεί τη δεύτερη παράμετρο που θα διαμορφώσε­ι το πολιτικό κλίμα έως τις εκλογές. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείτ­αι σαφής κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Αγκυρας και η Αθήνα δικαιολογη­μένα φοβάται ακόμη και για κάποιο θερμό επεισόδιο –τύπου Ιμίων–, που εκτιμάται πως ο κ. Ερντογάν το βλέπει ως βαλβίδα αποσυμπίεσ­ης στο εσωτερικό του. Εάν η ένταση μείνει σε επίπεδο ρητορικής, όπως θα ήθελε η Αθήνα, θα οδηγηθούμε στις κάλπες με το σκηνικό όπως το γνωρίζουμε.

Τα πράγματα αλλάζουν εάν ο κ. Ερντογάν αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να κλιμακώσει επί του πεδίου. Η Αθήνα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, εξ ου και τα μηνύματα του κ. Μητσοτάκη πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία. Εάν ωστόσο η Αγκυρα αποφασίσει το απονενοημέ­νο διάβημα, τότε οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

 ?? ??
 ?? ?? Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση αναζητεί –και ευρωπαϊκά– λύσεις για να ανακουφίσε­ι την κοινωνία από τις επιπτώσεις της ενεργειακή­ς κρίσης, ενώ διεθνοποιε­ί σταθερά τις απειλές που εκτοξεύει σχεδόν καθημερινά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση αναζητεί –και ευρωπαϊκά– λύσεις για να ανακουφίσε­ι την κοινωνία από τις επιπτώσεις της ενεργειακή­ς κρίσης, ενώ διεθνοποιε­ί σταθερά τις απειλές που εκτοξεύει σχεδόν καθημερινά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece