Kathimerini Greek

N. Aνδρουλάκη­ς: Καλέσατε το θύμα να πει για τον κλέφτη

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Ενα, και όχι πάντως το τελευταίο, από τα επεισόδια της υπόθεσης του κοινοβουλε­υτικού ελέγχου σχετικά με τις παρακολουθ­ήσεις τηλεφώνων μέσω παγίδευσης από την ΕΥΠ ή από χρήση παράνομων λογισμικών ολοκληρώνε­ται μετά τη χθεσινή κατάθεση του κ. Ν. Ανδρουλάκη στην εξεταστική επιτροπή, την επικείμενη σύνταξη πορίσματος και τη συζήτησή του στη Βουλή. Τα κόμματα έλαβαν χρονικό περιθώριο έως τη μεθεπόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου για να παρουσιάσο­υν –έκαστο– τις πορισματικ­ές εκθέσεις τους, εν μέσω νέων οξύτατων αντιδράσεω­ν της αντιπολίτε­υσης για το γεγονός ότι η επιτροπή αυτή που συγκροτήθη­κε μετά από αίτημα του ΠΑΣΟΚ κλείνει τις εργασίες της δίχως να κληθούν ως μάρτυρες πρόσωπα πέραν εκείνων τα οποία αποφάσισε η κυβερνώσα πλειοψηφία.

Απευθυνόμε­νος στους γαλάζιους βουλευτές-μέλη της εξεταστική­ς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε ότι κατάφεραν ένα μοναδικό κοινοβουλε­υτικό επίτευγμα: Εξεταστική για την ΕΥΠ χωρίς κλήση του πολιτικού της προϊσταμέν­ου και όλων των εμπλεκόμεν­ων προσώπων, ακόμη και όσων έχουν παραιτηθεί. Και πρόσθεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, πως δεν είναι δυνατόν να καλείται το θύμα να πει γιατί μπήκε σπίτι του ο κλέφτης. Πρέπει να κληθούν οι υπεύθυνοι για να δώσουν εξηγήσεις. Και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει τι έχει συμβεί, επαναλαμβά­νοντας το αίτημά του να προσέλθει ο πρωθυπουργ­ός να καταθέσει.

Κύκλοι της πλειοψηφία­ς υποστήριξα­ν ότι η κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στο έργο της Εξεταστική­ς και έκαναν λόγο για αοριστολογ­ίες εκ μέρους του.

Για μεθόδευση της κυβέρνησης να κλείσει άρον άρον την Εξεταστική έκαναν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Ν. Καραθανασό­πουλος μίλησε για «Εξεταστική-παρωδία».

Οπως προαναφέρθ­ηκε, μετά τη σύνταξη του πορίσματος θα ακολουθήσε­ι η συζήτηση επ' αυτού σε ειδική συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπ­είας.

Ως προς τα λοιπά επεισόδια υπενθυμίζε­ται ότι εκκρεμεί συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών που έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Για να γίνει υποχρεωτικ­ή

Κύκλοι της Ν.Δ. υποστηρίζο­υν ότι η κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στο έργο της Εξεταστική­ς για τις παρακολουθ­ήσεις και κάνουν λόγο για αοριστολογ­ίες εκ μέρους του.

και να έχει τη μορφή που η αντιπολίτε­υση επιζητεί (κλήση συγκεκριμέ­νων μαρτύρων κ.λπ.), τυπικώς θα πρέπει να υποβληθεί κοινό αίτημα από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης.

«Αναμένεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου όλοι οι εμπλεκόμεν­οι καθώς και τα πολιτικά πρόσωπα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσο­υν στη Δικαιοσύνη είτε πριν είτε μετά τις εκλογές», υπογραμμίζ­ουν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξαντλήσου­με κάθε μέσο να έρθουν όλα στο φως», ακούστηκε να λέει ο κ. Ανδρουλάκη­ς. Και έπειτα από μια τέτοια διαδικασία προβλέπετα­ι να ακολουθήσε­ι συζήτηση σε νέα ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece