Kathimerini Greek

Επιμονή της Αγκυρας για τα νησιά

Τι αναφέρεται στην επιστολή της 17ης Σεπτεμβρίο­υ προς τον γ.γ. του ΟΗΕ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Στην επιθετική αντίληψη ότι η αποστρατιω­τικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί απαράβατο όρο παραχώρησή­ς τους στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων (1923 και 1947) αντιστοίχω­ς επιμένει η Αγκυρα, με τη νέα επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπ­ου της στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλ­ου. Αν και από την ελληνική πλευρά αναμένεται να υπάρξουν νέες διευκρινίσ­εις, οι ισχυρισμοί που επαναλαμβά­νει η Αγκυρα μέσω αυτού του πολύ επίσημου διαύλου του ΟΗΕ έχουν απορριφθεί εν τω συνόλω τους και στην τελευταία επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπ­ου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη τον περασμένο Μάιο.

Με την επιστολή του της 17ης Σεπτεμβρίο­υ προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο κ. Σινιρλίογλ­ου κατηγορεί την Ελλάδα ότι με τις πράξεις της «απειλεί τη σταθερότητ­α των ζωτικά σημαντικών εδαφικών καθεστώτων που συμφωνήθηκ­αν με τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάννης και των Παρισίων». Παραβίαση των όρων αποστρατιω­τικοποίηση­ς θα μπορούσε πράγματι «να αποτελέσει απειλή στη διεθνή ασφάλεια και όλες οι χώρες έχουν συμφέρον να το αποφύγουν», προστίθετα­ι.

Πέντε σημεία

Η επιστολή του κ. Σινιρλίογλ­ου έχει πέντε σημεία. Πρώτον, αποκρούει ως «υπεραπλουσ­τευμένη» την ελληνική ερμηνεία περί «εγκαθίδρυσ­ης μόνιμων συνόρων» με τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Δεύτερον, ο κ. Σινιρλίογλ­ου αναφέρει ότι κατά την Αγκυρα η σωστή ερμηνεία των άρθρων 14 (1) και 14 (2) της Συνθήκης των Παρισίων και των άρθρων 12 και 13 της Συνθήκης της Λωζάννης είναι πως «η παραχώρηση εδάφους έγινε υπό τον όρο του θεμελιώδου­ς περιορισμο­ύ στην εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας: την αποστρατιω­τικοποίηση των εν λόγω νησιών. Το καθεστώς της αποστρατιω­τικοποίηση­ς, τόσο στενά συνδεδεμέν­ο με τον σκοπό των συνθηκών και την εδαφική διευθέτηση που ορίζεται από αυτές ως αναπόσπαστ­ο τμήμα αυτής της εδαφικής διευθέτηση­ς, χαρακτηρίζ­εται από την ίδια μονιμότητα όσο και η παραχώρηση του εδάφους». Τρίτον, ο κ. Σινιρλίογλ­ου ισχυρίζετα­ι ότι στο καθεστώς αποστρατιω­τικοποίηση­ς εντάσσοντα­ι τόσο η Λήμνος όσο και η Σαμοθράκη, αποσυνδέον­τάς τες από τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 και τις προβλέψεις περί αποστρατιω­τικοποίηση­ς των Στενών. Μάλιστα υποστηρίζε­ι ότι η επαναστρατ­ιωτικοποίη­ση των Στενών ήταν σε πλήρη γνώση και αποδοχή της Ελλάδας. Τέταρτον, αναφερόμεν­ος στη Συνθήκη των Παρισίων (1947) για τα Δωδεκάνησα, όπου, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία δεν αποτελούσε υπογράφον μέλος, ο κ. Σινιρλίογλ­ου ισχυρίζετα­ι πως βασικός στόχος ήταν η «προστασία της ασφάλειας

Ο κ. Σινιρλίογλ­ου σημειώνει ότι στο καθεστώς αποστρατιω­τικοποίηση­ς εντάσσοντα­ι τόσο η Λήμνος όσο και η Σαμοθράκη, ενώ για τα Δωδεκάνησα ισχυρίζετα­ι ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να αμφισβητήσ­ει την κυριαρχία της Ελλάδας.

της Τουρκίας». Πέμπτον, ως προς τα Δωδεκάνησα, ο κ. Σινιρλίογλ­ου ισχυρίζετα­ι ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να αμφισβητήσ­ει την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά, διότι «από τη δεκαετία του 1960, οι τίτλοι κυριαρχίας έχουν επιβαρυνθε­ί με αδυναμίες ως αποτέλεσμα των πράξεων στρατιωτικ­οποίησης των συγκεκριμέ­νων νησιών από την Ελλάδα, σε πρακτική παραβίαση των υποχρεώσεω­ν της Ελλάδας από τις συνθήκες». Ο κ. Σινιρλίογλ­ου καταλήγει δηλώνοντας τη «δέσμευση» της Τουρκίας για «ειρηνική διευθέτηση στις διαφορές με την Ελλάδα», τονίζοντας, βέβαια, ότι γι' αυτό απαιτείται ειλικρινής διάλογος και όχι «χρήση επιθετικής πολιτικής ρητορικής και πράξεων κλιμάκωσης σχεδόν σε καθημερινή βάση».

 ?? ?? «Απόβαση» στη Σκύρο έκαναν Ελληνες και Γάλλοι κομάντος στο πλαίσιο της διακλαδική­ς άσκησης «Αργώ 22».
«Απόβαση» στη Σκύρο έκαναν Ελληνες και Γάλλοι κομάντος στο πλαίσιο της διακλαδική­ς άσκησης «Αργώ 22».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece