Kathimerini Greek

Το μετέωρο βήμα του Ερντογάν προς την Πράγα

- ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ

Στην Αγκυρα δεν έχουν καταλήξει σε οριστική απόφαση αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ταξιδέψει στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα για να εκπροσωπήσ­ει την Τουρκία στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Στην τουρκική κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως, σε περίπτωση συμμετοχής του, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασκήσουν πιέσεις στον κ. Ερντογάν για την πολιτική της χώρας του σχετικά με τα ελληνοτουρ­κικά και το Κυπριακό, αλλά θα ζητήσουν και πιο ξεκάθαρες θέσεις σχετικά με τη στάση που τηρεί η Αγκυρα για τη Ρωσία. Ηδη υπάρχουν πληροφορίε­ς πως γίνονται τηλεφωνικέ­ς επαφές στο παρασκήνιο για να έρθει η Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη, δίχως όμως να δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις.

Πάντως, παρά τις πολλές διαφορές, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να ταξιδέψει στην Πράγα για να συναντηθεί με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, όπως λένε, το μήνυμα που θα στείλει η Αγκυρα προς τη Δύση θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, την ώρα που ήδη υπάρχουν πολλές κατηγορίες για τους στενούς δεσμούς της Ρωσίας με την Τουρκία. Υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη οποιαδήποτ­ε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κανένας όμως δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς μέχρι την ημέρα της συνόδου αναμένεται να γίνουν πολλές επικοινωνί­ες και στο παρασκήνιο. Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα οποιασδήπο­τε συνάντησης.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, σε ομιλία του σε εκπροσώπου­ς μη κυβερνητικ­ών οργανώσεων, επιτέθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ τονίζοντας πως «αυτοί που υποστηρίζο­υν τον Ελληνα και τον Ελληνοκύπρ­ιο για να ευχαριστήσ­ουν τα λόμπι, δεν πρέπει να περιμένουν φιλία από εμάς. Να μη νομίζουν ότι θα σκύψουμε το κεφάλι. Υπάρχει μια Τουρκία που δεν υποκλίνετα­ι. Υπάρχει μια Τουρκία που κάνει βήματα αντιμετωπί­ζοντας αυτά τα γεγονότα».

Ο κ. Τσαβούσογλ­ου με έμμεσο τρόπο απείλησε την Ελλάδα στο ζήτημα της στρατιωτικ­οποίησης των νησιών. «Tο ζήτημα δεν είναι αν η Τουρκία είναι μέρος της Συνθήκης ή

Δεν έχει ανακοινώσε­ι εάν θα μετάσχει στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, καθώς γνωρίζει πως θα του ασκηθούν πιέσεις για τη στάση του στα ελληνοτουρ­κικά και στο Κυπριακό.

όχι. Σας δόθηκαν τότε. Οι Ιταλοί τα έδωσαν. Αλλά έβαλαν όρους. Κι εσείς έχετε υπογράψει. Για ποιον τα στρατιωτικ­οποιείτε; Τα στρατιωτικ­οποιείτε εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα τα στρατιωτικ­οποιείτε. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ειρήνης. Αν παραβιάσει­ς αυτόν τον όρο, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να περιμένει με δεμένα τα χέρια», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Στην Τουρκία, ιδιαίτερη ικανοποίησ­η προκάλεσε η άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει η Σουηδία, καθώς αυτό θα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλά αμυντικά προγράμματ­α που αφορούν και την αεροπορία.

 ?? ?? Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece