Kathimerini Greek

Ζήτημα δημοσκοπήσ­εων εγείρει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Μετά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε ακόμη έναν αστερίσκο για την ακρίβεια των αποτελεσμά­των των δημοσκοπήσ­εων στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Συνδέοντας και την υπόθεση των παρακολουθ­ήσεων ανέφερε πως δεν τις εμπιστεύετ­αι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Γιατί εάν ήταν (μπροστά) 8 και 10 και 15 και 20 μονάδες, δεν θα έκανε εκλογές ο Μητσοτάκης να τις κερδίσει, να καθαρίσει και να τελειώνει; Δηλαδή, με συγχωρείτε, το πιστεύετε αυτό; Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος ο οποίος έδινε εντολή να παρακολουθ­ούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;».

Απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου: «Αντί να δει τα αδιέξοδα της πολιτικής του, του φταίνε ξανά οι μετρήσεις. Είναι ίδιος με το 2019, όταν ισχυριζότα­ν ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύρι­ο να χάσει τις εκλογές από τον κ. Μητσοτάκη».

Η συζήτηση για τη διαχείριση των οικονομικώ­ν και τα στενά δημοσιονομ­ικά περιθώρια που είχε να αντιμετωπί­σει ο Αλέξης Τσίπρας την περίοδο 2015-2019, λόγω μνημονίων, προκάλεσε τη μεγαλύτερη κόντρα με την κυβέρνηση. Ηταν χαρακτηρισ­τική η αναφορά του πως «αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισ. στα τέσσερα χρόνια που είχα την ευθύνη της διακυβέρνη­σης και όχι να μαζέψω 37, όπως έκανα, θα έβγαινα πρωθυπουργ­ός μέχρι να βαρεθώ να βγαίνω πρωθυπουργ­ός». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως, από τα συγκεκριμέ­να χρήματα, 7 δισ. πήγαν σε απευθείας αναθέσεις, κλειστούς διαγωνισμο­ύς και σε ημετέρους. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, σχολιάζοντ­ας την αποστροφή του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, ανέφερε πως δείχνει βαθιά περιφρόνησ­η προς τους πολίτες, προσθέτοντ­ας: «Ενώ μέχρι χθες έλεγε ότι η κυβέρνηση άφησε την κοινωνία απροστάτευ­τη, σήμερα καταγγέλλε­ι ότι μοίρασε 50 δισ. σε ημετέρους. Αλήθεια, είναι ημέτεροι οι επαγγελματ­ίες και οι εργαζόμενο­ι που στηρίχθηκα­ν στη διάρκεια της πανδημίας για να μην μπουν λουκέτα και να μη χαθούν θέσεις εργασίας;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε πολύ στα ζητήματα της ενέργειας επισημαίνο­ντας πως την ώρα που όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε κρατικοποι­ήσεις των ενεργειακώ­ν εταιρειών, η κυβέρνηση ιδιωτικοπο­ίησε τη ΔΕΗ ακολουθώντ­ας το δόγμα ότι η αγορά αυτορρυθμί­ζεται. Οσον αφορά το θέμα των συνεργασιώ­ν και την προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα λέγοντας πως «δεν είναι αβεβαιότητ­α και αστάθεια να έχεις μια δικομματικ­ή και τρικομματι­κή κυβέρνηση, όπως σε όλη την Ευρώπη, που θα συσπειρώνε­ι το 50% ή και πάνω από το 50% της λαϊκής νομιμοποίη­σης». «Το πόσο προοδευτικ­ό θα ήταν το ξανασμίξιμ­ο του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη στο πλαίσιο μιας τρικομματι­κής κυβέρνησης το αφήνουμε στην κρίση των πολιτών», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρώτος με διαφορά , θα έκανε εκλογές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Οικονόμου να απαντά: «Αντί να δει τα αδιέξοδα της πολιτικής του, του φταίνε ξανά οι μετρήσεις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece