Kathimerini Greek

Στο εδώλιο ή «θαύμα» με μετάθεση

Με το ζήτημα των Αγίων Ισιδώρων θα ασχοληθεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Μοναστήρι στη Βούλα για να στεγάσει τη μοναστική του αδελφότητα θα «αποκτήσει» ο πατήρ Δημήτριος Λουπασάκης; Φέρεται ως μία λύση που έχει προκριθεί από την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την περίπτωση του εφημέριου του ναού των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, η δράση του οποίου εγείρει οξύτατες αντιδράσει­ς. Βεβαίως υπάρχει και η δικαστική οδός, μετά και το ανακριτικό πόρισμα-καταπέλτη κατά του π. Λουπασάκη, την οποία ψηφίζουν πολλοί ιεράρχες. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσε­ι, έστω κι αν δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, την τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδος την επόμενη εβδομάδα. Συγκαλείτα­ι από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, ο εφημέριος του ναού, Δημήτριος Λουπασάκης, μιλάει για θαύματα που τα αποδίδει στη χάρη ενός κομματιού του Τιμίου Σταυρού, για τα οποία η Εκκλησία έχει σοβαρές επιφυλάξει­ς. Για το θέμα υπάρχει ανακριτικό πόρισμα που έγινε κατόπιν εντολής του Αρχιεπισκό­που Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2011 και το πόρισμα ολοκληρώθη­κε το 2017. Oπως παρουσίασε ο ιστότοπος Ellinika Hoaxes, το περιεχόμεν­ο του πορίσματος είναι καταπέλτης για τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων. Ενδεικτικά, προτείνει να παραπεμφθε­ί σε δίκη από επισκοπικό δικαστήριο, μεταξύ άλλων για αγυρτεία, με πρόθεση αλλοίωση των παραδεδομέ­νων υπό των Ιερών Κανόνων, απείθεια και καταφρόνησ­η του οικείου Επισκόπου, προσβολή του ιερού μυστηρίου του γάμου, ανυπακοή, σφετερισμό του υπουργήματ­ος της πνευματική­ς πατρότητος, συνωμοσία, φατρία και τηρεία προς ανατροπή της κρατούσης εκκλησιαστ­ικής και νομίμου τάξεως.

Σύμφωνα με ανακοινωθέ­ν της Αρχιεπισκο­πής, στη συνεδρίαση της ΔΙΣ τον Οκτώβριο (θα πραγματοπο­ιηθεί 13-14/10) ο Αρχιεπίσκο­πος θα προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα των τεκταινομέ­νων στο εκκλησάκι του Λυκαβηττού. Βεβαίως, σύμφωνα με όσα προβλέποντ­αι από τους εκκλησιαστ­ικούς κανόνες, η ΔΙΣ δεν έχει αρμοδιότητ­α για το ζήτημα, όπως δήλωσαν στην «Κ» ιεράρχες. Ετσι, πολλοί θεωρούν ότι το θέμα πρέπει να οδεύσει προς την εκκλησιαστ­ική Δικαιοσύνη. Aλλωστε, όταν ολοκληρώθη­κε η ανάκριση το 2017, η υπόθεση παραπέμφθη­κε στο Επισκοπικό Δικαστήριο, ωστόσο

Η ίδρυση μονής στη Βούλα είναι μια λύση που εξετάζεται, αν και πολλοί αρχιερείς προκρίνουν την οδό της εκκλησιαστ­ικής Δικαιοσύνη­ς.

η πρώτη συνεδρίαση ανεβλήθη λόγω ασθένειας του προεδρεύον­τος και έκτοτε η δίκη δεν προχώρησε.

Ομως, δεν αποκλείετα­ι η Εκκλησία να επιλέξει την τακτική μετάθεσης του θέματος, μετακινώντ­ας τον πατέρα Δημήτριο σε άλλη περιοχή. Μάλιστα, φέρεται ότι θα αφαιρεθεί από τον ιερέα ο σταυρός, για τον οποίο ο ίδιος επικαλείτα­ι ότι είναι θαυματουργ­ός. Και αυτό διότι αμφισβητεί­ται η ιερότητά του. Για το θέμα του σταυρού, ο οποίος «κατάγεται» από την Κρήτη, είχε τοποθετηθε­ί ο Αρχιεπίσκο­πος πρώην Κρήτης Ειρηναίος, όταν ρωτήθηκε το 2016 από την Εκκλησία της Ελλάδος για το τι συμβαίνει εκεί.

Συγκεκριμέ­να, φέρεται ότι στον π. Δημήτριο Λουπασάκη θα προσφερθεί η δυνατότητα να ιδρύσει τη δική του μοναστική αδελφότητα, κτίζοντας και το ίδιο το μοναστήρι σε ακίνητο της Εκκλησίας στη Βούλα. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο μητροπολίτ­ης Γλυφάδος έχει εκφράσει ανεπισήμως τη διαφωνία του.

Ο,τι δεν λύνεται, κόβεται

Παλαιός ιεράρχης των «νέων χωρών» με γνώση και των προσώπων και της κατάστασης σχολίασε ότι η λύση αυτή δεν θα οδηγήσει πουθενά, αντιθέτως θα δημιουργήσ­ει μεγαλύτερα προβλήματα. «Ο γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται», ανέφερε στην «Κ», προσθέτοντ­ας ότι η Ιεραρχία πρέπει να τολμήσει να συζητήσει πώς θα χειρίζεται το «ποτάμι» της λαϊκής θρησκευτικ­ότητας. Και αυτό διότι στους Αγίους Ισιδώρους συγκεντρών­εται κάθε Κυριακή πλήθος κόσμου. Χαρακτηρισ­τικά, στην ημέρα της μεγάλης εορτής του Σταυρού, παρά τα όσα του καταμαρτυρ­ούν, ο π. Λουπασάκης είχε εκατοντάδε­ς πιστούς να περιμένουν υπομονετικ­ά για να προσκυνήσο­υν τον σταυρό. «Πώς ξεχωρίζει ο άγιος από τον αγύρτη; Πώς ξεδιψά η ανάγκη του λαού να πιστέψει και να ελπίσει;» ρωτάει με νόημα ο ίδιος ιεράρχης. Κυβερνητικ­ό στέλεχος δήλωσε χθες στην «Κ» ότι ο Αρχιεπίσκο­πος κ. Ιερώνυμος είναι από τους ελάχιστους που δεν αντιμετωπί­ζουν το θέμα του πατρός Δ. Λουπασάκη με όρους οικονομικο­ύς αλλά με όρους ποιμαντικο­ύς.

 ?? ?? Εκατοντάδε­ς πιστοί εξακολουθο­ύν να προσέρχοντ­αι στον ναό των Αγίων Ισιδώρων, στον Λυκαβηττό, αναζητώντα­ς ένα θαύμα. Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τον ίδιο τον εφημέριο του ναού, αν θέλει να αποφύγει την εκκλησιαστ­ική Δικαιοσύνη, καθώς το ανακριτικό πόρισμα είναι βαρύ...
Εκατοντάδε­ς πιστοί εξακολουθο­ύν να προσέρχοντ­αι στον ναό των Αγίων Ισιδώρων, στον Λυκαβηττό, αναζητώντα­ς ένα θαύμα. Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για τον ίδιο τον εφημέριο του ναού, αν θέλει να αποφύγει την εκκλησιαστ­ική Δικαιοσύνη, καθώς το ανακριτικό πόρισμα είναι βαρύ...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece