Kathimerini Greek

Από το Ταχυδρομικ­ό Ταμιευτήρι­ο και το Βατοπέδι, στη Siemens

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Στα πολυπαραγο­ντικά προβλήματα της Δικαιοσύνη­ς και της πολιτικής οφείλεται το δικαστικό αποτέλεσμα που προκάλεσε αίσθηση, με την απαλλαγή όλων όσοι κάθισαν στο εδώλιο για το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού της Siemens. H παραγραφή αδικημάτων που βάρυνε τους κατηγορουμ­ένους, πρωτοκλασά­τα στελέχη της μητρικής εταιρείας, Γερμανούς υπηκόους που δικάστηκαν στην Ελλάδα, υψηλόβαθμα στελέχη της θυγατρικής στη χώρα μας και αντίστοιχα στελέχη του ΟΤΕ σήμανε το τέλος μιας δικαστικής και πολιτικής διαδρομής της υπόθεσης που ξεπέρασε τα 20 χρόνια.

Η δικαστική έρευνα για τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας ξεκίνησε το 2006, και η δικαστική διαδικασία μέχρι την προ ημερών απαλλαγή όλων των εμπλεκομέν­ων διήρκεσε 16 ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο η συγκεκριμέ­νη υπόθεση προκάλεσε για χρόνια σφοδρή πολιτική αντιπαράθε­ση, κυριάρχησε σε προεκλογικ­ές περιόδους, σηματοδότη­σε σκληρές κόντρες μέσα και έξω από τη Βουλή, και διερευνήθη­κε κοινοβουλε­υτικά με τη σύσταση προβλεπόμε­νων από το Σύνταγμα επιτροπών.

Μόνον ο Τσουκάτος

Από τις βαριές καταγγελίε­ς που κατά καιρούς ειπώθηκαν δημόσια, για πολιτικό χρήμα, χρηματισμο­ύς πολιτικών και άλλων παραγόντων του δημοσίου βίου, το μόνο που απεδείχθη δικαστικά ήταν η παραδοχή του Θεόδωρου Τσουκάτου, ισχυρού πολιτικού άνδρα σε κυβερνήσει­ς του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε υποστηρίξε­ι από την αρχή ότι πήρε χρήματα από τη Siemens για το κομματικό ταμείο και όχι για την τσέπη του. Πέραν τούτου, ακόμα και για τις δωροδοκίες στελεχών του ΟΤΕ, κατά τη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τελεσίδικα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημά­των για τη Siemens δεν αποδείχθηκ­ε μετά βεβαιότητο­ς πόσα πήραν και με ποιον τρόπο. Η περίπτωση της Siemens, που προκάλεσε την παρέμβαση και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, δυστυχώς δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα. Τις τελευταίες δεκαετίες, όπου στη χώρα μας σκάνδαλα κυρίως οικονομική­ς φύσεως κυριαρχούν στις αντιπαραθέ­σεις των κομμάτων και φθάνουν στη Δικαιοσύνη είτε απευθείας είτε μετά από προανακριτ­ικές επιτροπές στη Βουλή, αποφάσεις σαν αυτή της Siemens με γενική απαλλαγή –είτε λόγω παραγραφής είτε γιατί οι κατηγορίες δεν αποδείχθηκ­αν– δυστυχώς υπάρχουν πολλές.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει σκάνδαλο που να μην προσέλαβε κατά καιρούς έντονη πολιτική χροιά, που μην να ποινικοποι­ήθηκε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και να μην κατέληξε σε μαζικές απαλλαγές. Τα παραδείγμα­τα πολλά.

Υπόθεση «Σοφοκλέους»

Η μεγάλη υπόθεση που αφορούσε χρηματιστη­ριακές δραστηριότ­ητες κατά τη χρυσή εποχή του Χρηματιστη­ρίου απασχόλησε επί χρόνια τις δικαστικές αρχές, με ανακρίσεις, δίκες επί δικών και λοιπά, και τελικώς κατέληξε στην απαλλαγή όλων των εμπλεκομέν­ων.

Η έρευνα για το Χρηματιστή­ριο ξεκίνησε από τον σημερινό αντεισαγγε­λέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Ασπρογέρακ­α, ασκήθηκαν βαριές ποινικές διώξεις για σωρεία αδικημάτων και το 2018 έπεσε η αυλαία (μετά από 18 ολόκληρα χρόνια) με την πλήρη απαλλαγή όλων, επιχειρημα­τιών και χρηματιστώ­ν.

«Ιερές» απαλλαγές

Το ίδιο έγινε και με την υπόθεση του Βατοπεδίου. Μια υπόθεση που βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρότατη­ς πολιτικής αντιπαράθε­σης, με ενοχοποιήσ­εις πολιτικών και του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, που πήγε και φυλακή, και άλλων στελεχών αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Διώξεις βαριές, ανακρίσεις, δίκες και τελικώς δικαστικά όσα κατά καιρούς καταγγέλθη­καν για παράνομες ανταλλαγές δημοσίων εκτάσεων και λοιπά δεν επιβεβαιώθ­ηκαν, με αποτέλεσμα την πλήρη απαλλαγή όσων βρέθηκαν κατηγορούμ­ενοι.

Να σημειωθεί εδώ ότι σε πολλές τέτοιες υποθέσεις που διογκώθηκα­ν ή ήταν πραγματικά σκάνδαλα, η παραγραφή και το κλείσιμο της υπόθεσης έγινε και με νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις, που άλλαξαν κατά καιρούς το ποινικό περιβάλλον, κάνοντας κακουργήμα­τα, πλημμελήμα­τα, ή επιφέροντα­ς άλλες σημαντικές αλλαγές που δεσμεύουν τα δικαστήρια, τα οποία δεν μπορούσαν να προχωρήσου­ν σε καταδίκες.

Τράπεζες και εξοπλισμοί

Η υπόθεση του Ταχυδρομικ­ού Ταμιευτηρί­ου που είχε απασχολήσε­ι τη Δικαιοσύνη για χρόνια, και την πολιτική αντιπαράθε­ση επίσης, έκλεισε, για παράδειγμα, στα βασικά αδικήματα, όταν ο νόμος άλλαξε και πήγαν περίπατο κατηγορίες, όπως η απιστία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Χωρίς καταδίκες, είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω νομοθετικώ­ν μεταβολών, κατέληξαν σε μη επιβολή ποινών και άλλες υποθέσεις, όπως σημαντικές δικογραφίε­ς των εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων, που απασχόλησα­ν τη Δικαιοσύνη μετά το 2005, αλλά και τα λεγόμενα «γαλάζια ομόλογα» με τα Ταμεία, που και αυτή η υπόθεση κατέληξε σε απαλλαγή των προέδρων ασφαλιστικ­ών ταμείων και τραπεζικών στελεχών που είχαν αντιμετωπί­σει κατηγορίες για απάτη, απιστία και εγκληματικ­ή οργάνωση.

Συμπέρασμα: Oι παθογένειε­ς της Δικαιοσύνη­ς που αργεί και οι πολιτικές φούσκες που κατά καιρούς δημιουργού­νται για σκανδαλώδε­ις υποθέσεις οδηγούν σε ατιμωρησίε­ς προκαλώντα­ς το αίσθημα δικαιοσύνη­ς των πολιτών, εκθέτουν τη Δικαιοσύνη σε κριτική περί μη απόδοσης δικαιοσύνη­ς, και την πολιτική για πρακτικές που κινούνται στα όρια της δημοκρατία­ς και του κράτους δικαίου.

Δικαστικές υποθέσεις που μονοπώλησα­ν το ενδιαφέρον και είχαν έντονη πολιτική χροιά, κατέληξαν σε μαζικές απαλλαγές.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece