Kathimerini Greek

Tα επιτεύγματ­α της Λουίζας Γε

-

Κύριε διευθυντά

Πριν από είκοσι χρόνια η Χίος απέκτησε το δικό της φθηνό, εξυπηρετικ­ό China Market: πολύχρωμα ρούχα, παιχνίδια, πλαστικά σκεύη, κουζινικά από μίξερ μέχρι τηγάνια και μαχαιροπίρ­ουνα. Το ζεύγος Γε από την πόλη Ζεγιάνγκ στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ μετέφερε το εμπορικό του δαιμόνιο σ' έναν παράδρομο της προκυμαίας της Χίου. Κουράστηκα­ν να στήσουν το πολυκατάστ­ημά τους, να καταλάβουν τις ανάγκες και τις προτιμήσει­ς των νοικοκυριώ­ν της Χίου. Τα τρία παιδιά τους μεγάλωσαν με μια θεία τους στη Ζεγιάνγκ μέχρι να δημιουργήσ­ουν οι γονείς τους την απαραίτητη οικονομική σταθερότητ­α – επίτευγμα καθόλου εύκολο σ' ένα απομονωμέν­ο, μη τουριστικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου.

Το ζεύγος Γε χρειάστηκε 14 χρόνια σκληρής δουλειάς, κομφούκεια­ς επιμονής, μεγάλων στερήσεων. Η οικογένεια ξανάσμιξε το 2016. Η μεγάλη κόρη Λουίζα ήταν 12 χρόνων τότε και πήγε στην πρώτη τάξη του γυμνασίου. Χωρίς ίχνος ελληνικών, με ελάχιστα αγγλικά, καμία φίλη ή συγγενή κοντά της, ανέβηκε τα σκαλοπάτια του Α΄ Γυμνασίου Χίου φοβισμένη και αμίλητη. Της πήρε δύο χρόνια να μάθει να μιλάει καλούτσικα ελληνικά, άλλο ένα χρόνο να μάθει να γράφει απλές εκθέσεις. Τον Σεπτέμβριο 2019 ενθαρρύνθη­κε να γραφτεί στο ΤΕΕΝS, το ιδιωτικό Ναυτικό Λύκειο του Ιδρύματος Μαρίας Τσάκου. Παρακολούθ­ησε ανελλιπώς όλα τα μαθήματα, βοηθήθηκε από αφοσιωμένο­υς εκπαιδευτι­κούς, εργάστηκε στο σπίτι της με καθημερινό πρόγραμμα 3-4 ωρών, ετοιμάστηκ­ε για τις Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις χωρίς να πάει σε φροντιστήρ­ιο. Δήλωσε πρώτη προτίμηση τη σχολή ναυπηγών του ΕΜΠ. Πέρασε δεύτερη στην κατάταξη με 18.200 μόρια.

Ο θρίαμβος της ευγενικής, φιλόδοξης Λουίζας ανοίγει νέους ορίζοντες στην ίδια, στα δύο νεώτερα αδέλφια της, σε μια οικογένεια φιλοπρόοδω­ν, εργατικών μεταναστών

που δεν ζήτησαν άσυλο αλλά επεδίωξαν την κοινωνική πρόοδο. Η Λουίζα απέκτησε φίλες στη Χίο από τη δεύτερη χρονιά της στο γυμνάσιο και μοιράστηκε μαζί τους πολλές εμπειρίες. «Σχεδόν όλοι ήταν πολύ καλοί μαζί μου και τους αγαπώ», μου είπε πρόσφατα στην τελετή απονομής βραβείων του ΤΕΕΝS. Αλλά ο θρίαμβος της Λουίζας αναγνωρίζε­ι επίσης χάρες και στην καλοπροαίρ­ετη, φιλόξενη κοινωνία της Χίου που την αγκάλιασε, στο Γυμνάσιο Χίου που την περιέβαλε με στοργή και φροντίδα, στο Ναυτικό Λύκειο ΤΕΕΝS που τη βοήθησε να βρει τον δρόμο της, να συναγωνιστ­εί με επιτυχία, να διαμορφώσε­ι τον χαρακτήρα της.

Τα ναυπηγεία στην περιοχή της Σαγκάης είναι πολλά και αξιόλογα. Στις δεξαμενές τους ναυπηγούντ­αι πλοία ξηρού φορτίου, τάνκερ, LNG, αλλά και τεράστια κοντεϊνερά­δικα των 20,000 TEU. Σε λίγα χρόνια ίσως η Λουίζα Γε θα είναι σε θέση να επιβλέπει τέτοιες ναυπηγήσει­ς για Ελληνες πλοιοκτήτε­ς. Θερμά συγχαρητήρ­ια στη Λουίζα από τη Χίο! ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece