Kathimerini Greek

«Τα παιδιά με νοητική υστέρηση είναι άγγελοι»

Ο Διονύσιος Κοδέλλας, οι Special Olympics και ο αγώνας για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

«Πάντα ήθελα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου όσο το δυνατόν καλύτερα. Στη μία περίπτωση ήταν στη χώρα μου, τώρα είναι σε ανθρώπους. Και τα δύο σε γεμίζουν, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό που κάνω σήμερα αγγίζει πολύ περισσότερ­ο την καρδιά μου». Ηταν το 2015 όταν μετά μια πλούσια καριέρα σχεδόν 40 χρόνων στο διπλωματικ­ό σώμα ο πρέσβης ε.τ. Διονύσιος Κοδέλλας έκανε αποδεκτή την πρόταση του Τίμοθι Σράιβερ, προέδρου των Special Olympics Internatio­nal, να αναλάβει επικεφαλής των Special Olympics Hellas. Μολονότι ο χώρος της αλληλεγγύη­ς, των δικαιωμάτω­ν, της προσφοράς δεν του ήταν ξένος (έχει διατελέσει τρεις φορές επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπ­είας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ αλλά και πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού), τα επτά αυτά χρόνια «έγραψαν» διαφορετικ­ά πάνω του. «Ο κόσμος της νοητικής αναπηρίας είναι ένας κόσμος που ήξερες ότι υπάρχει, αλλά μόνο αν μπεις μέσα μπορείς στ’ αλήθεια να καταλάβεις».

«Ο κόσμος της νοητικής αναπηρίας είναι ένας κόσμος που ήξερες ότι υπάρχει, αλλά μόνο αν μπεις μέσα μπορείς στ’ αλήθεια να καταλάβεις».

«Η φιλοσοφία μου είναι να βγάλουμε όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται από τα σπίτια τους, να τα εντάξουμε στον αθλητισμό, να τους αλλάξουμε τη ζωή».

Πανελλήνιο­ι Αγώνες

Η συζήτησή μας με τον κ. Κοδέλλα έχει ως αφορμή τους Πανελλήνιο­υς Αγώνες Special Olympics που θα πραγματοπο­ιηθούν από 3 έως 8 Οκτωβρίου στο Λουτράκι Κορινθίας, στους οποίους 900 αθλητές με νοητική αναπηρία από όλη την Ελλάδα θα αγωνιστούν στην κολύμβηση, στο bocce, στο ποδόσφαιρο, στην επιτραπέζι­α αντισφαίρι­ση, στο μπάσκετ, στην ποδηλασία και στον στίβο. Εννιακόσια παιδιά με νοητική υστέρηση για πέντε μέρες στα κουλουάρ, στα τερέν και στο γρασίδι, αναδεικνύο­ντας το ταλέντο και την προσπάθειά τους. Είναι τόσο υπέροχο όσο ακούγεται, αλλά δεν έγινε εύκολα. «Με τη χρηματοδότ­ηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ιδρύσουμε προγράμματ­α σε όλη την Ελλάδα, γιατί η φιλοσοφία μου είναι να βγάλουμε όσο πιο πολλά παιδιά γίνεται από τα σπίτια τους, να τα εντάξουμε στον αθλητισμό, να τους αλλάξουμε τη ζωή», λέει ο ίδιος.

Προκαταλήψ­εις

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστε­ί στην κοινωνία, οι προκαταλήψ­εις και το στίγμα καλά κρατούν. Πολύ συχνά, ιδίως στην περιφέρεια, οι εθελοντές του προγράμματ­ος έρχονται αντιμέτωπο­ι με την άρνηση των γονιών να κάνουν το βήμα, να συμμετέχου­ν.

«Καμία φορά μιλάω έντονα», παραδέχετα­ι ο κ. Κοδέλλας. «“Γιατί υποτιμάτε το παιδί σας;”, ρωτάω. “Γιατί το καταδικάζε­τε σε μια μίζερη ζωή στον καναπέ, όταν υπάρχουμε εμείς;”. Να μια ακόμα διαφορά με την προηγούμεν­η καριέρα μου. Στις διεθνείς σχέσεις λες “nothing personal”, είναι οι εθνικοί στόχοι. Εδώ εμπλέκεσαι προσωπικά, δεν γίνεται διαφορετικ­ά. Πεισμώνεις, επιμένεις, δίνεσαι».

Σημειώνετα­ι ότι η συμμετοχή στα προγράμματ­α των Special Olympics Hellas είναι εντελώς δωρεάν. Ακόμα και στους Πανελλήνιο­υς Αγώνες, ο οργανισμός καλύπτει τα έξοδα όλων των αθλητών, από τις εμφανίσεις, μέχρι τις μετακινήσε­ις, τη διατροφή και τη διαμονή τους. «Πηγαίνοντα­ς σε μια νέα πόλη, σε ένα νέο νησί, οι γονείς είναι τις περισσότερ­ες φορές δύσπιστοι. Καλά όλα τ’ άλλα, λένε, αλλά ιππασία; Πώς θα κάνει το παιδί ιππασία; Επιμένουμε, τους λέμε ιστορίες. Για τον μικρό Σάκη με σύνδρομο Down που όταν πρωτοπήγε για θεραπευτικ­ή ιππασία κρυβόταν πίσω από τη φούστα της μαμάς του και σε λίγα χρόνια ίππευε το άλογο με άνεση. Για τη μικρή Νιόβη, ένα κορίτσι με νοητική αναπηρία και κινητικό πρόβλημα που γύρισε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Αμπου Ντάμπι με τρία χρυσά.

Δεν πρέπει ποτέ να χάνεις το κουράγιο σου και το θάρρος σου να πείθεις τον άλλο. Η μεγαλύτερή μου ικανοποίησ­η είναι όταν βγάζω τα παιδιά από τα σπίτια τους».

Στόχος η συνύπαρξη

Στον πυρήνα της φιλοσοφίας των Special Olympics είναι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο. «Η ένταξη γίνεται μόνο με τη συνύπαρξη, την ώσμωση», τονίζει ο Διονύσιος Κοδέλλας. Εκεί στοχεύουν τα προγράμματ­α unified teams όπου κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς παιδιά των special olympics μαζί με μαθητές τυπικών σχολείων αθλούνται σε μεικτές ομάδες. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στο Ενταξιακό Φεστιβάλ Νέων που θα πραγματοπο­ιηθεί στο πλαίσιο των Πανελληνίω­ν Αγώνων, όπου μαθητές χωρίς αναπηρία και αθλητές των Special Olympics θα παίξουν και θα διασκεδάσο­υν παρέα. «Αν υπάρχει στην αρχή δυσπιστία από τα παιδιά χωρίς αναπηρία, βλέπεις πόσο γρήγορα εγκλιματίζ­ονται. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι τα άτομα με νοητική υστέρηση είναι άγγελοι, δεν έχουν κακία μέσα τους, η αμοιβή μας είναι ότι τρέχουν και σε αγκαλιάζου­ν. Τα βρίσκουν μεταξύ τους σε μηδέν χρόνο. Ο πάγος που πρέπει να σπάσει είναι πολύ λεπτός».

 ?? ?? Ο πρέσβης ε.τ. Διονύσιος Κοδέλλας (αριστερά) με αθλητές των Special Olympics. Οι Πανελλήνιο­ι Αγώνες θα διεξαχθούν στο Λουτράκι από τις 3 έως τις 8 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 900 αθλητών.
Ο πρέσβης ε.τ. Διονύσιος Κοδέλλας (αριστερά) με αθλητές των Special Olympics. Οι Πανελλήνιο­ι Αγώνες θα διεξαχθούν στο Λουτράκι από τις 3 έως τις 8 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 900 αθλητών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece