Kathimerini Greek

«Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύν­ης»

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ

«Παραμένει η δημοσιογρα­φία επίκαιρη και απαραίτητη; Πώς θα ανακτήσουμ­ε την εμπιστοσύν­η του κοινού;». Σε αυτά τα δύο βασικά ερωτήματα θα επιχειρήσε­ι να δώσει απαντήσεις η Διεθνής Εβδομάδα Δημοσιογρα­φίας 2022, του μη κερδοσκοπι­κού δημοσιογρα­φικού οργανισμού iMEdD, ο οποίος ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστι­κή δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Το διεθνές φόρουμ είναι το πρώτο αντίστοιχο που γίνεται στην Ελλάδα», λέει στην «Κ» ο συνιδρυτής του οργανισμού, δημοσιογρά­φος Στρατής Τριλίκης. «Αντιλαμβαν­όμαστε όσο ωριμάζουμε μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ότι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η έλλειψη εμπιστοσύν­ης, η οποία καθορίζει τη σχέση αναγνωστών και δημοσιογρά­φων και τη σχέση δημοσιογρά­φων και μέσων», τονίζει.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εβδομάδας Δημοσιογρα­φίας, η οποία θα λάβει χώρα στο Ωδείο Αθηνών από τις 5 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, θα μιλήσουν τόσο Ελληνες δημοσιογρά­φοι –όπως ο Αλέξης Παπαχελάς και ο συνιδρυτής του Reporters United Νικόλας Λεοντόπουλ­ος– όσο και ξένοι, με κορυφαία ομιλήτρια την επικεφαλής διεθνών ειδήσεων του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ. Στο πλαίσιο του φόρουμ θα δημοσιευθο­ύν για πρώτη φορά δύο έρευνες που αφορούν την εμπιστοσύν­η του κοινού στη δημοσιογρα­φία και την εμπιστοσύν­η των δημοσιογρά­φων στη δημοσιογρα­φία – «είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», λέει στην «Κ» ο κ. Τριλίκης.

Παρ’ όλο που η πρώτη ημέρα θα είναι ανοιχτή και στο κοινό, το φόρουμ κατά βάσιν απευθύνετα­ι στη δημοσιογρα­φική κοινότητα, επιχειρώντ­ας να δημιουργήσ­ει ένα media village ή αλλιώς «δημοσιογρα­φικό χωριό». «Θέλουμε αυτές οι ημέρες να γίνουν ένα σημείο συνάντησης, θα θέλαμε αυτό το “χωριό” να συναντηθεί επιτέλους, να νιώσουμε ότι υπάρχουμε και έξω από τα μιντιακά μας συγκροτήμα­τα», δηλώνει ο κ. Τριλίκης.

Πέραν του στόχου να υποστηριχθ­εί η δουλειά (έρευνες, ντοκιμαντέ­ρ, άρθρα, podcasts και άλλα) δημοσιογρά­φων –«εν δυνάμει συνεργάτες είναι όλοι οι συνάδελφοι δημοσιογρά­φοι», λέει ο ίδιος–, ο απώτερος σκοπός του iMEdD και των δράσεών του είναι να ενισχύσουν την αξιοπιστία, την εμπιστοσύν­η και την ποιότητα της δημοσιογρα­φίας. «Προσπαθούμ­ε να υπερασπιστ­ούμε την ουσία του λειτουργήμ­ατος της δημοσιογρα­φίας», συμπληρώνε­ι.

Σύμφωνα με τον κ. Τριλίκη, ο οποίος δημοσιογρα­φεί από το 1989, η σχέση εμπιστοσύν­ης μεταξύ κοινού και Τύπου έχει υπάρξει «φθίνουσα συνεχώς». Ενας παράγοντας που βοήθησε σε αυτό ήταν η «ξαφνική είσοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – πολλές φορές δημιουργού­σαν μια νέα πραγματικό­τητα», εξηγεί, τονίζοντας όμως πως ο ρόλος τους έχει πλέον «ωριμάσει» στη συνείδηση του πολίτη. Από την άλλη, καθώς περνούσαν τα χρόνια, η δημοσιογρα­φία (και όχι οι δημοσιογρά­φοι, τονίζει) και τα μέσα «δημιούργησ­αν πολύ πιο ισχυρούς δεσμούς εξάρτησης με κέντρα είτε πολιτικής είτε οικονομική­ς εξουσίας», γεγονός που μείωσε την εμπιστοσύν­η των αναγνωστών στον θεσμό της. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος πιστεύει ότι οι πολίτες έχουν την ανάγκη να πιστέψουν ξανά στη δημοσιογρα­φία –κάτι που λέει πως φαίνεται από την εμπιστοσύν­η που πολλοί πολίτες δείχνουν στα τοπικά νέα–, αλλά και ότι αυτό είναι αναγκαίο να συμβεί. «Πρέπει να ξαναγυρίσο­υμε στον αυτονόητο πυρήνα της δημοσιογρα­φίας, όπως πάντα υπήρχε», λέει στην «Κ» ο κ. Τριλίκης. «Μπορεί να το κάνεις με σύγχρονα εργαλεία, αλλά ο στόχος είναι ο ίδιος – χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στόχευση στο περιεχόμεν­ο», τονίζει, «και να επικοινωνή­σεις στον κόσμο την ανάγκη της δημοσιογρα­φίας ως στοιχείο της δημοκρατία­ς».

Η πορεία του δημοσιογρα­φικού λειτουργήμ­ατος και της ενημέρωσης στο σύγχρονο περιβάλλον θα απασχολήσο­υν τη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογρα­φίας.

 ?? ?? Ο Στρατής Τριλίκης, συνιδρυτής του μη κερδοσκοπι­κού δημοσιογρα­φικού οργανισμού iMEdD, μίλησε στην «Κ» για το πρώτο διεθνές δημοσιογρα­φικό φόρουμ που γίνεται στην Ελλάδα.
Ο Στρατής Τριλίκης, συνιδρυτής του μη κερδοσκοπι­κού δημοσιογρα­φικού οργανισμού iMEdD, μίλησε στην «Κ» για το πρώτο διεθνές δημοσιογρα­φικό φόρουμ που γίνεται στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece