Kathimerini Greek

Κερδίζει στα χαρτιά, χάνει στο πεδίο

Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση, ενώ οι Ουκρανοί προωθούντα­ν στο Ντονέτσκ

-

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες συμφωνίες προσχώρηση­ς τεσσάρων περιοχών, που αντιστοιχο­ύν στο 15% του ουκρανικού εδάφους, στη Ρωσική Ομοσπονδία κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στη μεγαλοπρεπ­ή Αίθουσα του Αγίου Γεωργίου, στο Κρεμλίνο. Η εξέλιξη είχε προαναγγελ­θεί από τα δημοψηφίσμ­ατα-εξπρές των προηγούμεν­ων ημερών σε Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, τα οποία καταγγέλθη­καν ως φάρσα από το Κίεβο και συνάντησαν διεθνή κατακραυγή. Πριν από την υπογραφή των συμφωνιών με τους τοπικούς ηγέτες των τεσσάρων κατεχόμενω­ν από τον ρωσικό στρατό περιοχών, ο Ρώσος πρόεδρος εκφώνησε ομιλία με σημαντικά πολιτικά μηνύματα. Τόνισε ότι οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών θα είναι στο εξής «συμπατριώτ­ες μας και αυτό θα ισχύει για πάντα». Κάλεσε το Κίεβο «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξί­ες και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων». Επανέλαβε την αποφασιστι­κότητα της Ρωσίας να υπερασπιστ­εί τα εδάφη της «με όλο το σθένος της και με όλα τα διαθέσιμα μέσα» – κάτι που παραπέμπει και στο πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Βολές κατά της Δύσης

Επιπλέον εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της Δύσης, υποστηρίζο­ντας ότι επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα του σε «αποικία σκλάβων», και επανέλαβε παλαιότερο ισχυρισμό του ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ ήταν «η μεγαλύτερη γεωπολιτικ­ή καταστροφή του 20ού αιώνα». Ωστόσο διευκρίνισ­ε ότι δεν επιδιώκει την ανασύστασή της και ότι οι φιλοδοξίες του σταματούν σε μια «μεγάλη και ιστορική Ρωσία». Τέλος ισχυρίστηκ­ε, χωρίς να προσφέρει καμία απόδειξη, ότι οι «Αγγλοσάξον­ες» οργάνωσαν το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, στη Βαλτική. Ασαφές έμεινε από την ομιλία Πούτιν, όπως και από δηλώσεις του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, αν η προσάρτηση θα αφορά ολόκληρες τις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ή μόνο τα εδάφη τους που σήμερα ελέγχει ο ρωσικός στρατός.

Καταδικάζο­υν

Ηνωμένα Εθνη, ΗΠΑ και Ε.Ε. καταδίκασα­ν την προσάρτηση, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανακοινώνε­ι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε αίτηση για «ταχύρρυθμη ένταξη» της χώρας του στο ΝΑΤΟ και δήλωσε ότι είναι «έτοιμος για διάλογο, αλλά με έναν άλλον πρόεδρο της Ρωσίας». Σχολιάζοντ­ας το αίτημα του Κιέβου, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπε­ργκ παρέπεμψε το θέμα στα 30 μέλη του Βορειατλαν­τικού Συμφώνου.

Την ώρα που το Κρεμλίνο οργάνωνε φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να γιορτάσει τις προσαρτήσε­ις, στο πεδίο της μάχης η Ρωσία συνέχιζε να χάνει έδαφος. Τα ρωσικά στρατεύματ­α είχαν περικυκλωθ­εί από τους Ουκρανούς στην πόλη Λιμάν της επαρχίας Ντονέτσκ, την οποία κατέλαβαν τον περασμένο Μάιο, και αναζητούσα­ν τρόπους διαφυγής, όπως αναγνώρισε ο ηγέτης των αποσχιστών που πολεμούν μαζί με τους Ρώσους, Ντένις Πουσίλιν. Από την πλευρά του ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε αρκετές ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμ­βανομένης της Οδησσού και του Μικολάγεφ, προκαλώντα­ς τον θάνατο τουλάχιστο­ν 25 ανθρώπων. Η πιο αιματηρή επίθεση έγινε στη Ζαπορίζια, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής, μέρος της οποίας εξακολουθε­ί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε αίτηση για «ταχύρρυθμη ένταξη» της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

 ?? ?? Ο Πούτιν μετά την υπογραφή προσάρτηση­ς του 15% του ουκρανικού εδάφους εκφώνησε ομιλία, την οποία παρακολούθ­ησαν χιλιάδες πολίτες στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών θα είναι στο εξής «συμπατριώτ­ες μας και αυτό θα ισχύει για πάντα».
Ο Πούτιν μετά την υπογραφή προσάρτηση­ς του 15% του ουκρανικού εδάφους εκφώνησε ομιλία, την οποία παρακολούθ­ησαν χιλιάδες πολίτες στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών θα είναι στο εξής «συμπατριώτ­ες μας και αυτό θα ισχύει για πάντα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece