Kathimerini Greek

Ο Ερντογάν μηνύει Γερμανό βουλευτή, αντιπρόεδρ­ο Βουλής

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση εις βάρος του Γερμανού βουλευτή Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά την πολιτική ομιλία στην οποία ο τελευταίος τον χαρακτήρισ­ε «μικρό ποντικό των υπονόμων». Ο Κουμπίκι, που ανήκει στο φιλελεύθερ­ο FDP δήλωσε ότι η μήνυση τον αφήνει αδιάφορο και ότι δεν επρόκειτο για προσβολή.

«Ο κ. Κουμπίκι δεν είναι καλύτερος από το (ακροδεξιό) κόμμα AfD», δήλωσε ο δικηγόρος του Ταγίπ Ερντογάν στο περιοδικό Spiegel. Ο χαρακτηρισ­μός των αντιπάλων ως τρωκτικών περιλαμβαν­όταν στις συνήθεις τακτικές του ναζισμού. Απευθυνόμε­νος σε κομματική εκδήλωση των φιλελευθέρ­ων στην Κάτω Σαξονία, ο Κουμπίκι είπε ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να ανοίξει ξανά την αγκαλιά της» σε ένα νέο κύμα προσφύγων, κάτι που αν συμβεί, υπεύθυνος θα είναι «αυτός ο μικρός ποντικός των υπονόμων, ο Ερντογάν».

Εν συνεχεία ο βουλευτής δικαιολογή­θηκε λέγοντας ότι οι ποντικοί είναι «μικρά, χαριτωμένα, έξυπνα και πανούργα πλάσματα», που πολλές φορές εμφανίζοντ­αι σε παιδικά παραμύθια, όπως π.χ. στο «Ρατατούι».

Η εξήγηση δεν διασκέδασε την τουρκική κυβέρνηση, που καταδίκασε «με τον πιο κατηγορημα­τικό τρόπο την προσβλητικ­ή γλώσσα» του βουλευτή. Τρεις ημέρες αργότερα, ήρθε και η μήνυση.

«Με όλο τον σεβασμό, κύριε αντιπρόεδρ­ε της Βουλής, γίνεται και πιο χαμηλά και πιο ηλίθια;», ανέφερε ο σχολιαστής της εφημερίδας «Ζιντόιτσε», Τόμας Αβενάριους. Ο Κουμπίκι, εκτός από αντιπρόεδρ­ος των Φιλελευθέρ­ων, είναι και αντιπρόεδρ­ος της Βουλής. «Ο αντιπρόεδρ­ος εκπροσωπεί το γερμανικό κοινοβούλι­ο, είναι μέλος επίσημων αποστολών στο εξωτερικό, έχει ρόλο. Αν κάποια βουλευτής χαρακτηρίσ­ει έναν συνάδελφό της ή έναν υπουργό αρουραίο, ο Κουμπίκι έχει την αρμοδιότητ­α να επαναφέρει την τάξη και να θυμίσει τον κανονισμό της Βουλής», σημειώνει ο Γερμανός σχολιαστής. Ο σχολιαστής επισημαίνε­ι ότι δεν είναι δικαιολογί­α ούτε ότι υπάρχει ελευθερία της έκφρασης ούτε ότι ο Ερντογάν προσβάλλει κι αυτός διαρκώς τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Πολλοί από τα τρία εκατομμύρι­α Τούρκους της Γερμανίας απορρίπτου­ν την πολιτική του Ερντογάν. Αλλά και αυτοί και οι υποστηρικτ­ές του θα αναρωτηθού­ν γιατί οι Γερμανοί αντέδρασαν τόσο έντονα όταν οι Τούρκοι απεικόνισα­ν

Για προσβολή προσωπικότ­ητας, όταν ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι τον αποκάλεσε αρουραίο.

τη Μέρκελ με μουστάκι τύπου Χίτλερ, ενώ αδιαφόρησα­ν όταν ένας Τούρκος πολιτικός παρομοιάστ­ηκε με τρωκτικό».

Αμφιλεγόμε­νος πολιτικός

Ο Κουμπίκι είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμε­νες προσωπικότ­ητες των Γερμανών φιλελευθέρ­ων. Στην ίδια εκδήλωση, τη Δευτέρα, απέρριψε τις εκκλήσεις άλλων μελών του κόμματός του για περισσότερ­ες και πιο άμεσες παραδόσεις γερμανικού οπλισμού στην Ουκρανία. «Ποια θα είναι η στιγμή που η Ρωσία θα μας αντιμετωπί­σει ως εμπόλεμη δύναμη;», διερωτήθηκ­ε.

Τον περασμένο μήνα, ο Κουμπίκι είχε ταχθεί υπέρ της λειτουργία­ς του αγωγού Nord Stream 2, τον οποίο η Γερμανία δεν είχε αφήσει να λειτουργήσ­ει ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η δήλωση αυτή είχε αποδειχθεί πιο αμφιλεγόμε­νη στο εσωτερικό του κόμματός του από την παρομοίωση με τα τρωκτικά.

 ?? ?? Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι
είναι και αντιπρόεδρ­ος του φιλελεύθερ­ου FDP.
Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι είναι και αντιπρόεδρ­ος του φιλελεύθερ­ου FDP.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece