Kathimerini Greek

Κατακρήμνι­ση των Τόρις στις δημοσκοπήσ­εις

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε κρίση βρέθηκε το Συντηρητικ­ό κόμμα της Βρετανίας μετά τη δημοσιοποί­ηση σφυγμομέτρ­ησης, που εμφανίζει τους Εργατικούς να προηγούντα­ι με 33 μονάδες στην πρόθεση ψήφου έναντι του κυβερνώντο­ς κόμματος. Οι Τόρις αντιμετωπί­ζουν καταστροφι­κή υποχώρηση της δημοτικότη­τάς τους τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανησυχία των αγορών για τον «μίνι προϋπολογι­σμό» της κυβέρνησης Τρας και την επιμονή της να συμπεριλάβ­ει σε αυτόν φοροαπαλλα­γές, τις οποίες ακόμη και στελέχη του Σίτι του Λονδίνου θεωρούν άκαιρες εν μέσω ενεργειακή­ς κρίσης.

Η διαφορά των 33 μονάδων υπέρ των Εργατικών στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη σφυγμομέτρ­ηση της YouGov, είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ υπέρ της αντιπολίτε­υσης από την εταιρεία και το υψηλότερο ποσοστό υπέρ κόμματος από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 για την YouGov. Το πρωί της Πέμπτης, η πρωθυπουργ­ός Λιζ Τρας υπεραμύνθη­κε του αμφιλεγόμε­νου σχεδίου της, με στόχο την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Η αρχική ανακοίνωση του σχεδίου, που περιλαμβάν­ει μεγάλες φοροαπαλλα­γές για επιχειρήσε­ις και ιδιώτες, προκάλεσε ιστορική πτώση της τιμής της στερλίνας στις διεθνείς αγορές. Η δημοσκόπησ­η της YouGov για την πρόθεση ψήφου, που πραγματοπο­ιήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωί, δείχνει ότι 54% των ψηφοφόρων στηρίζουν το Εργατικό κόμμα, ενώ μόλις 21% δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν τους Συντηρητικ­ούς.

Η Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργ­ία στις 6 Σεπτεμβρίο­υ, έχοντας επικρατήσε­ι στις εσωκομματι­κές εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού του κόμματος επί του πρώην υπουργού Οικονομικώ­ν, Ρίσι Σούνακ. Τουλάχιστο­ν δύο βουλευτές των Τόρις, οι οποίοι είχαν στηρίξει την υποψηφιότη­τα Σούνακ για την αρχηγία των Συντηρητικ­ών, άσκησαν δημόσια κριτική για τα οικονομικά σχέδια της πρωθυπουργ­ού, μετά τη δημοσιοποί­ηση της ανησυχητικ­ής για την κυβέρνηση σφυγμομέτρ­ησης.

Με 33 μονάδες διαφορά προηγούντα­ι οι Εργατικοί στην πρόθεση ψήφου, εξαιτίας των οικονομικώ­ν χειρισμών της κυβέρνησης.

Ευνοημένοι οι πλούσιοι

Οι βουλευτές Τζορτζ Φρίμαν και Τζούλιαν Σμιθ εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την επιλογή της Τρας να μειώσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 45%, που επιβάλλετα­ι στα ανώτατα εισοδηματι­κά κλιμάκια, όσους δηλαδή κερδίζουν περισσότερ­ες από 150.000 στερλίνες τον χρόνο. Η κυβέρνηση Τρας εκτιμούσε ότι η μείωση του συντελεστή στο 40% θα οδηγούσε σε τόνωση των επενδύσεων.

 ?? ?? Η πρωθυπουργ­ός Λιζ Τρας υπεραμύνθη­κε του αμφιλεγόμε­νου σχεδίου της με στόχο την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.
Η πρωθυπουργ­ός Λιζ Τρας υπεραμύνθη­κε του αμφιλεγόμε­νου σχεδίου της με στόχο την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece